Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu brojke

Slovenija o uvezenim slučajevima iz Hrvatske: I u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji raste broj zaraženih po povratku s ljetovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 43 jučer potvrđene zaraze koronavirusom u Sloveniji 14 ih je uvezeno, većinom iz Hrvatske. Raste broj zaraženih u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji po povratku s ljetovanja.

Od 43 jučer potvrđene zaraze koronavirusom u Sloveniji 14 ih je uvezeno, većinom iz Hrvatske, a taj izvor zaraze dominira i u klasterima u zemlji kojih je 21, kazala je u četvrtak u izjavi za novinare epidemiologinja iz Nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Nuška Čakš Jager.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste broj oboljelih Postrožuju mjere: Španjolska zatvara noćne klubove, Britanija uvodi karantene za dolaske iz više zemalja Slika nije dostupna Otišli korak dalje Zabranili pušenje na terasama kafića zbog širenja koronavirusa: "Otpuhivanje dima širi kapljice, a i pušač skida masku..."

Među novozaraženima je najviše onih u dobnoj skupini od 15 do 24 i od 24 do 34 godina starosti, kazala je.

Broj zaraza u posljednja 24 sata po njezinim je riječima za Sloveniju velik i predstavlja ozbiljan izazov za rad epidemiologa. S novim podacima broj zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana u Sloveniji povećao se na više od 15, no dobro je što se od jučer potvrđenih zaraza njih sedam odnosi na one koji su bili u samoizolaciji, kazala je Čakš Jager.

Međutim, upozorila je na to da se stanje glede ponovnog rasta zaraza povećava i u drugim zemljama. "Cijela situacija u Europi se pogoršava, porast zaraza bilježe u skoro svim državama, posebno u Španjolskoj, Francuskoj, Luksemburgu, ali i drugdje", pojasnila je.

Odgovarajući na pitanja novinara, izjavila je da je nezahvalno s obzirom na sadašnji rast slučajeva davati najave za iduće tjedne i jesen, kao i davati ocjene o mogućim novim potrebnim mjerama, ali da i dalje treba primjenjivati sve propisane i preporučene epidemiološke mjere te se ponašati odgovorno.

Preporučila je građanima da u što većem broju na svoje telefone instaliraju aplikaciju za otkrivanja mogućih kontakata sa zaraženima koja je u funkciji od ovog tjedna, čime olakšavaju rad epidemiolozima, a onima koji se vraćaju iz inozemstva da ako imaju sumnje da su zaraženi to prijave svojim liječnicima i ostanu izolirani do testiranja.

Raste broj zaraženih u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji po povratku s ljetovanja

U četvrtak je potvrđeno 1707 novih slučajeva zaraze u Njemačkoj, što je najveći dnevni porast od vrhunca pandemije u travnju. Njemačka je bila uspješnija u borbi s koronavirusom od mnogih europskih zemalja, ali je broj dnevno zaraženih znatno porastao tijekom ljetnih praznika.

Uzrok su velikog broja novih slučajeva građani koji se vraćaju s ljetovanja, ali i partiji, kao i obiteljska okupljanja. Škole su se već otvorile prošloga tjedna u nekim dijelovima Njemačke.

Njemačka je prošloga mjeseca uvela besplatno i obvezno testiranje na koronavirus za svaku osoba koja se vraća u Njemačku iz područja s lošom epidemiološkom situacijom. Kancelarka Angela Merkel upozorila je prošloga tjedna da neće biti dodatnih restrikcija.

Francuska je pak u srijedu zabilježila najveći dnevni porast broja zaraženih od svibnja. Gotovo 3800 novih slučajeva potvrđeno je u posljednja 24 sata, objavio je DGS, odjel za javno zdravstvo ministarstva zdravstva.

"Svi indikatori rastu, a transmisija virusa intenzivira se", stoji u priopćenju DGS-a. Toulouse je u srijedu postao prvi francuski grad koji je nametnuo obvezno nošenje maski na otvorenom. Nošenje maski već je obvezno u javnom prijevozu te na javnim mjestima u zatvorenom u Francuskoj.

Stanje u Austriji 

U Austriji je također u posljednja 24 sata zabilježen novi rekord broja novozaraženih koronavirusom. Koronavirus potvrđen je kod 347 osoba. Kako tvrde austrijske vlasti, ovom visokom broju, najvećem od početka travnja, doprinijeli su povratnici s ljetovanja, prvenstveno iz Hrvatske.

Samo na Beč otpada 187 novozaraženih. Španjolska je u srijedu također zabilježila rekordni broj novozaraženih od ukidanja karantene, njih 6700. Rekordan broj zaraženih u jednom danu zabilježila je Ukrajina te je prvi put u toj zemlji bilo više od 2 tisuće novih slučajeva u 24 sata.

Finska je u srijedu izbacila većinu članica EU-a sa "zelene liste", što znači da će samo stanovnici manjine europskih zemalja moći ući u zemlju bez restrikcija od ponedjeljka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene