Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao sve na ulicu

Putinov kritičar u sudnici vikao i lupao šakama po stolu: 'Od svih kazni, ova je najpodmuklija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aleksej Navalni osuđen je na tri i pol godine uvjetno zbog pronevjere. Posebno ga je razljutila kazna zatvora izrečena njegovom bratu Olegu kojem se također sudilo.

Moskovski sud osudio je u utorak ruskog oporbenog lidera Alekseja Navalnog na tri i pol godine uvjetno zbog pronevjere na štetu podružnice francuske tvrtke Yves Rocher, u slučaju koji se smatra izrazito politički motiviranom, ali je taj predvodnik kremaljske oporbe posebno je ogorčen što će mu suoptuženik, brat Oleg, istovjetnu kaznu služiti u strogom zatvoru.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

'Od svih kazni, ova je najpodmuklija', napisao je Aleksej Navalni na twitteru. Prethodno je u sudnici potpuno izgubio živce kad je čuo kakvu mu je kaznu dobio brat.

'Zašto ga trpate u zatvor? Kakva je to gadarija? Da bi me još jače kaznili?', vikao je Navalni, lupajući po stolu šakama.

Evo kako je prošao Putinov najglasniji kritičar!

'Kazna za Olega Navalnog znači da sada i članove obitelji uzimaju za taoce', napisala je politička analitičarka Lilia Ševcova na svom Facebooku, prenosi dpa.

Tužiteljstvo je veću kaznu tražilo za Alekseja, deset godina zatvora, nego za Olega Navalnija, osam, ali je sud mislio drugačije.

Braća su optužena da su putem svoje špediterske tvrtke Glavopidska oštetila Yves Rocher za 30 milijuna rubalja (3,26 milijuna kuna).

Presuda donesena za 15 minuta bez obrazlaganja

Tužitelji su obrazlagali da su braća nudila svoje usluge iznad tržišne cijene, a Aleksej Navalni je navodno koristio 'administrativne izvore' kojim je tu francusku tvrtku natjerao da takve cijene prihvati.

Navalni je ranije ove godine objavio pismo iz centrale Yves Rochera u kojem se navodi da tvrtka nije pretrpjela nikakvu štetu u poslovanju s Glavopidskom.

Presuda je u utorak donesena za 15 minuta, a sudac je nije obrazložio.

TRN U OKU RUSKOG PREDSJEDNIKA: 'Putinovi prijatelji su na Olimpijskim igrama pronevjerili milijarde!'

Odvjetnik Vadim Kobzev rekao je da će Navalni ostati u kućnom pritvoru, u kojem je zbog jedne ranije presude, dok ova ne postane pravomoćna. Brat mu je uhićen odmah u sudnici i odveden u zatvor. Po presudi, morat će i platiti i pola milijuna kuna sudskih troškova.

Kobzev je najavio žalbu na presudu.

Vodio masovne prosvjede protiv Putina

Braća Navalni od početka tvrde da su optužbe politički fabricirane, a njihove pristaše da se radi o otmici pod državnim sponzorstvom.

Čovjek kojeg Putin NE PODNOSI: 'Zajedno smo golema i moćna snaga!'

Aleksej Navalni vodio je masovne prosvjede protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina 2011. i 2012. godine. Lani je s 27 posto glasova osvojio drugo mjesto na izborima za moskovskog gradonačelnika.

Sve pozvao na ulicu

Izvan suda stotinjak pristaša i novinara čekalo je presudu na ledenim temperaturama Barem je jedna osoba uhićena, a jake policijske snage zatvorile su ulicu koja vodi do suda. Oporba je pozvala na prosvjed u utorak navečer u Moskvi.

Tome se pridružio i Navalni. 'Sve pozivam na ulice večeras', napisao je na Twitteru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene