Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Administracije Obame i McCaina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki list Washington Post objavio je kakvu bi administraciju imali predsjednički kandidati, demokratski Barack Obama i republikanski John McCain kada uđu u Bijelu kuću nakon izbora 4. studenog.

Kakvu bi američku administraciju imao Obama

Pročitajte i ovo RH mora smanjiti administraciju - 3 Otkazi su neizbježni Kako je Hrvatska od druge najbogatije postala druga najsiromašnija nova članica EU-a? Stručnjaci upozoravaju – čeka nas novi vrući krumpir Spajanje vrtića u Slavoniji - 2 Manji trošak javnih ustanova Kad već neće država, oni hoće: Tri male slavonske općine udružile vrtiće i uštedjele na nepotrebnim zaposlenicima

Ako bude izabran za predsjednika SAD, senator Barack Obama i njegovi savjetnici obećali su da će uvesti dvostranačje i iskustvo u novu administraciju, piše The Washington Post.

Obamini savjetnici sugeriraju kako su među onima koji bi bili kandidati za ministarska mjesta i dva republikanca, senatori Richard Lugar iz Indiane i Chuck Hagel iz Nebraske.

Vodeći kandidat za šefa osoblja Bijele kuće je Thomas Daschle, bivši čelnik senatske većine, no među pritajenim favoritima je i kongresnik iz Illinoisa Rahm Emanuel, bliski Obamin savjetnik koji je radio u administraciji Billa Clintona.

Više savjetnika je reklo kako bi u užem izboru za državnog tajnika mogao biti senator John Kerry, demokratski predsjednički kandidat na izborima 2004.

Pored obrane, tri najviša mjesta u vladi za koje savjetnici kažu da su prioriteti, su ministar pravosuđa, državni tajnik i, vjerojatno pod najvećim opterećenjem, ministar financija. Obama je bivšeg Clintonovog šefa osoblja Bijele kuće Johna Podestu, sada čelnika liberalnog 'think-tanka' Centra za američki napredak (CAP), zadužio za koordinaciju preliminarnih priprema za preuzimanje ovlasti. Napore za odabir osoblja za prijenos ovlasti predvodi Cassandra Q. Butts, Obamina prijateljica s Pravnog fakulteta na Harvardu i suradnice Podeste u CAP-u, navodi Post.

Dok se priprema za pokušaj okončanja rata u Iraku i prebacivanje težišta operacije u Afganistanu, Obama će morati brzo popuniti čelno mjesto u Pentagonu, bilo da ostavi sadašnjeg ministra obrane Roberta Gatesa, što zagovaraju neki Obamini saveznici ili da izabere novog, kao što je senator Jack Reed, jedan od autora senatskog plana za povlačenje iz Iraka.

Pored obrane, tri najviša mjesta u vladi za koje savjetnici kažu da su prioriteti, su ministar pravosuđa, državni tajnik i, vjerojatno pod najvećim opterećenjem, ministar financija.

Obama se već konzultira sa skupinom ekonomskih i financijskih savjetnika, od kojih bi neki trebali postati osloncima njegove administracije. U skupini su bivši ministri financija Robert Rubin i Lawrence Summers, bivši Clintonov ekonomski savjetnik Gene Sperling, te bivši predsjednici Federalnih rezervi Paul Volcker i Michael Froman.

Summers se spominje kao kandidat za ministra financija, a i Froman bi se mogao pridružiti Bijeloj kući, navode dužnosnici upoznati s razgovorima o prijenosu vlasti, piše Post.

Drugi kandidat za ministra financija je Timothy Geithner, bivši predsjednik Banke Federalnih rezervi u New Yorku, jedne od 12 regionalnih podružnica FED-a.

Među ostalim imenima koja se spominju kao kadrovi Obamine administracije su guvernerica Arizone Janet Napolitano i bivši zamjenik ministra pravosuđa Eric Holder, za mjesto ministra pravosuđa, bivši članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost Susan Rice i James Steinberg, kao kandidati na savjetnika za nacionalnu sigurnost te guvernerica Kansasa Kathleen Sebelius za mjesto koje još nije određeno, dodaje The Washington Post. 

Kakvu bi američku administraciju imao McCain 

Senator John McCain, u slučaju pobjede na američkim predsjedničkim izborima 4. studenoga, želi stvoriti administraciju koja će biti sastavljena i iz redova ljudi izvan Washingtona, te u nju uključiti i više od simboličnog broja demokrata, piše The Washington Post, pozivajući se na McCainove savjetnike.

McCain je odabrao bivšeg državnog tajnika ratne mornarice Johna F. Lehmana, da vodi planiranje za mogući prijenos ovlasti u Bijeloj kući. Lehmanu, McCainovu prijatelju, pomažu iskusni washingtonski lobisti William E. Timmons i William L. Ball, također bivši mornarički državni tajnik.

Glavni prioritet bit će popuna ministarskih mjesta vezanih uz globalnu financijsku krizu i vođenje ratova u Iraku i Afganistanu.

Više republikanaca predviđa da će McCain pokušati pridobiti ministra obrane Roberta Gatesa da ostane u Pentagonu, dok ostali očekuju brz odlazak ministra financija Henrya Paulsona. Također se očekuje važna uloga u administraciji za McCainova bliskog prijatelja, nezavisnog senatora Josepha Liebermana, možda na mjestu državnog tajnika.

Gates je u petak ponovio da nije zainteresiran za ostanak u Pentagonu nakon 20. siječnja 2009., no nije do kraja zatvorio vrata, navodi Post, dodajući kako su za to mjesto mogući kandidati i John Lehman, te bivši zamjenik državnog tajnika Richard Armitage.

Kao vjerojatni kandidat za McCainovog ministra financija, spominje se predsjednik Svjetske banke Robert B. Zoellick, bivši zamjenik državnog tajnika, koji je između te dvije dužnosti bio jedan od najviših McCainovih savjetnika.

Zoellick bi mogao biti i kandidat za državnog tajnika, ako McCain odluči da mu je Lieberman prevažan saveznik u Senatu.

Neki republikanci smatraju da bi McCain za ministra financija mogao dovesti i svog dobrog prijatelja gradonačelnika New Yorka, Michaela Bloomberga, ili poslovne ljude o kojima je iznosio visoke ocjene, poput čelnika Cisco Systemsa Johna Chambersa, Stevea Ballmera iz Microsofta ili Meg Whitman iz eBay-a.

Nekoliko njegovih savjetnika predlaže da razmotri i angažiranje nekoga poput bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya, koji ima i poslovno iskustvo i političke vještine. 

'Nekoga tko je politički sposoban, ali zna i kako prodati. To nije samo politički posao, morate biti sposobni prodavati', kazao je jedan od savjetnika za Post.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene