Obavijesti Video Pretražite Navigacija
virtualni samit

Kina europskim zemljama ponudila svoje cjepivo protiv korone: "Spremni smo na suradnju"

Xi Jinping (Foto: AFP)
Xi Jinping (Foto: AFP) Foto: Afp
Kina je u utorak na virtualnom samitu inicijative Kina+17 ponudila doze cjepiva protiv COVID-19 zemljama srednje i istočne Europe te pozvala na jačanje suradnje.

Kina je spremna na suradnju na području cjepiva, rekao je predsjednik Xi Jinping na videokonferenciji s čelnicima 17 zemalja srednje i istočne Europe, izvijestila je kineska novinska agenciju Xinhua.

Xi je podsjetio da je Srbija već primila milijun doza cjepiva koje proizvoda kineska tvrtka te da je Mađarska također potpisala sporazum s kineskim proizvođačem.

Kina će, kako je rekao šef države Xi Jinping, razmotriti slične mogućnosti s ostalim zemljama regije. Ključ trajnog odnosa Kine i zemalja regije je u otvorenosti i sudjelovanju, smatra Xi.

Peking je posljednjih godina uložio milijarde eura u infrastrukturne projekte u južnoj i istočnoj Europi, što je naišlo na kritike Europske unije.

Bruxelles u tome vidi pokušaj širenja kineskog utjecaja i podjele Europe, piše agencija dpa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upitna djelotvornost WHO ispituje AstraZenecino cjepivo: "Prerano je da bismo ga odbacili. Ono je važan dio globalnog odgovora na sadašnju pandemiju"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna probne doze zadovoljile Još jedni susjedi na Sputnjiku: Nisu dočekali zapadne proizvođače pa prešli na ruska cjepiva

Premijer Andrej Plenković na virtualnom je samitu rekao kako je Kina+17 "jedinstvena inicijativa koja gradi mostove između Europe i Azije" te je komplementarna Europskoj uniji.

Posljednji sastanak na vrhu inicijative, osnovane 2012. s ciljem jačanja kineskih investicija u Europi, održan je 2019. u Dubrovniku, a tad joj se pridružila i Grčka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene