Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO ŽIVI GLINA?

Vrijeme kao da je stalo: "Ne mare za sirotinju", "Prije ću umrijeti nego što će se to obnoviti"

Aktualno Galerija Blaža Crnolatac Blaža Crnolatac Foto: DNEVNIK.hr Potres - 3 Potres - 3 Foto: DNEVNIK.hr Potres - 2 Potres - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potres - 1 Potres - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Janković Galerija 1/5 >>
Sisak, Petrinja, Majske poljane i Glina, samo neki od gradova i sela razorenih u potresu. Kako danas živi Glina i okolna sela, doznaje reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

2020. godine, Glina se još nije oporavila od Domovinskog rata. Posljedice ratnih stradanja vidljive su na svakom koraku. Socioekonomski, demografski i u svakom ostalom pogledu ovaj kraj je u teškoj depresiji.

Pročitajte i ovo Potres kod Petrinje tlo ne miruje Potres kod Petrinje: "Grmljavina" Matea Ćorić, novinarka Nove TV Obnova kasni Nastava i u bivšem zatvoru: Učenici u Banovini i u novo polugodište u zamjenskim školama

Kada se mislilo da gore ne može biti stigao je 29.12. U 12 i 19 minuta dogodio se potres. Od tada kao da je vrijeme stalo. Sablasno izgleda središte Gline. Ruševina do ruševine. U godinu dana gotovo ništa nije obnovljeno.

"Oni uopće ništa ne mare za sirotinju, samo sebe gledaju, obećanje ludom radovanje", kaže Nada iz Gline. "Ja to ne mogu obnoviti, nek stoji. Ja ću prije umrijeti nego će se to obnoviti", uvjeren je Ferdo iz Gline. Bez krova nad glavom i dalje je 500-injak obitelji koji žive u kontejnerima, što u vlastitim dvorištima, što u kontejnerskom naselju.

Blaža Crnolatac živi u kontejneru. Kaže da joj je jako teško. Živjela je u stanu u zgradi koja sada ima žutu naljepnicu. Kaže kako još uvijek nema ništa od obnove. Na pitanje do kada tako, odgovara: "Moje mišljenje i mnogih ovdje je da ispod 10 godina nećemo", napominje.

Privatnim donacijama u Glini i okolici izgrađeno je 50-ak kuća.
Na isti način gradnju čeka šesteročlana obitelj Bjelajac iz Majskih poljana. Ovu zimu ponovno će se krpati.

"Uz donacije i familiju, da imamo gdje ući da se zgrijemo", ističe Mira Bjelajac iz Majskih poljana. 

"U gradu od pet i pol tisuća objekata nekih 36 posto je neuporabljivo ili privremeno neuporabljivo, radi se o 1800 objekata koji imaju nekostrukcijska oštećenja. Od strane grada gruba procjena ukupne šteet je samo za infrastrukturu i objekte u vlasništvu grada više od 40 milijuna eura, u to ne ulaze obiteljske kuće", kaže Ivan Janković, gradonačelnik Gline. 

Trećina grada je porušena i trećina stanovnika iselila je nakon potresa. Glina danas broji oko 3 tisuće, mahom starijeg stanovništva.
Ako i kada krene prava obnova, pitanje je tko će je dočekati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene