Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj umrlih u padu

AIDS u porastu na granici Europe i Azije: Svaki stoti Rus zaražen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porast broja slučajeva zaraze virusom AIDS-a u posljednjih deset godina u zemljama na granici Europe i Azije pomutio je optimizam koji je obilježio 19. međunarodnu konferenciju o toj bolesti, koja je završila u petak navečer u Washingtonu.

Broj umrlih od AIDS-a pao je 35 posto u posljednjih 10 godina u svijetu, a broj novih slučajeva zaraze tom bolešću smanjio se za 20 posto u pet godina, osim u 10 zemalja od kojih se 5 nalazi u istočnoj Europi, objasnio je na konferenciji dr. Michel Kazačkin, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za AIDS u toj regiji.

Pročitajte i ovo Sanja Kurečić Filipović i Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV povećan broj oboljelih Je li Hrvatska žarište opasne bolesti? Evo što kaže epidemiologinja Slika nije dostupna Izvješće UN-a Sve manje oboljelih od AIDS-a, pandemija na zalasku

>> Znanstvenici otkrili molekulu koja omogućuje širenje virusa HIV-a

U tim zemljama se smrtnost i broj novih slučajeva povećao za više od 25 posto, precizirao je bivši direktor Međunarodne zaklade za borbu protiv AIDS-a, koji od siječnja nije na toj dužnosti.

Prema posljednjim statistikama UN Aidsa objavljenima prije konferencije u Washingtonu, 1,5 milijuna ljudi je 2008. živjelo s HIV-om u Bjelorusiji, Rusiji, Ukrajini, Rumunjskoj i Moldaviji te u Kazahstanu, Uzbekistanu, Kirgistanu, Tadžikistanu i Turkmenistanu ili 66 posto više nego 2001 godine. U Rusiji je u pet regija broj novozaraženih porastao za 700 posto od 2001. do 2008. i danas je svaki stoti Rus zaražen, naglasio je Kazačkin.

U tim zemljama se veliki porast broja zaraženih pripisuje zajedničkom višekratnom korištenju igala među ovisnicima.

U Rusiji gotovo ne postoje programi podjele igala ovisnicima, dok npr. SAD godišnje svakom ovisniku daje 140 igala. U Rusiji su 64 posto zaraženih HIV-om ovisnici i samo 18 posto ih se liječi antivirusnim lijekovima.

Kombinacija nedostatne prevencije i liječenja objašnjava šest puta veći broj smrtnih ishoda bolesti povezanih s AIDS-om nego prije deset godina.

Dobitnica Nobelove nagrade za medicinu 2008. profesorica Francoise Barre-Sinoussi je istaknula na konferenciji hitnost medicinskog djelovanja koje nailazi na prepreke zbog stigmatizacije i kriminalizacije bolesnika u tim zemljama.

Barre-Sinoussi je izabrana za novu predsjednicu Međunarodne udruge za borbu protiv AIDS-a. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene