Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2378 novih slučajeva

Proboj korone na odjel neurokirurgije u KB-u Dubrava, zaraženi liječnik i dvoje specijalizanata. U jednoj županiji čekaju rezultate za više od 500 osoba

Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 1
Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 1 DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 1 Koronavirus, Hrvatska, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.HR +0 Koronavirus, Hrvatska, Ilustracija - 5 Galerija 1/2 >>
Hrvatska ima 2378 novih slučajeva zaraze. Preminule su 23 osobe.

* U srijedu je potvrđeno 2378 novih slučajeva zaraze

* Preminule su 23 osobe

U nastavku pratite tijek događaja iz minute u minutu:

23:30 U Virovitičko-podravskoj županiji 31 je novozaražena osoba. Jedan je muškarac preminuo, izvijestio je u srijedu kasno navečer Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije, od 31 zaraženog troje je starije, 26 srednje, a jedna je osoba mlađe životne dobi te jedno dijete. Svi imaju blažu kliničku sliku, izuzev jedne osobe koja je hospitalizirana u Općoj bolnici Virovitica.

17:05 Došlo je do proboja koronavirusa u KB Dubrava. Zaraženi su liječnik i dva specijalizanta na neurokirurgiji. Sumnja se i na proboj na kardiokirurgiji, gdje su u samoizolaciji jedan liječnik i nekoliko medicinskih sestara, javio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

16:49 Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara od srijede, 28. listopada, je u samoizolaciji budući da je njegovoj supruzi, koja je medicinski djelatnik, istoga dana utvrđeno da je pozitivna na koronavirus, objavljeno je na stranicama brodske Gradske uprave. 

Gradonačelnik se osjeća dobro te za sada nema simptome bolesti, a prema preporuci epidemiologa u samoizolaciji će, zajedno s cijelom obitelji, provesti sljedećih deset dana, stoji u objavi

15:28 Stožer Krapinsko-zagorske županije izvijestio je da je od 27. listopada u 21 sat na području te županije evidentirano 97 novih osoba pozitivnih na koronavirus.

Radi se osobama sa prebivalištem na području sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (2), Grad Klanjec (1), Grad Krapina (20), Grad Oroslavje (3). Grad Pregrada (7), Grad Zabok (4), Općina Bedekovčina (2), Općina Budinšćina (1), Općina Desinić (4), Općina Đurmanec (2), Općina Gornja Stubica (7), Općina Hrašćina (2), Općina Hum na Sutli (4), Općina Konjščina (2), Općina Kraljevec na Sutli (1), Općina Krapinske Toplice (6), Općina Marija Bistrica (8), Općina Petrovsko (3), Općina Radoboj (5), Općina Stubičke Toplice (2), Općina Sveti Križ Začretje (1), Općina Veliko Trgovišće (2) i Općina Zlatar Bistrica (8).

Pristiglo je i 69 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 544 uzoraka. Ozdravile su dodatne 134 osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 737. U samoizolaciji se nalazi 587 osoba.

15:01 Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije naknadno je izvijestio o još osam novih slučajeva zaraze, čime se ukupan broj novoobljelih u posljednja 24 sata popeo na 360.

Među novooboljelima je 128 osoba iz Splita, 51 iz Sinja, 14 iz Kaštela, 13 iz Imotskog, 12 iz Trilja, 11 iz Solina, po deset iz Vrgorca i Hrvaca, devet iz Omiša, po osam iz Podbablja, Podstrane i Prološca, sedmero iz Dicma, šestero iz Otoka, po petero iz Dugog Rata i Runovića, po četvero iz Trogira, Vrlike, Makarske i Supetra, po tri osobe iz Jelse, Šestanovca i Zmijavaca, po dvoje iz Dugobolja, Starog Grada, Selca i Zadvarja te po jedna novooboljela osoba iz Visa, Bola, Baške Vode, Lovreća, Milne, Muća, Nerežišća, Okruga, Podgore, Pučišća, SUtivana i Zagvozda.

14:32 Pulski gradonačelnik Boris Miletić pozvao je u srijedu građane da ne putuju u druge županije bez prijeke potrebe, a to su posao ili bolest, te da slavlja i druženja odgode do proljeća.

"Nekoliko slučajeva nam dolazi s područja susjednih županija i stoga bih želio uputiti dva apela - najprije da ne putujete bez prijeke potrebe, a to su posao ili bolest, u druge županije, a zatim da razne fešte i druženja odgodite za neko bolje vrijeme, a to je proljeće, kad sam siguran da ćemo biti u boljoj situaciji", poručio je Miletić.

14:25 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 34 su novooboljele osobe od COVID-19.

19 oboljelih osoba je s područja Gospića, 7 iz Otočca, 5 iz Senja, 2 iz Novalje te jedna s područja Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljela 521 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije
od čega je 195 aktivnih slučaja, 307 osoba je izliječeno te 19 osoba preminulo.U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 97 osoba. Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije je ukupno 530 osoba.

13:52 Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je o 14 novooboljelih od koronavirusa rekavši kako su velike tvrtke, bolnica, dom za starije i nemoćne i županijska nogometna liga glavna žarišta zaraze. 

"Problem je u tome što su mjere možda došle kasno jer smo samo prošlog tjedna imali velika okupljanja, čije ćemo reperkusije osjetiti tek kasnije. Imamo nekoliko žarišta - velike tvrtke, bolnica, jedan dom za starije i nemoćne i županijska nogometna liga", kazao je epidemiolog Ante Vitalija.

I dalje je odgovornost na zaraženima da nam daju točan broj svojih kontakta, neke velike požeške tvrtke nam ne daju točne podatke, upozorio je Vitalija.

13:49 Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Srećko Marušić izjavio je u srijedu da se u toj bolnici ne provodi nikakav progon, a posebno da se ne progone osobe koje ukazuju na moguće nepravilnosti. Više o tome OVDJE. 

12:25 Splitsko-dalmatinska županija ima 352 novooboljele osobe, zbog čega je održana konferencija za novinare. Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović govorio je o stanju u bolnici.

"Trenutačno imamo 50 posto zauzetih kapaciteta na odjelu za bolesnike s koronom. Ponavljam krajnje upozorenje. 50 posto je previše, osobito na broj novooboljelih. Ostalih 50 posto će ubrzo biti zauzeto. Ako se ovaj trend nastavi, suočit ćemo se s problemom osoblja, a onda i smještaja.

Sve ovisi o broju onih koji se moraju hospitalizirati. Sve će biti ugroženo ako se ne smanji broj bolesnika koje ćemo morati hospitalizirati zbog bolesti izazvane koronom. Molimo sve da se pridržavaju mjera", apelirao je.

11:51 Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

"Iz dana u dan povećava nam se broj osoba s težom kliničkom slikom. Znamo da za 10 % oboljelih postoji potreba za hospitalizacijom, a kako u posljednjih tjedan dana imamo više od 600 novih slučajeva, očekuje se da će se broj osoba na bolničkom liječenju ubrzo udvostručiti. Virus nam tako postupno paralizira bolnički sustav. Na odjelu infektologije, gdje je inicijalno 14 kreveta namijenjeno za bolničko liječenje, već sada imamo 57 osoba, a na taj se način svakim danom sve više uskraćuju potrebni resursi za sve druge pacijente", istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Zbog novih postupanja unutar bolničkog sustava, u Općoj bolnici Varaždin sada je 55 pozitivnih djelatnika i dodatnih 60 djelatnika u mjeri samoizolacije.

11:25 Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je popunjenost KB-a Dubrava 90,2 posto, ali da se aktivira novi dio u zgradi s još 200 kreveta. Komentirao je i pismo liječnice iz KB-a Dubrava. Više o tome OVDJE.

11:23 Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić izjavio je kako su u tu kliniku u posljednja dva dana primljena 32 pozitivna pacijenta te je popunjeno pola bolničkih kapaciteta, a poručio je i da će, nastavi li se takav trend, bolnica za desetak dana biti popunjena. Splitska bolnica trenutačno nema lijek remdesivir koji se daje oboljelima od COVID-a. Trenutačno čekaju nabavu, no kada će doći, još se ne zna.

11:20 Za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 112 osoba, a testirano je ukupno 411 uzoraka (296 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 115 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a).

Najviše pozitivnih nalaza bilo je u Osijeku (41), odnosno s prigradskim naseljima ukupno za 50 osoba (Tenja 4, Višnjevac 2, po 1 Josipovac, Briješće i Sarvaš). Slijede Čepin s 13 novopozitivnih osoba, Đakovo 10 (odnosno 13 s prigradskim naseljima Kuševac, Piškorevci i Selci Đakovački), Belišće 7 (odnosno 9 s naseljima Gat i Veliškovci), Strizivojna 5, Valpovo 2 (odnosno 7 s prigradskim naseljima Šag (2) te Harkanovci, Marnančaci i Nard (po 1)).

Po dvije zaražene osobe su iz Bilja i Darde, a po jednu imaju Antunovac, Dalj, Donji Miholjac, Ernestinovo, Jagodnjak, Krčenik, Ladimirevci, Palača, Paljevina, Rakitovica i Šumarina.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutačno se nalaze 94 osobe.

11:16 Na području Šibensko-kninske županije 34 osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; 17 korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku, pet osoba s prebivalištem u Šibeniku, četiri osobe s prebivalištem u Drnišu te po tri osobe s prebivalištem u Kninu i Pirovcu.

Dvoje korisnika Cvjetnog doma oboljelih od COVID-19 infekcije je preminulo. 13 osoba liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

Trenutačno je 150 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovana su 193 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 328 osoba.

11:07 U Međimurskoj županiji testirane su 303 osobe, od čega je evidentirano 77 novopozitivnih osoba. U protekla 24 sata ozdravila je 41 osoba. U mjeri samoizolacije trenutačno je 899 osoba. Do sada je ukupno uzeto 12.362 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 37 pacijenata. Preminula je jedna osoba, muškarac u dobi od 91 godine s brojnim kroničnim bolestima i karcinomom pluća. Na respiratoru se nalaze dvije osobe.

11:05 U Karlovačkoj županiji zabilježena su 43 nova slučaja zaraze. U OB-u Karlovac hospitalizirano je 37 osoba. Preminule su dvije starije ženske osobe koje su imale i pridružene komorbiditete.

U OB-u Karlovac ima 96 zdravstvenih i 23 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji. U OB-u Ogulin leži 15 pozitivnih pacijenata te su 53 djelatnika bolnice u samoizolaciji.

11:04 Grad Zagreb ima 555 novih slučajeva zaraze. Analizirano je 1660 uzoraka, izvijestio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Mjera samoizolacije izrečena je za 1.172 osobe. U Gradu Zagrebu trenutačno je 3387 aktivnih slučajeva, a 8498 osoba nalazi se u samoizolaciji. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu je 699.

U sedam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla 24 sata potvrđeni su pozitivni nalazi za dvije korisnice, dvije zdravstvene djelatnice i tri nezdravstvena djelatnika. Utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 14 učenika i šest nastavnika osnovnih škola te 21 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 271 učenika i osam nastavnika osnovnih te 462 učenika i 10 nastavnika srednjih škola.

11:03 U Zagrebačkoj županiji 73 su nove osobe s koronavirusom. Najviše je novooboljelih u Zaprešiću, njih 13. Slijede Velika Gorica s devet zaraženih, Samobor s osam, Jastrebarsko sa sedam, Dugo Selo s pet, Sveti Ivan Zelina s četiri, Sveta Nedelja s tri, Vrbovec s dva te Ivanić-Grad s jednom zaraženom osobom.

Što se tiče općina, osam zaraženih je u Brckovljanima, troje u Bistri i Stupniku, dvoje u Brdovcu te po jedan u općinama Jakovlje, Marija Gorica, Klinča Sela, Pisarovina i Kloštar-Ivanić.

Trenutačno je aktivno 1635 slučajeva, a izliječeno je 56 osoba. Samoizolacija je propisana po jednom razredu osnovne škole s područja Samobora, Jastrebarskog, Dugog Sela, Velike Gorice i Rugvice.

10:44 Od ukupno 1294 obrađena testa danas su 352 novooboljele osobe na području Splitsko-dalmatinske županije. Od ukupnog broja novooboljelih osoba 180 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1760 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 75 COVID pozitivnih u KBC-u Split, a sedam je osoba  na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je ženska osoba u dobi od 79 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

10:13 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 45 novih pozitivnih osoba (11 iz Vinkovaca, šest iz Ivankova, četiri iz Vukovara, po dvije  iz Županje, Borova, Nuštra, Ostrova, Otoka i Slakovaca te po jedna iz Andrijaševaca, Berka, Bogdanovaca, Cerne, Drenovaca, Gradišta, Gunje, Privlake, Prkovaca, Soljana, Strošinaca i Trpinje). 

Od ukupnog broja pozitivno je 29 radnika iz sustava zdravstva (šest liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, jedan drugi zdravstveni radnik i sedam nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva su 44 radnika (11 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, jedan drugi zdravstveni radnik i 11 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 11 nastavnika i 19 učenika. U samoizolaciji se nalazi 39 nastavnika i 464 učenika.

10:11 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze. U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 26 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 217 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 18.695 uzoraka. U samoizolaciji je 421 osoba.

10:03 U posljednja 24 sata zabilježeno je 2378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12736. Među njima su 932 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata.

Preminule su 23 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 40.999 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 493 preminule. Ukupno se oporavilo 27.770 osoba, od toga 930 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutačno 14.924 osobe. Do danas je ukupno testirano 466.315 osoba, od toga 8589 u posljednja 24 sata.

9:49 U Primorsko-goranskoj županiji danas je 179 novooboljelih

9:43 U Istarskoj županiji ispitana su 394 uzorka brisa na COVID-19. Potvrđeno je 50 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 13 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (četiri iz Rijeke, po tri iz Italija i Zagreba, dva iz Slavonije i jedan iz Karlovca). Za 27 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

9:36 U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđena su 73 nova slučaja bolesti COVID-19. Trenutačno su aktivna 193 slučaja bolesti COVID-19, 20 osoba je oporavljeno, a na bolničkom su liječenju ukupno 23 osobe. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježena su ukupno 544 slučaja bolesti COVID-19.

S obzirom na nagli porast broja novooboljelih, Stožer apelira na sugrađane da se odgovorno ponašaju te strogo primjenjuju mjere. 

Podsjećaju i kako je jučer stupila na snagu Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojom se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti. Pritom skreću pažnju na zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu te na obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće držati fizičku distancu od najmanje metar i pol.

9:08 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena su 34 nova slučaja zaraze koronavirusom. 23 su novozaražene osobe iz Bjelovara, po dvije su iz Garešnice, Nove Rače i Đulovca, a po jedna iz Daruvara, Rovišća, Kapele, Bereka i Velikog Grđevca. Među novooboljelim osobama dva su zdravstvena djelatnika.

8:50 U Sisačko-moslavačkoj županiji je 76 novooboljelih osoba. Riječ je o 54 osobe iz Siska, 11 njih iz Petrinje, šest iz Popovače, dvije iz Novske te po jednoj osobi iz Velike Ludine, Dvora i Martinske Vesi. 

8:09 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno su aktivna 132 slučaja zaraze, 117 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 407 osoba, a ukupno je testirano 12.010 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 143 uzorka, od kojih je 14 pozitivnih. 

7:55 Kolone za testiranje na Zagrebačkom velesajmu stvaraju se od ranoga jutra, javlja N1. Testiranje počinje od 8 ujutro, no građani su došli ranije kako bi došli na red. 

7:54 Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Sandra Šikić kazala nam je da je u Zagrebu danas više od 500 novih slučajeva zaraze. U Zagrebu je jučer, bilo 211 novozaraženih.

7:18 Vili Beroš, ministar zdravstva, objasnio je da je njegova objava o potpunoj mobilizaciji zapravo bila slikovita jer je ona na snazi još od ožujka. Otkrio je i da je zatražio izradu registra zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli COVID. Više o tome OVDJE.

7:14 U utorak je zabilježeno 1413 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1131. Među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. Preminulo je 18 osoba. Više o tome OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene