Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi ne prestaju

Afganistan: U dva dana 29 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamnaest ubijenih civila, deset afganistanskih vojnika i dvojica američkih posljedica su odvojenih napada u Afganistanu u nedjelju i ponedjeljak.

Talibanski pobunjenici napali su u ponedjeljak ujutro vojni položaj i ubili deset afganistanskih vojnika u pokrajini Helmandu, kako javljaju lokalne vlasti.  U drugom okrugu u istoj pokrajini u nedjelju navečer nepoznate osobe ubile su 17 seljana, među kojima dvije žene, i odrubili im glave, prema istim izvorima.

"Jedan od naših vojnih položaja napadnut je u okrugu Vašir. Deset vojnika je ubijeno", izjavio je pukovnik afganistanske policije Mohamad Ismaiel, pomoćnik šefa u centru za usklađivanje vojnih operacija NATO-a i afganistanskih snaga u Helmandu.

Daud Ahmadi, glasnogovornik pokrajinskih vlasti, potvrdio je te podatke i ocijenio da je napad rezultat "zavjere iznutra" koja uključuje afganistanske vojnike koji su pomogli pobunjenicima. Petorica vojnika prebjegla su na talibansku stranu.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

>> Sve više mrtvih Novozelanđana u Afganistanu: 'Želim da naši mladići i djevojke dođu kući'

O pokolju seljana u okrugu Kadžaki zasad nema više informacija. "Ne znamo počinitelje, istraga je u tijeku", rekao je Ahmadi. Dvojicu američkih vojnika iz snaga NATO-a ubio je odmetnuti afganistanski vojnik u ponedjeljak u pokrajini Laghman na istoku zemlje. Amerikanci su uzvratili napad i ubili vojnika.

Takozvani "napadi iznutra" sve su veći problem za koalicijske snage i narušavaju povjerenje između njih i afganistanskih snaga sigurnosti. Samo je ove godine bilo 33 takva napada, u kojima su ubijena 42 strana vojnika. U cijeloj prošloj godini u "napadima iznutra" ubijeno je sedam vojnika NATO-a manje. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene