Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Tajming presude Perkoviću i Mustaču neodvojivo je povezan s kampanjom u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporterka Nove TV, Ivana Petrović, prije donošenja presude Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču analizirala je cijelu situaciju.

Ni Josip Perković ni Zdravko Mustač zadnjega dana nisu iznijeli svoju obranu, a u srijedu je izricanje presude.

Pročitajte i ovo Ivan Rimac Ne smije iz zemlje Ivanu Rimcu oduzete putovnice, a njegova obrana tvrdi: "To je u zastari" Slika nije dostupna Suđenje u Münchenu Penava optužio Perkovića za izravno sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu

Perković je rekao da je zadnjih mjesec dana u zatvorskoj bolnici i da tamo nema uvjete za kvalitetnu pripremu obrane. Kazao je da spava u sobi s ovisnicima, jako bolesnim ljudima koji ne spavaju po cijele noći, s njima dijeli radni prostor i nije imao uvjeta kvalitetno pripremiti obranu. Je li to stvarnost ili pitanje taktike vidjet ćemo u žalbenom postupku.

U priloženim videima možete pogledati razgovor Ivane Petrović s odvjetnicima Josipa Perkovića i supruge Đurekovića, prije presude. Mustač je rekao da je sve korektno i uredu i da obranu neće iznijeti jer je sve rekao njegov odvjetnik. U srijedu se završava prva faza postupka koji je napravio veliku buru u Hrvatskoj, postupka za ubojstvo Stjepana Đurekovića iz 1973. koje je počinila jugoslavenska tajna policija.

Pozicije su klasične. Obrana traži oslobađajuću presudu, optužba je prekvalificirala optužnicu i umjesto organiziranja ih je optužila za sudjelovanje u ubojstvu. Pravni zastupnici gospođe Đureković u tom smislu potpuno podržavaju optužbu.

Ovaj proces je proizašao iz procesa Krunoslavu Pratesu, podebljan je, ima podosta dokumentacije koja će moći rekonstruirati na koji je način jugoslavenska tajna policija funkcionirala, ali ne i na način na koji se politička odluka spuštala na službu koja je to izvršavala. Odvjetnik Nobilo se sprema na žalbeni postupak. U njemačkom pravu je slično kao i haškom ne mogu se osporavati činjenice već samo primjena prava.

'Mislim da će osuditi gospodina Perkovića i Mustača, bez obzira što ne postoji niti jedan dokaz o njihovoj krivici', rekao je Anto Nobilo, Perkovićev odvjetnik.

Na pitanje čime argumentira činjenicu da dokazni postupak nije pošteno proveden i da je narušena jednakopravnost stranaka u postupku kao jedno od temeljnih načela, Nobilo je kazao: 'Prvo centralno pitanje ovog postupka je da je Đureković radio za BND, ovaj sud i tužilaštvo sustavno su tu činjenicu gurali na marginu. BND nije surađivao ni dostavio dokumentaciju. Dvije tisuća stranica dosjea Đureković iz BND-a nama je ostalo nedostupno za ovaj postupak. Nadalje utvrđeno je i to nedavno da je izvorni plan bio oteti Đurekovića'.

'Mi smo izašli s tezom da se ovdje ne radi o ubojstvu pijanca u kavani, nego da se radi o klasičnom političkom ubojstvu koje je posljedica državnog terorizma. Stoga smo smatrali da je potrebno sudu objasniti širi povijesni kontekst', rekao je Siniša Pavlović, pravni zastupnik Gizele Đureković.

Tajming ove presude Visokog bavarskog suda neodvojivo je povezan s kampanjom u Hrvatskoj. Svakako će se govoriti i o vremenu Lexa Perković i derogiranju europskog ugovora. Otvarat će se opet pitanja arhiva, citirat će se vjerojatno i izjave koje su rečene na sudu, prije svega visokih političkih inspektora iz inkriminirajućeg vremena, a to je da moderna Hrvatska nikad nije od Njemačke zatražila niti jedan dokaz o likvidacijama Hrvata od 1962. do raspada Jugoslavije, a bilo ih je oko 68. To znači da će sljedeća kampanja opet biti zacijelo obojana ovom temom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene