Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarno otkriće

Znanstvenici otkrili molekulu koja omogućuje širenje virusa HIV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski znanstvenici otkrili su molekulu koja omogućuje širenje virusa HIV-a u ljudskom organizmu. Senzacionalno saznanje moglo bi omogućiti stvaranje nove generacije lijekova protiv virusa koji izaziva AIDS i donijeti novu nadu milijunima zaraženih.

Molekulu su otkrili znanstvenici instituta za istraživanje AIDS-a u Barceloni. Utvrdili su da membrana virusa HIV-a sadrži molekule gangliozida koje omogućuju virusu ulazak u jednu vrstu ljudskih obrambenih stanica - dendritičke stanice.

Pročitajte i ovo Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe" Prosvjed u Madridu - 1 Zabranjeni referendum Tisuće prosvjednika u Madridu tražilo ostavku premijera: "Ni amnestija, ni samoodređenje"

'Virusi koji imaju ovu molekulu iskorištavaju imunosni sustav kako bi doputovale do žlijezda gdje uništavaju stanice koje bi nas zapravo trebale braniti od infekcija', kazao je Javier Martinez - Picada, znanstvenik Instituta Irsicaixa.

Otkriće bi trebalo omogućiti razvoj nove generacije lijekova koji učinkovitije zaustavljaju širenje virusa u organizmu. Znanstvenici se nadaju da bi otkriće moglo pomoći i u razvoju cjepiva protiv AIDS-a.

'Infekcija HIV-om trenutačno se može držati pod nadzorom, ali se ne može izliječiti. Onog trenutka kada prestanemo s terapijom, virus se vraća u plazmu. To se događa zato što virus ostaje u spremnicima unutar organizma. Ideja je djelovati na te spremnike. Mislimo da su među njima žlijezde i limfoidno tkivo. Vjerujemo da možemo djelovati preko ove molekule', kazao je Martinez - Picada.

Vijest iz Barcelone, zaraženima daje novu nadu. Od otkrića AIDS-a prije 30 godina, od opake je bolesti umrlo oko 25 milijuna ljudi. Procjenjuje se da je oboljelih ili zaraženih HIV-om oko 35 milijuna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene