454528
454528
454528
454528
454528

Airbus objavio skicu svog zračnog bespilotnog taksija

  • , 23.10.2016., 10:39
  • Autor:
  • komentara

Airbus radi na projektu bespilotne putničke letjelice koja bi imala ulogu zračnog taksi prijevoznika, a nedavno su objavili i skicu njezina izgleda.

 
 
 
 
Airbusov bespilotni taksi (Foto: Vahana Aero)
Airbusov bespilotni taksi (Foto: Vahana Aero)

Europski div Airbus otkrio je ambicije za djelovanje u projektu Vahana kojeg provode u Silicijskoj dolini. Radi se o bespilotnoj putničkoj letjelici koja bi jednog dana mogla biti sastavni dio zračnog prometa.

Airbus je objavio skicu izgleda letjelice i time otkrio nekoliko detalja na kojima rade u projektu. Skica je slična letjelici koja može uzletjeti i sletjeti vertikalno. Ima potporanj sličan helikopteru i dva para nagibnih krila, a svako od njih po četiri električna motora. U letjelici je prostor za putnike.

Airbus, rival američkog Boeinga najpoznatiji je po svojim velikim avionima, kao što je A380. Također ulažu mnogo novca u projekte za inovacije, piše CNN.

Vahanu razvijaju kroz poslovnu jedinicu koja se otvorila ove godine u San Joseu, u središtu kalifornijske tehnološke zajednice. Za novo ulaganje dali su 150 milijuna američkih dolara.

''Letjelica koju gradimo ne treba pistu, radi na automatskom pilotu i automatski može detektirati i izbjeći prepreke i druge letjelice. Dizajnirana je da prevozi po jednog putnika ili teret i nadamo se da će biti prva certificirana putnička bespilotna letjelica'', rekao je voditelj projekta Rodin Lyasoff.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se