Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriva nova biografija

Adolf Hitler: 'Vješt glumac i vrsni demagog koji je znao kako zavesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Adolf Hitler - godine uspona' - nova je biografija koja vođu Trećeg Reicha prikazuje kao čovjeka s manama, no ne čini ga ljudskijim niti umanjuje njegove zločine.

Autor nove biografije Adolfa Hitlera, Volker Ulrich, prikazao je vođu Trećeg Reicha kao čovjeka sa svojim mušicama koji je svojom briljantnom glumom uspijevao zavarati mnoge. Hitler je često naglašavao kako je odrastao u skromnim prilikama iako je njegova obitelj spadala u dobrostojeći srednji sloj. Često se hvalio i kako živi asketskim životom, no realnost je bila drugačija - zarađivao je milijune, obožavao skupe automobile i odijela dao krojiti po mjeri.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Velikoj Britaniji Židovi na udaru: ''Mi smo snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota'' Skeniranje je pokazalo U-podmornicu na morskom dnu u blizini Skagena u Danskoj (Ilustracija: seawarmuseum.dk) 73 godine od potonuća Blizu Danske pronađena Hitlerova podmornica koja je krijumčarila naciste i njihovo blago u Južnu Ameriku

I dok su mnogi autori Hitlera prikazivali kao neostvarenog umjetnika, Urlich smatra da je kao slikar i arhitekt bio sasvim prosječan te da se njegovi glavni talent nalazio na polju politike.

>> Hitler je bio hipohondar: 'Trusio' je amfetamine i morfij

'Hitler je posjedovao nevjerojatnu sposobnost pridobivanja za sebe ljudi najrazličitijih uvjerenja i u tu svrhu uvijek iznova igrati nove uloge kako je to koja situacija zahtijevala. Ako je trebalo pridobiti rezervirane stranačke kolege, borio se za simpatije - ako je trebao, mogao se za tren oka rasplakati. Oduševljavalo je ratne veterane jednako kao i fine dame, vodeće gospodarske stručnjake ili grube nacističke nasilnike. Za sve njih je Hitler imao pravo sredstvo', piše Deutsche Welle.

Iako se prvi pogled Hitler činio sasvim običnim čovjekom, čim bi stupio na pozornicu pretvarao se 'demagoga kakvog Njemačka još nije bila vidjela'. No koliko god sjajan glumac i retoričar bio, nikada nije uspio sakriti svoju radikalnost.

'Ulrichova knjiga ne pruža Nijemcima mogućnost traženja isprike za nacističkog diktatora: on je možda bio vješt politički glumac, ali sadržaji koje je zastupao nisu bili glumljeni. U njima je uvijek bio potpuno autentičan', piše DW.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene