Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afganistan: U bombardiranju u petak poginulo više od 90 civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 90 afganistanskih civila ubijeno je, prema zadnjim podacima, u petak u bombardiranju što su ga na zapadu zemlje počinile koalicijske snage, izvijestio je u nedjelju afganistanski ministar za vjerska pitanja i predsjednik povjerenstva za istragu događaja, Nematullah Shahrani, kojega je onamo poslao afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

"Kad smo stigli na mjesto događaja, ustvrdili smo da je bombardiranje bilo iznimno intenzivno. Uništeno je puno kuća, a više od 90 civila, uglavnom žena i djece poginulo je", kazao je Shahrani.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom

"Danas ću se sastati s predstavnicima američkih vojnika. Oni tvrde da se u regiji nalaze talibani no to tek trebaju dokazati. Za sada samo mogu reći kako razlog zbog kojega je regija bombardirana nije jasan", rekao je.

Koalicija je u petak izvijestila da je u sukobu s afganistanskim sigurnosnim snagama i s međunarodnim snagama te u zračnim napadima u okrugu Shindand ubijeno 30 pobunjenika. No, policija s tog područja izvijestila je da je u bombardiranju uništeno i 15 kuća.

Bijela kuća u petak navečer sa sumnjom je dočekala informacije iz afganistanskih izvora. "Sjedinjene Države i NATO su poduzeli korake kako bi se spriječila smrt civila. Bit ću oprezan s prvim informacijama koje dolaze iz Afganistana", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

Afganistanski predsjednik Karzai u nedjelju je naredio da se svakoj obitelji iz koje je poginuo netko od članova obitelji u ovom bombardiranju, odmah isplati oko 2.000 dolara.

"Mogu reći da između afganistanskih i međunarodnih vojnih snaga nema nikakve koordinacije, unatoč stalnim zahtjevima predsjednika države da se ona uspostavi. Strani vojnici ne koordiniraju svoje operacije s Afganistancima," rekao je ministar Shahrani. "Ovakva bombardiranja udaljuju stanovništvo od vlasti. Ljudi su vrlo ljuti," rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene