Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doživotna kazna

Vučić o presudi Mladiću: "Svi smo znali kakav će biti ishod"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presudu Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora komentirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u srijedu, nakon izricanja presude ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću u Den Haagu, da je presuda generalu Mladiću očekivana te da ishod suđenja u Srbiji nije iznenađenje, ali da on kao šef države ne može komentirati nepravomoćnu presudu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Majke Srebrenice apeliraju: "Vučićeve prijetnje shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO snage na granici" Tomislav Zigmanov, predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije Vučić objavio Žigmanov ponovno dobio mandat u resoru srbijanske vlade: "Potvrda o mojem predanom radu"

“Svi smo znali da će to biti ishod, ne postoji nijedan čovjek odavde da to nije znao”, rekao je novinarima Vučić, komentirajući presudu kojom je ICTY Ratka Mladića danas nepravomoćno osudio na doživotni zatvor.

“Za poštovanje svojih žrtava morat ćemo se sami pobrinuti”, rekao je Vučić i poručio kako "danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo, ni pred kim ne spuštajući glavu".

“Moj poziv građanima Srbije je da počnemo od danas gledati u budućnost - kako čuvati mir i stabilnost u regiji, kako da nam djeca žive bolje, kako ćemo otvarati više tvornica... I da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja, i svake druge vrste znoja, stvaramo bolju Srbiju za nas", rekao je Vučić.

On je naglasio kako je “Srbija poštovala sve žrtve drugih naroda”, ali kaže kako “nije siguran da je isti pijetet bio i prema srpskim žrtvama”.

Vučić je na pitanje novinara “kako to da nitko nije odgovarao za zločine Ramusha Hardinaja, Ante Gotovine i Nasera Orića”, rekao kako naša suza neće naći roditelje u međunarodnoj zajednici”, prenijela je TV N1.

“Na sramotu onima koji su takvu pravdu dijelili”, rekao je Vučić, ustvrdivši kako “postoje i živi dokazi za zločine nad Srbima”.

“To ne smije umanjiti, niti trebamo pravdati zločine koji su uradili neki sa srpskim imenom i prezimenom”, poručio je srbijanski šef države u povodu izricanja doživotne kazne Ratku Mladiću za ratne zločine danas pred haškim tribunalom.

Srbijanska premijerka nije iznenađena

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u svom prvom komentaru presude ratnom zapovjedniku bosanskih Srba kazala je kako nije iznenađena te je poručila da se treba okrenuti budućnosti.

Presuda generalu Ratku Mladiću "nije iznenađenje za srpski narod", rekla je Brnabić. "Trebamo gledati u budućnost... kako bismo konačno imali stabilnu državu", prenijeli su beogradski mediji izjavu predsjednice srbijanske vlade koja boravi u službenom posjetu Norveškoj.

Ranije danas, prije izricanja presude Ratku Mladiću, kojeg je ICTY nepravomoćno osudio na doživotni zatvor, srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović rekla je da, kakva god presuda bila, srbijanska vlada ostaje pri ranijim zahtjevima Haškom tribunalu da Ratka Mladića pregledaju liječnici iz Srbije te da “i dalje vrijede jamstva za njegovo puštanje na privremenu slobodu zbog liječenja”.

Žene u crnom pozvale vlasti u Srbiji da se suoče s prošlošću

Nevladina udruga Žene u crnom pozdravila je u srijedu presudu Haškog tribunala ratnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću ocijenivši odluku suda o doživotnom zatvoru “primjerenom” te je istodobno pozvala srbijanske vlasti da se "suoče s činjenicama i prestanu negirati zločine i genocide".

Za žrtve i obitelji žrtava Žene u crnom u svom priopćenju ocjenjuju kako su “konačno dočekale pravdu poslije deseljeća bježanja i skrivanja".

“Doživotna kazna zatvora primjerena je kazna za ultimativne zločine koji su izvršeni pod zapovjedništvom Ratka Mladića", konstatiraju Žene u crnom i sugeriraju kako zločini za koje je osuđen Ratko Mladić “pozivaju na duboko razmišljanje i preispitivanje”.

“To se naročito odnosi na aktualne vlasti u Srbiji, čiji su sadašnji najviši dužnosnici bili dio politike koja je inspirirala i pomagala genocide”, ocjenjuje ova antiratna udruga poručivši kako “ta činjenica njihovu odgovornost u ovom trenutku čini još većom”.

Žene u crnom pozvale su srbijanske vlasti da se "suoče s činjenicama i konačno prestanu negirati zločine i genocide” te da prihvate odluke najviših međunarodnih pravosudnih tijela.

Zastupnici Skupštine Srbije različito komentiraju presudu Mladiću

Zastupnici Skupštine Srbije različito su u srijedu komentirali presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, a dominiraju ocjene nacionalnih stranaka, desnog bloka i konzervativaca da je riječ o “političkoj presudi srpskom narodu” sračunatoj da se Srbima “stavi žig zločinačkog naroda”.

Vođa radikala (SRS) Vojislav Šešelj drži da je presuda Ratku Mladiću uperena protiv Srba i Srbije. “Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je sudjelovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske”, rekao je Šešelj beogradskim medijima.

Zamjenik šefa SRS Nemanja Šarović također drži da je presuda Mladiću uperena protiv srpskog naroda te da će “Srbi nositi žig genocidnog naroda”. Šarović kaže kako “genocida apsolutno nije bilo” i da se “ne može svaki zločin nazivati genocidom”.

Vođa oporbenog konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović kaže kako “odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske” ta naglašava kako je za njega Ratko Mladić heroj. Obradović je novinarima u Skupštini Srbije za presudu ICTY-a rekao kako je “vrhunac antisrpskog djelovanja tog suda” te da ga on “ne priznaje jer je antisrpski”.

“Što se mene tiče Ratko Mladić i Radovan Karadžić trebaju biti na prvim stranicama udžbenika jer su osnivači Republike Srpske, a presude Haškog tribunala me ne interesiraju”, rekao je Obradović, nazivajujući ICTY “produženom rukom NATO-a”.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović presudu Mladiću vidi kao “formalno-pravno presudu jednoj osobi”, dok je “politički gledano to presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj”.

Jovanović odbacije tezu da je u Srebrenici učinjen genocid, navodeći kako “to nije ispravna kvalifikacija” već “zloupotreba pravne kvalifikacije u političke svrhe” te da se ”zločin u Srebrenici ne može definirati kao genocid”.

Potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić poručio je u povodu izricanja presude Ratku Mladiću da “treba spriječiti novi val etničkih netrpeljivosti”.

Doživotna kazna Mladiću nije iznenađenje ni za Ljajića ”imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim potčinjenima”.

“Bez obzira na to što će u ovom trenu nacionalne tenzije u regiji vjerojatno biti pojačane, pomirenje zasnovano na istini i pravdi imperativ je za sve države i narode regije. Moramo učiniti sve da spriječimo novi val etničkih netrpeljivosti”, rekao je Ljajić.

“Ovom presudom obitelji žrtava vjerojatno će dobiti djelomičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regije neće prestati rasprave o interpretaciji ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona promatra”, prokometirao je Ljajić.

Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine presudu Mladiću ocjenjuju “jako važnom” jer se “presuda jednom čovjeku ne tumači kao presuda Srbiji i srpskom narodu”.

“Haški sud danas je izrekao presudu generalu Ratku Mladiću, a ne ni Srbiji, ni srpskom narodu. Srbiju i srpski narod ne brane, nego ih sramote i kriminaliziraju svi koji presudu jednom čovjeku proglašavaju presudom srpskom narodu i državi”, navodi se u priopćenju SPO-a.

Lider LSV Nenad Čanak, navodi da presudu Mladiću treba razumjeti “ne samo kao presudu čovjeku odgovornom za najveći ratni zločin u Europi od Drugog svjetskog rata, nego i kao presudu ideologiji i svima koji su te zločine planirali, koordinirali i provodili".

“Istim onima koji su od imena Ratka Mladića napravili ratni poklič huligana i kriminalaca, koji bi takve zločine bili spremni ponoviti. Oni su te planove kovali u Beogradu, a ne na Palama”, navode iz LSV-a, sugerirajući kako tu “zločinačku organizaciju i njihovu krivnju nipošto ne treba dovoditi u vezu s čitavim narodom”, jer bi to bilo nepravedno i neistinito. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene