Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Sloveniji i Austriji posebna pažnja hrvatskim navijačima za vrijeme EURA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budući da su dvije utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na EURU u skupini B u Klagenfurtu ocijenjene stupnjem visokog rizika, slovenska i austrijska policija surađivat će sustavom "dvostrukog filtera" pri dolasku hrvatskih navijača.

U vrijeme prvenstva slovenska će policija tijesno surađivati s austrijskom, te navijačima koji na EURO putuju s dobrim namjerama osigurati što brži tranzit, ali i sprječavati moguće izgrede, izjavio je na konferenciji za novinare u petak u Ljubljani visoki dužnosnik slovenske policije Danijel Lorbek. Najavio je da će u vrijeme prvenstva slovenska policija izvoditi temeljitiju kontrolu na samoj granici, ali pojačano patrolirati i u unutrašnjosti i na mjestima gdje bi moglo doći do navijačkih izgreda. Navijačima s pirotehničkim i drugim opasnim rekvizitima ulaz će se zabranjivati već prilikom dolaska na slovensko-hrvatsku granicu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Isto tako ulazak u Sloveniju odbijat će se onima koji namjeravaju u Austriju i Švicarsku, a kod sebe nemaju putovnicu nego samo osobnu iskaznicu jer s tim dokumentom ne mogu u te dvije zemlje.

Na konferenciji za novinare u Ljubljani zajedno s Lorbvekom nastupio je i austrijski policijski dužnosnik Berndt Koerner, šef odjela za strance i granicu u austrijskom ministarstvu unuitarnjih poslova budući da Austrija privremeno - već od ponedjeljka u ponoć - zbog sigurnosnih razloga vezanih na prvenstvo - privremeno suspendira odredbe Schengenskog ugovora, pa će se na prijelazima sa Slovenijom ponovo izvoditi granična kontrola.

On je rekao da će se na granici sa Slovenijom ponovo provoditi kontrola putnika, odnosno da li oni ispunjavaju uvjete za ulazak u Austriju. Time se kako je pojasnio dodatnim sistemom "filtriranja" želi ojačati stupanj sigurnosti, pri čemu će se policija koncentrirati na rizične skupine. Unatoč tome na granici će se omogućiti normalna protočnost, osobito za dnevne migrante iz Slovenije, najavio je Koerner.

On je potvrdio da austrijska policija raspolaže popisima "rizičnih" navijača koje je dobila od nacionalnih nogomertnih saveza. Te liste ne daju osnove da se takvim navijačima ulazak u Austriju automatski spriječi, ali će oni biti podvrgnuti posebnom nadzoru, pojasnio je.

Očekuje se da će preko Slovenije na prvenstvo najviše ići hrvatski navijači, te nešto navijača iz Grčke, Turske i Rumunjske, pri čemu će navijači iz država koje nisu u Europskoj uniji trebati pokazati posebnu vizu koja im omogućuje boravak u vrijemje europskog nogometnog prvenstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene