Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afera Blackwater: 17 ubijenih, nije bilo napada na američki konvoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završena je iračka istraga o pucnjavi 16. rujna u Bagdadu i ona pokazuje da su djelatnici američke zaštitarske tvrtke Blackwater bez razloga otvorili vatru i ubili 17 civila, doznaje se u nedjelju od službenog izvora.

"Istraga pokrenuta 22. rujna po nalogu premijera Nurija al-Malikija je završena", stoji u priopćenju glasnogovornika vlade Alija al-Dabbagha.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

U priopćenju se dodaje da ne postoji nikakav dokaz o bilo kakvoj pucnjavi na konvoj, na koji "nije bačen ni kamen".

"Blackwater je prekršio sva pravila o otvaranju vatre i uporabi sile. Ono što su učinili djelatnici Blackwatera je zločin i moraju biti kažnjeni prema iračkom zakonu", dodaje se u tekstu.

Dabbagh je precizirao da su u pucnjavi ubijene 17 i ranjene 22 osobe, dok je prema prethodnoj službenoj bilanci ubijeno 10 osoba.

Incident se zbio u većinski sunitskoj četvrti u zapadnom dijelu
Bagdada pri prolasku američkog diplomatskog konvoja koji su pratili djelatnici Blackwatera.

Svjedoci tvrde da su zaštitari pucali na civile iako nisu napadnuti, a Blackwater tvrdi da su njihovi zaštitari odvratili na vatru i reagirali na jedno sumnjivo vozilo.

Ta je pucnjava izazvala bijes iračke strane, a premijer Nuri
al-Maliki je u nekoliko navrata tražio odlazak Blackwatera.

Dabbaghovo priopćenje zaključuje da će Malikijev ured proučiti preporuke iračke istrage, ali i preporuke zajedničkog iračko-američkog povjerenstva i poduzeti potrebne pravne mjere.

U vezi incidenta traju još četiri istrage. Jednu vodi zajedničko
američko-iračko povjerenstvo, drugu State Department uz podršku američke vojske, treću je tražila američka državna tajnica Condoleezza Rice i povjerila ju FBI-u, i četvrtu je tražio ministar obrane Robert Gates.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene