Obavijesti Video Pretražite Navigacija

70 milijardi dolara za ratove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki je Senat jednoglasno i gotovo bez rasprave odobrio 70 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Afganistanu, kao dio proračuna za Pentagon. Ukupni proračun, inače, iznosi 448 milijardi dolara i sada čeka potpis predsjednika Busha.

Odobrenje golemih sredstava za vođenje ratova protiv terorizma, uslijedilo je prvenstveno zbog situacije u Iraku. Tamošnje prisustvo američkih vojnika državnu blagajnu košta 8 milijuna dolara dnevno. Stoga je već najavljena nova financijska injekcija u proljeće iduće godine.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.."

Senat je izglasao i 378 milijardi dolara za potrebe uobičajenih potreba Pentagona, što je za pet posto manje nego što je tražio George W. Bush.

SAD su od 11. rujna 2001. godine potrošile 507 milijardi dolara za Irak, Afganistan i sigurnost brojnih američkih vojnih baza. Irak je do sada koštao 379, a Afganistan 97 milijardi dolara. 

Rat u Iraku posebno je osjetljivo područje za Bushovu administraciju jer uzima danak u golemim svotama novca i ljudskim životima, zbog čega birači već dulje vrijeme otvoreno rogobore.

Mnogi smatraju da će se situacija u Iraku po snage na terenu, ali i po američku politiku, i nadalje sve više komplicirati. 

- Amerika je u Iraku zapala u velike nevolje, nasilje i smrt tamo su svakodnevica, razne paravojne grupe sve više jačaju i djeluju izvan zakona, haraju odredi smrti, komentirao je situaciju senator Edward Kennedy. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene