Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bilić Srbima: Spremni smo izgorjeti za domovinu, a to vama fali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Trebali ste za izbornika izabrati mladog trenera iz Srbije, koji poznaje igrače u dušu. Ovako ste ostali bez plasmana na Europsko prvenstvo", izjavio je Slaven Bilić u intervjuu za beogradski list Kurir.

Bilić smatra da Srbija još može otići na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, ako u kvalifikacije uđe bez straha i s mladim izbornikom. Hrvatska se, izjavio je Bilić, nakon raspada SFRJ u nogometu najbolje snašla od svih bivših republika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EURO: Bilić će sastav objaviti u četvrtak Slika nije dostupna Niko Kranjčar: 'Bio sam pod pritiskom dok mi je otac bio izbornik'

Koliko za Hrvatsku znači plasman na EP u Austriji i Švicarskoj? 

"Puno, stvarno puno. Kada iza sebe ostavite Englesku i Rusiju i kad cijela Europa piše o vama, onda zaista imate zbog čega biti ponosni. Plasmanom na EP učinili smo zaista puno. Da nismo prošli, naša liga bi bila u velikim problemima, najviše radi sponzora i nedostatka novca. Postali smo fenomen u svijetu, jer redovito sudjelujemo na svim velikim natjecanjima".

Zašto Srbija nije uspjela ostvariti sličan pothvat? 

"Razloga vjerojatno ima mnogo, a ja ću vam navesti samo jedan. Naš savez je poštovao neki red, tj. kontinuitet kada je u pitanju izbor izbornika. Poslije mlade reprezentacije dobio sam povjerenje za vođenje prve vrste. Meni je to pomoglo da u reprezentaciju uvedem svoje 'klince' Modrića, Kranjčara, Eduarda, Ćorluku, koje sam poznavao u dušu. Srbija to nije učinila na taj način, pa možda i tu leži ključ neuspjeha."

Je li privrženost reprezentaciji ključ uspjeha Hrvatske? 

"Činjenica je da Hrvati imaju specifičan odnos prema svojoj državi, zastavi i grbu. Tu smo možda i svjetski prvaci. Sportaši i navijači su spremni izgorjeti za Hrvatsku. Žao mi je što to nije slučaj i sa Srbima."

Gdje je problem srpske reprezentacije? 

"U kvaliteti nogometaša. Imate odlične igrače, koji nisu raspoređeni na pravim pozicijama. Na primjer, u obrani imate po trojicu ili četvoricu vrhunskih igrača na istim pozicijama, dok na mjestu srednjeg veznog ili nogometnog kreativca nemate nijednog. To je vaš najveći problem. Meni je nepojmljivo da je Srbija 'tanka' u veznom redu. Pa u bivšoj državi vi ste tu uvijek imali rješenja. Sjetite se Pižona, Piksija, Savićevića. Trenutačno imate samo osam vrhunskih igrača, dok ih Hrvatska ima 16."

Da li je FSS pogriješio što je povjerenje ukazao Javieru Clementeu? 

"To su vaše stvari, ali ću vam odgovoriti na pitanje. Umjesto Clementeu, trebali ste dati priliku nekom vašem mladom treneru. Koliko znam, imate ih dosta. S obzirom na to da rješenja nemate ni na jednom mestu, strancu koji ne poznaje prilike u domaćem nogometu posao je bio znatno otežan." 

Kako ste motivirali igrače uoči utakmice s Engleskom?

"Nije nam bio potreban veći motiv od ispunjenog Wembleya. Isto tako, držao sam igrače pod stalnim pritiskom jer se jedino tako može napredovati. Nije tu bilo ništa negativno, jednostavno, htjeli smo im pokazati da smo bolji od njih."

Kako ste primili prozivke Michaela Owena?

"Owen nije rekao da hrvatski nogometaši nisu kvalitetni i da kao takvi nemaju mjesto u engleskoj reprezentaciji, već je htio podići moral svojim kolegama. Redovito se čujem s Beckhamom, Terryjem, Lampardom i nisu oni takvi kakvim ih mediji predstavljaju. Jednostavno, sve je to prenapuhano."

Hoće li s vremenom nestati prepoznatljiv naboj u ogledima između Srbije i Hrvatske? 

"Neće nikada! Uvijek će takve utakmice nositi višak adrenalina. Bitno je da što prije nestane mržnja, iako ni to neće brzo proći. Treba otvoreno reći da je između nas i vas bio rat. Srbi kažu da je to bilo davno, da je prošlo 15 godina, dok je u Hrvatskoj stanje po tom pitanju kao da je rat završio jučer."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene