Obavijesti Video Pretražite Navigacija
postigli cilj

Europska zemlja cijepila 85 posto stanovništva, uvode i treću dozu za starije od 65 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portugal je postigao svoj cilj i cijepio 85 posto stanovništva protiv koronavirusa i počet će primjenjivati treću dozu cjepiva kod starijih od 65 godina, objavila je u petak Opća uprava za zdravlje (DGS).

"Cijepljenje je nedvosmislen uspjeh, postigli smo potpunu pokrivenost cijepljenjem oko 85 posto stanovnika jer su Portugalci prihvatili taj proces", izjavila je dužnosnica DGS-a Graça Freitas.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak Nema novih mjera Porast zaraženih u Europi! Capak o koronavirusu: "Imamo tri nova soja, situacija je stabilna" Nikola Grmoja, saborski zastupnik (MOST) uputili zahtjev Most traži istražno povjerenstvo o radu Stožera: "Golema kriminalna organizacija"

"Od sljedećeg tjedna ćemo početi cijepiti osobe starije od 65 godina trećom dozom", dodala je na konferenciji za novinare.

"Prednost će imati stariji od 80 godina i korisnici domova za starije", objasnila je Freitas i precizirala da sve osobe koje su primile drugu dozu prije više od šest mjeseci mogu dobiti treću dozu.

Europski regulator odobrio je u ponedjeljak primjenu treće doze cjepiva Pfizer/BioNTech za starije od 18 godina, jer strahuje da bi zaštita mogla pasti nakon što prođe određeno vrijeme od druge doze.

Petnaestak zemalja u svijetu počelo je primjenjivati treću dozu za najugroženije. Neke zemlje EU-a, poput Francuske, Italije i Njemačke nisu čekale zeleno svjetlo europskih vlasti, prije zimskog jačanja epidemije.

Prema nacionalnim podacima koje je prikupila agencija France presse, Portugal dijeli s Ujedinjenim Arapskim Emiratima prvo mjesto u svijetu po stopi potpune procijepljenosti od 84,8 posto, ispred Španjolske (78 posto) i Singapura (77 posto) .

"To je izvrstan rezultat", rekao je u petak u Lisabonu predsjednik Saveza za cjepiva (Gavi) Portugalac José Manuel Barroso.

Među prvim europskim zemljama koje je zahvatila visoko zarazna delta varijanta, Portugal je ubrzao kampanju cijepljenja zbog četvrtog vala zaraze.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene