Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča s Aljaske

Aljaska suosjeća: Nafta im je uništila živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Selo Cordova na Aljasci ima 2.500 stanovnika i jednu glavnu ulicu punu dućana i restorana. Grad je doživio katastrofu 1989. u izlijevanju nafte s EXXON Valdez tankera u kanalu Prince William.

Nakon više od 21 godine neki stanovnici kažu da još uvijek pate, i psihički i fizički. U međuvremenu, 3.400 milja dalje naftna mrlja koja je počela istjecati s platforme u Meksičkom zaljevu prijeti ekološkom katastrofom. Objavljene su i nove snimke mrlje iz zraka.

Vijesti s juga nekim stanovnicima čine se previše sličnima događaju iz 1989. godine. Makena O'Toole prisjetio se tog događaja, trenutka kada su njegovi roditelji ribari saznali tu vijest. Sada je i on ribar i zabrinut je događanjima u Meksičkom zaljevu.

>> Stručnjaci iz Divulja ponudili pomoć oko naftne mrlje

'Priča se da ćemo i mi ići sudjelovati u čišćenju. Tijekom čišćenja nafte s EXXON-a mnogi radnici su se razboljeli od smrtonosnih bolesti, raka, a rađala su se djeca s fizičkim oštećenjima. Nikad im to nisu nadoknadili. 6.000 radnika umrlo je 15 godina nakon izlijevanja nafte. Nemam baš neku želju izložiti se svemu tome,' rekao je.

'Doista suosjećam sa svima tamo,' rekao je Mike Anderson, koji je 1989. bio u gradskom vijeću. 'BP će reći da poduzima sve i vjerojatno to i radi. Ali znate da je problem taj što je jedino što možete učiniti pripremiti se za ono što će se dogoditi.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene