Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živopisni Ivan Škaričić

Tko je ravnatelj doma u koji je ušao koronavirus: HDZ-ovac zaposlen bez natječaja, kao gradonačelnik nikad nije upalio kompjutor!

Ivan Škaričić, ravnatelj doma za stare i nemoćne, i Ivan Kaštelan
Ivan Škaričić, ravnatelj doma za stare i nemoćne, i Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr
U Hrvatskoj se dogodilo ono čega smo se najviše pribojavali. Koronavirus ušao je u Dom za starije i nemoćne, onaj u Splitu kojem je na čelu živopisni Ivan Škaričić. Ovo je priča o njemu.

Ravnatelj doma u Splitu u koji se uvukao koronavirus od 2013. godine dugogodišnji je gradonačelnik Omiša i nekadašnji saborski zastupnik HDZ-a Ivan Škaričić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi problem Proboj u dva doma za starije, zaraženi gotovo svi štićenici: "To jako opterećuje bolnički sustav" Slika nije dostupna PREVENTIVNA MJERA Osmero korisnika domova za starije prebačeno u splitsku bolnicu nakon što je utvrđeno da su pozitivni na koronu

Kada se pojavila informacija da će on zasjesti u fotelju ravnatelja Doma, novinari Slobodne Dalmacije pitali su ga je li istina da će baš on, bez ikakvih kvalifikacija i iskustva i bez natječaja, biti novi ravnatelj Doma, a on je odgovorio: "Pa, moram i ja negdje raditi, dosta sam bio bez posla." Škaričić, inače povjesničar, diplomirani arheolog, nije tražio posao u struci, već se za njega pobrinula stranka čim je izgubio pravo na 6 mjeseci dužnosničke plaće nakon isteka mandata gradonačelnika.

Ivan Škaričić, ravnatelj doma za stare i nemoćne, i Ivan Kaštelan Ivan Škaričić, ravnatelj doma za stare i nemoćne, i Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr

Nepravomoćno osuđen, ali ostao na čelu Doma

Te je 2013. izgubio na izborima za gradonačelnika Omiša. U prvom su mu krugu samo 72 glasa nedostajala za pobjedu. "Jedan autobus, eto koliko mi je falilo, tek jedan autobus", govorio je tada uvjeren da će se ubrzo vratiti u fotelju koja je bila njegova praktično od početka devedesetih. Brojne su afere obilježile njegovu vladavinu.

2018. godine nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog zloporabe položaja i ovlasti i trebao je gradu Omišu vratiti više od 80 tisuća kuna štete. Unatoč tome ostao je ravnatelj Doma za starije.

Nikad u uredu gradonačelnika nije upalio kompjutor!

Škaričić je ostao upamćen i po tome što u svom uredu gradonačelnika u Omišu nikad nije upalio kompjutor. ''Živo se sjećam tog dana kad sam došao u ured, sjeo za kompjutor i nekoliko ga puta bezuspješno pokušao upaliti. Onda vidim ispod stola uredno složene kablove, sve u originalnom pakiranju, nikad otvorene! A kompjutor je bio relativno star, sigurno je nekoliko godina čamio tako u uredu, bez operativnog sustava, niti spojen u struju, a kamoli na internet'', otkrio je svojedobno Škaričićev nasljednik u gradonačelničkoj fotelji Ivan Kovačić.

Štićenici dulje vremena imali temperaturu

Na pitanje Ivana Kaštelana u Večernjim vijestima Nove TV kako to da nitko nije reagirao 10-ak dana, koliko su umirovljenici imali simptome, živopisni ravnatelj odgovorio je: "A ja nisam doktor, ja to ne bih objašnjavao. To je pitanje za struku. Oni su bili pod paskom struke i ja ne bih o tome špekulirao. Bili su u kontaktu sa liječnikom svakodnevno." Oglasio se i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. ''Naravno da ću biti jako rigorozan u provođenju sankcija za one koji su bili odgovorni", poručio je.

Hoće li tužna priča iz splitskog Doma biti kraj za ravnatelja Škaričića?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene