445348
445348
445348
445348
445348

'Tajming presude Perkoviću i Mustaču neodvojivo je povezan s kampanjom u Hrvatskoj'

  • , 02.08.2016., 22:59
  • Autor:
  • komentara

Reporterka Nove TV, Ivana Petrović, prije donošenja presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču analizirala je cijelu situaciju.

 
 
 
 
Razgovor Ivane Petrović s Antom Nobilom, Perkovićevim odvjetnikom prije presude
Razgovor Ivane Petrović s Antom Nobilom, Perkovićevim odvjetnikom prije presude

Ni Josip Perković ni Zdravko Mustač zadnjega dana nisu iznijeli svoju obranu, a u srijedu je izricanje presude.

Perković je rekao da je zadnjih mjesec dana u zatvorskoj bolnici i da tamo nema uvjete za kvalitetnu pripremu obrane. Kazao je da spava u sobi s ovisnicima, jako bolesnim ljudima koji ne spavaju po cijele noći, s njima dijeli radni prostor i nije imao uvjeta kvalitetno pripremiti obranu. Je li to stvarnost ili pitanje taktike vidjet ćemo u žalbenom postupku.

U priloženim videima možete pogledati razgovor Ivane Petrović s odvjetnicima Josipa Perkovića i supruge Đurekovića, prije presude.

Mustač je rekao da je sve korektno i uredu i da obranu neće iznijeti jer je sve rekao njegov odvjetnik. U srijedu se završava prva faza postupka koji je napravio veliku buru u Hrvatskoj, postupka za ubojstvo Stjepana Đurekovića iz 1973. koje je počinila jugoslavenska tajna policija.

Pozicije su klasične. Obrana traži oslobađajuću presudu, optužba je prekvalificirala optužnicu i umjesto organiziranja ih je optužila za sudjelovanje u ubojstvu. Pravni zastupnici gospođe Đureković u tom smislu potpuno podržavaju optužbu.

Ovaj proces je proizašao iz procesa Krunoslavu Pratesu, podebljan je, ima podosta dokumentacije koja će moći rekonstruirati na koji je način jugoslavenska tajna policija funkcionirala, ali ne i na način na koji se politička odluka spuštala na službu koja je to izvršavala. Odvjetnik Nobilo se sprema na žalbeni postupak. U njemačkom pravu je slično kao i haškom ne mogu se osporavati činjenice već samo primjena prava.

'Mislim da će osuditi gospodina Perkovića i Mustača, bez obzira što ne postoji niti jedan dokaz o njihovoj krivici', rekao je Anto Nobilo, Perkovićev odvjetnik.

Na pitanje čime argumentira činjenicu da dokazni postupak nije pošteno proveden i da je narušena jednakopravnost stranaka u postupku kao jedno od temeljnih načela, Nobilo je kazao: 'Prvo centralno pitanje ovog postupka je da je Đureković radio za BND, ovaj sud i tužilaštvo sustavno su tu činjenicu gurali na marginu. BND nije surađivao ni dostavio dokumentaciju. Dvije tisuća stranica dosjea Đureković iz BND-a nama je ostalo nedostupno za ovaj postupak. Nadalje utvrđeno je i to nedavno da je izvorni plan bio oteti Đurekovića'.

'Mi smo izašli s tezom da se ovdje ne radi o ubojstvu pijanca u kavani, nego da se radi o klasičnom političkom ubojstvu koje je posljedica državnog terorizma. Stoga smo smatrali da je potrebno sudu objasniti širi povijesni kontekst', rekao je Siniša Pavlović, pravni zastupnik Gizele Đureković.

Tajming ove presude Visokog bavarskog suda neodvojivo je povezan s kampanjom u Hrvatskoj. Svakako će se govoriti i o vremenu Lexa Perković i derogiranju europskog ugovora. Otvarat će se opet pitanja arhiva, citirat će se vjerojatno i izjave koje su rečene na sudu, prije svega visokih političkih inspektora iz inkriminirajućeg vremena, a to je da moderna Hrvatska nikad nije od Njemačke zatražila niti jedan dokaz o likvidacijama Hrvata od 1962. do raspada Jugoslavije, a bilo ih je oko 68. To znači da će sljedeća kampanja opet biti zacijelo obojana ovom temom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se