Obavijesti Video Pretražite Navigacija
11.400 zahtjeva na čekanju

Kaos sa obnovom Zagreba - u sanaciju zgrade uložili 200.000 kuna, a do povrata novca ne mogu mjesecima: "Nema šanse da se dobiju na telefon"

Aktualno Galerija Damir Vanđelić Damir Vanđelić Foto: DNEVNIK.hr Oštećena zgrada nakon potresa u Zagrebu Oštećena zgrada nakon potresa u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Rušenje kuće Rušenje kuće Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr +0 Vesna Stefanović Galerija 1/5 >>
Umjesto mora, kruzera i krstarenja u ovim vrućim ljetnim danima - mnogim Zagrepčanima i dalje je na pameti samo obnova od potresa. Ravnatelj Fonda za obnovu priznaje da je spora, a za to odgovornost prebacuje, među ostalim, i na Ministarstvo graditeljstva.

Nakon potresa u sanaciju oštećene zgrade uložili su više od dvjesto tisuća kuna. Papire su predali u trećem mjesecu, ali povrat novca još čekaju.

Pročitajte i ovo Josip Atalić 4 godine nakon Potresni inženjer otkrio: "Ovi su dijelovi Zagreba najugroženiji od potresa" Damir Vanđelić, šef Fonda za obnovu Grada Zagreba, i Mislav Bago Šef Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić otkrio što se prvo obnavlja, kada će se građanima refundirati novac i ide li u utrku za Zagreb: "Nemam baš afiniteta za politiku"

''Da su nam to vratili mi bismo mogli djelomično ići dalje sanirati zgradu. Nikog ne možete dobiti tri mjeseca. Svi susjedi pokušavaju i ja, nema šanse da se dobiju na telefon i kažu što je s našim zahtjevom'', rekla je Vesna Stefanović, predstavnica stanara.

Da se zahtjevi moraju ubrzati, slaže se ravnatelj Fond za obnovu, ali i zagrebački gradonačelnik. Tema jučerašnjeg sastanka bila su uska grla u procesu obnove, koje se prema čelniku Fonda, čini se, nalaze i u resornom Ministarstvu.

''Obnova ne ide tempom kojim bi zadovoljavao bilo koga. Građani podnose zahtjeve, Ministarstvo obrađuje te zahtjeve i donosi odluke. Zasada je Fond s jučerašnjim danom zaprimio dvadeset odluka, od toga su tri odluke za rušenje. Ovih trenutaka Fond nema zadataka koji se tiču konkretne obnove'', kaže Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu.

Stoga je ubrzati žele mobilnim timovima koji će ljudima pomoći oko dokumentacije.

''11.400 zahtjeva građana je u Ministarstvu. Da bi do kraja godine te zahtjeve obradili svaki dan bi trebalo dolaziti 80 odluka. Ovog trena, zadnja tri tjedna, mi dobivamo jednu do dvije odluke tjedno'', dodaje Vanđelić.

Najveći upravitelj zgrada u Zagrebu, GSKG baš se jučer našao pod policijskom i USKOK-ovom istragom. Zagrebački gradonačelnik poručio je da podržava sve istražne radnje.

''Ukoliko se utvrdi da je netko zlorabio svoj javni položaj i to upravo na obnovi nakon potresa - za mene je to jednako kao ratno profiterstvo. Bojim se da će toga biti još, da je ovo samo početak'', rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Početak je ovo i za zagrebačku obnovu. 15 mjeseci od potresa, a sljedeći tjedan ruši se tek treća kuća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene