Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stvarni je život nije kampanja'

Kosor: Zašto ne razgovarati s Kerumom, to se može i mora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici HDZ-a danas su se još jednom proglasili pobjednikom lokalnih izbora, tumačeći da je stranka ostvarila dobre izborne rezultate u županijama, ali i gradovima i općinama.

'Rezultati pokazuju kako bi, da su u nedjelju i prije 14 dana bili parlamentarni izbori, HDZ opet premoćno pobijedio', kazala je zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor, na konferenciji za novinare u središnjici stranke. U HDZ-u još nemaju podatak o ukupnom broju vijećnika koji je stranka osvojila na izborima, kao ni apsolutan broj birača koji su podržali stranku, no tvrde da prvi podaci govore o rastu potpore HDZ-u. Kosor je kazala da je HDZ u županijskim i vijećima manjih gradova postigao bolje rezultate nego 2005., da su dobili deset županija i sedam županijskih središta, a uvjerena je i u pobjedu na ponovljenim izborima u Šibeniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan nakon izbora Đapić: Popit ću čašu žuči Slika nije dostupna Odmah se bacio na posao Kerum jutros bilježio tko i kada dolazi na posao

'Statistika pokazuje da je HDZ osvojio vlast u 20 većih gradova, a prva slijedeća stranka tek u osam. Mi smo dobili 14 manjih gradova, a prva slijedeća stranka 10', ustvrdila je Kosor. Kazala je i da je u županijama za HDZ u postocima glasovalo više birača nego 2005., a da je situacija promijenjena u korist HDZ-a i u onim županijama u kojima stranka ranije nije dobro stajala. Posebno je naglasila uspjeh stranke u Velikoj Gorici, ali i u drugim gradovima u kojima ranije nije bila na vlasti.

Ocijenila je da su birači pokazali potporu vođenju države u teškim okolnostima gospodarske krize i javnih polemika oko zakona koji su netom stupili na snagu. 'Vrlo smo zadovoljni rezultatima ovih izbora, potanko ćemo ih analizirati, a oni će biti podloga za pripremu za iduće parlamentarne izbore', zaključila je Kosor.

Ne priznaju računicu SDP-a

Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak tajnu izbornog uspjeha vidi u činjenici da čelnici HDZ-a koji obnašaju i državne dužnosti zbog toga nisu zapustili rad u stranci. 'Naši dužnosnici vode brigu o članstvu i ne zapuštaju rad u stranci, kako ne bi ponovili grešku SDP-a, koji je zapustio stranku i na izborima našao samo ostatke ostataka', kazao je Jarnjak. Najavio je detaljnu analizu izbornih rezultata u svim sredinama, naglasivši da u HDZ-u vlada načelo supsidijarnosti, odnosno da ogranci sami odlučuju o lokalnoj politici, ali i snose odgovornost u slučaju izbornog neuspjeha.

U HDZ-u ne priznaju računicu SDP-a po kojoj je HDZ s partnerima izgubio 17, a blok na čelu s SDP-om dobio 12 novih gradova. 'Oni ne računaju ono što smo mi dobili', komentirao je Jarnjak, a Kosor dodala da je 'ako se računa blokovski, HDZ svakako u prednosti pred SDP-om'.

Razgovarati se može i mora s Kerumom

Iako ga je Sanader u kampanji 'častio' oštrim riječima, čelnici HDZ-a ne očekuju probleme u suradnji s novim splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom. 'Kampanja je uvijek jedno, a stvarni život nešto sasvim drugo. O suradnji u Splitu odlučivat će tamošnji ogranak stranke, a ne vidim zašto se ne bi razgovaralo. Razgovarati se može i mora', rekla je Kosor.

Na pitanje jesu li pogriješili kad su u Osijeku podržali gradonačelničku kandidaturu HSP-ovca Ante Đapića, Jarnjak je odgovorio kako će stranka analizirati i rezultate u Osijeku i u drugim sredinama u kojima nije ostvarila očekivani rezultat. Na Đapićevu ocjenu da mu je 'minus' bila koalicija s HDZ-om, Jarnjak je uzvratio kako HDZ ne želi svaljivati krivnju na koalicijske partnere.

Predsjedniku države Stjepanu Mesiću Kosor je, pak, poručila kako ima pravo na svoje mišljenje, ali da 'HDZ u kampanji nije mahao nikakvim crvenim krpama, nego stranačkim zastavama'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene