Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoko predizborno sučeljavanje

Kerum: Ja sam prepametan čovjek!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predizborno sučeljavanje na Dnevnik.hr-u kandidata za gradonačelnika Splita, Ranka Ostojića, Željka Keruma i Ivana Kureta proteklo je u iznimno polemičnom tonu a ponajmanje su se slagali gospoda Kerum i Ostojić koji su izmijenili žestoke optužbe.

Najviše polemike se vodilo oko toga hoće li Željko Kerum kao čelnik velike gospodarske tvrtke biti u sukobu interesa u slučaju da postane splitski gradonačelnik, odnosno može li on uistinu napustiti svoje carstvo koje je gradio 19 godina zbog mjesta gradonačelnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gradonačelnik ili poduzetnik? Većina Splićana podržava Keruma Slika nije dostupna Bitka do kraja Splitski đir: Što se skriva iza Keruma?

Tako je aktualni gradonačelnik Ivan Kuret, kandidat HDZ-a, napomenuo da glas za gospodina Keruma nije glas za Split nego za njegove interese. 'Gospodin Kerum često govori o dolasku velikih investitora. Mi smo imali 11 investitora na sastanku koji su rekli da imaju i dalje namjeru nastaviti ulagati. Kerum stalno govori kako će štiti domaće proizvođače, a ovdje sada govori da će dovesti biznis sa strane, odnosno Ikeu. Sada na parcelama po gradu radi sve što može samo kako ne bi gradili njegovi konkurenti. Zanima me hoće li to biti njegov način vladanja?' zapitao se Kuret.

'Ja govorim za strance zato jer mi nemamo hrvatsku tvrtku poput Ikee. Dovest ćemo hotelske lance poput Hayata i grad će zarađivati na komunalijama. Ikea ovdje želi graditi centar i zaposliti dvije tisuće ljudi, ali oni nemaju vremena čekati pet godina. Lijepo će napraviti centar u Hercegovini pa će Dalmatinci novac ostavljati tamo', objasnio je Kerum zašto tako žarko želi dovesti Ikeu u Split.

Ostalim kandidatima i voditelju Mislavu Bagi zašto Kerum misli da će svi ti investitori doći samo zato jer je on gradonačelnik. Misli li da će doći samo zbog imena i zašto već sada ne dolaze?

Kerum: HDZ i SDP će biti samo promatrači

'Meni nije jasno zašto Kerum do sada nije već doveo sve te partnere. Ne znam što će se to promijeniti osim ako će tada pogodovati gradu, odnosno sebi. Grad ne može funkcionirati na taj način', poručio je Ostojić.

Kerum je odgovorio kako ti investitori već čekaju, a neće doći zbog njega, nego zato jer ih interesira tržište. Objašnjava da investitori sada ne dolaze jer im je prespora trenutna administracija. 'U mojoj administraciji odluke će se donositi brzo i jednostavno, a HDZ i SDP će biti samo promatrači. A što se tiče pogodovanja meni, ja sam legalist. Da ne poslujem u okviru propisa, ne bi sjedio ovdje. Ne znam kako Ranko može biti protiv dolaska Ikee, a mi nemamo takvu tvrtku', upozorio je Kerum.

Kerum ne vjeruje da neće smjeti u svoju tvrtku

Voditelja Mislava Bagu je zanimalo hoće li Kerum napraviti od Splita veliki Kerum Centar. Ostojić je odmah napomenuo da po Zakonu o sukobu interesa Kerum svoju tvrtku mora prebaciti na odvjetnički ured, čak ne niti na tvrtku, te je izrazio duboku sumnju da će Kerum moći posve izbaciti iz glave svoje poslovno carstvo i ne dojaviti promjene u GUP-u dva dana prije. Kerum je odgovorio kako neće Split pretvoriti u svoj trgovački centar nego da će Split procvasti pod njim. Nikako se nije mogao načuditi uvjeravanjima da neće smjeti ni ući u svoju tvrtku, osim eventualno popiti kavu kao gradonačelnik.

'Kako neću moći? Kuret je dosad bio gradonačelnik i dolazio u moju tvrtku. Ja mislim da to nije točno što Ranko govori, ja mogu ući u bilo čiju tvrtku. Ali, moja tvrtka je organizirana tako da može funkcionirati bez mene. Kerum dosad nije nikada poslovao s Gradom Splitom, neće ni sada. Povjerljive imformacije davati tvrtki tvrtki? Ja želim samo pogodovati građanima Splita. Nemam niti jedan kvadrat unajmljen u gradu Splitu. Moj cilj je je omogućiti dobar život studentima i umirovljenicima', rekao je Kerum.

Pismo su napisali oni kojima je posao samo da blate druge ljude

Veliku pozornost javnosti je nedavno izazvalo pismo splitskih intelektualaca u kojem prozivaju Keruma i javnost pozivaju da nikako ne glasaju za njih, a Kerum je u sučeljavanju rekao da je to pismo šovinizam i da neće komentirati te ljude. 'Samo ću reći da je jedan jučer u tri novine pisao o meni i još je bio na televiziji. Što reći na to? Svi ti napisi su naručeni, a ja nisam istražitelj da to istražim. Zbog tog pisma narod neće biti protiv mene. Ti koji su to napisali, žive od toga da blate ljude. Oni me uopće ne interesiraju', poručio je Kerum

'Ja sam prepametan čovjek'

'Ja sam prepametan čovjek, to dokazuje sve što sam postigao. Ne želim razmišljati od kuda je došlo. Ja sam politički amater, ovi drugi imaju mašineriju i idu nisko. To je strašno! To je užas. Neka nastave, mene će narod prepoznati i ja ću pobijediti', odlučan je Kerum.

Kerum je upozorio i da se po Splitu piše da je narkoman i to po nečijem nalogu. Iz tog razloga je rekao da je odmah spreman testirati se na droge. Ovu inicijativu za testiranje na droge je prihvatio i Ostojić, a Mislav Bago je rekao da će Nova TV odmah to popratiti.

Aktualni gradonačelnik Ivan Kuret i Kerum su se složili oko toga da Ranko Ostojić, kao nekadašnji član Nadzornog odbora Slobodne Dalmacije, kontrolira još uvijek natpise u novinama jer je tamo postavio ljude, što je Ostojić odlučno demantirao i ustvrdio da 'Slobodna' cijelo vrijeme protežira Željka Keruma.

Kerum: Kombinacija mene i Bandića bi bio idealni gradonačelnik

Kandidati su bili upitani i što misle o načinu vladanja Milana Bandića i bi li što preuzeli od njega. Očekivano, najveći poklonik Bandićevog stila vladanja je Željko Kerum. 'Bandić dobro vodi Zagreb i puno bi se toga moglo kopirati od njega. On ima političko znanje, zna se uvući u duele, u političke sukobe. Ja sam politički amater, znam biznis. Idealna kombinacija bi bila 2 u 1, Bandić i ja. To bi bila strašna kombinacija', ustvrdio je Kerum.

Razlikuje li Kerum 'fanove' od frendova na Facebooku?

Najveća svađa u sučeljavanju je nastala kada je Mislav Bago ustvrdio da bi Bandiću i Kerumu samo nedostajala mladost jer ima 32 tisuće prijatelja na Facebooku.

'Ja imam 32 tisuće prijatelja na Facebooku. Sve mladi i obrazovani', rekao je Kerum. Ostojić je utvrdio da je Kerum informatički nepismen i da ne razlikuje 'fanove' od 'frendova', te da nema 32 tisuće prijatelja nego fanova. Kerum se strašno naljutio na ovu opasku i ustvrdio da je Ostojić ljubomoran jer nema toliko prijatelja.

'Ti ne znaš što govoriš! Što bih se s tobom prepirao! Ti sutra ne znaš što si danas rekao. Najveće zlo bi bilo da si ti gradonačelnik Splita. Ti nisi za razvoj, za zapošljavanje. Njemu ne važi prijateljstvo jer ne može imati prijatelja. Gleda svisoka i prepotentan je. Nije narodan čovjek', rekao je Kerum.

'Moje je da bižim, a tvoje da me goniš'

Kerum tvrdi da je novce uložio u Hajduk iz ljubavi prema tom klubu, te je upozorio da su 83 milijuna stajala na računu bezveze, da je propalo pet milijuna jer nitko te novce nije oročio. Optužio je da je banka vodila na večeru Upravu Hajduka jer su im sačuvali pet milijuna. Ostojić je nakon ove izjave rekao kako je to dokaz da je Kerum u Hajduk uložio samo iz čistog interesa. Kerum je odgovorio protupitanjem zašto nije on ništa uložio, a Ostojić je rekao da nema novaca. 'A zašto nisi zaradio?', upitao je Kerum.

Ostojić je ustvrdio i kako je Kerum već sam dokazao da se ne drži zakona i propisa jer je sam rekao 'moje je da bižim, a tvoje da me gonaš'. Kerum nije mogao vjerovati što mu govori Ostojić. 'Pa to je moja omiljena izreka iz 'Prosjaka i sinova'. To je bila zaje*******. Evo, sad sam to rekao u emisiji. Ranko me tjera da govorim što ne treba. Ja volim šalu', obranio se Kerum.

Ostojić: Split je postao provincija

Kandidati su već bili upitani i koga bi doveli od velikih glazbenih zvijezda u Split. Gradonačelnik Ivan Kuret je rekao da je htio dovesti U2, ali da je bilo potrebno probiti još jedan izlaz na Poljudu. On je želio i to napraviti, ali nije išlo. Kerum je ispalio da bi doveo Madonnu, upozorivši da su Crnogorci na njezinom koncertu zaradili dva milijuna eura. Ranko Ostojić je rekao da bi volio da sve zvijezde koje su sada u Zagrebu nastupaju u Splitu te da mu je žao što je Split postao provincija. Kerum i Kuret su reagirali rekavši da je sramota što je Ostojić Split nazvao provincijom.

Idućeg ponedjeljka na Dnevnik.hr 11.svibnja u 12.30 sati možete pratiti sučeljavanje za grad Zagreb u kojem će sudjelovati Milan Bandić, Josip Kregar i Jasen Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene