Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svjedočanstvo oboljelog

Pacijent iz KB-a Dubrava: "Na rendgen pluća čeka se satima. Pacijenti čekaju po hodnicima, čuju se jauci..."

Kaos u KB Dubrava sve veći - 3
Kaos u KB Dubrava sve veći - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kaos u KB Dubrava sve veći - 3 Kaos u KB Dubrava sve veći - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kaos u KB Dubrava sve veći - 6 Kaos u KB Dubrava sve veći - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kaos u KB Dubrava sve veći - 5 Kaos u KB Dubrava sve veći - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kaos u KB Dubrava sve veći - 4 Kaos u KB Dubrava sve veći - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kaos u KB Dubrava sve veći - 7 Galerija 1/6 >>
Ovih dana u medijima pljušte optužbe na račun bolnice Dubrava. Navode jedne liječnice provjeravala je inspekcija - rezultat je smjena Upravnog vijeća. Ne zbog nepravilnosti, već zbog loše komunikacije koordinatora za COVID i uprave.

Osim liječnika žale se i pacijenti. Razgovarali smo s jednim koji je sada na liječenju u toj bolnici. Nakon što mu se prije pet dana stanje pogoršalo, odvjetnik Domagoj Kovač od koronavirusa se liječi u KB-u Dubrava, u respiracijskom centru, gdje su i najteži bolesnici.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva - 3 Vrijedna investicija KB Dubrava bogatija za novu dijagnostičku opremu vrijednu 13 milijuna eura: "Želimo smanjiti liste čekanja i vratiti pacijente u fokus" Koronavirus, ilustracija - 8 Kolaps sustava? Zdravstvo pred pucanjem, nedostaje ljudi, ali i potrebnog materijala: U jednoj županiji 600 testova na čekanju

"Velik je pritisak izvana, unutra nema slobodnih ležajeva, resursa. Preuzmu se pacijenti i ti pacijenti čekaju po hodnicima, čuju se jauci, nama je jedan cimer iz sobe umro i ja sam se prvi put susreo s tim. Na trijaži na hitnom prijamu devet osoba čekalo je rendgen pluća po nekoliko sati, a snimanje traje dvije minute."

Pomalo kaotično stanje, kaže naš sugovornik, nema veze s medicinskim osobljem. Baš suprotno, kaže kako ulažu nadljudske napore.

"I ti ljudi imaju vijek trajanja i njima je potrebna pomoć što se tiče ljudstva, ljudstvo je najbitnije", uvjeren je.

Ovih dana pljušte kritike o bolnici u Dubravi, a zbog jednog pisma liječnice tamo je poslana inspekcija. Provjeravali su optužbe da nema lijekova i hrane, otkrili manje nepravilnosti, ali je Vlada ipak smijenila - upravno vijeće.

"Nađena je i detektirana neodgovarajuća razina komuniciranja između Uprave bolnice i koordinatora liječenja COVID pozitivnih bolesnika", izjavio je resorni ministar Beroš.

Koordinator za COVID unutar bolnice je Ivica Lukšić, kojeg ministar hvali da je postupao po napucima ekspertne skupine. Na čelu bolnice je Srećko Marušić. Iako kritike idu na račun njihove komunikacije, bez funkcije su ostali članovi Upravnog vijeća, a novo Upravno vijeće sada ima mogućnost smijeniti ravnatelja Marušića.

Grozdana Perić, bivša predsjednica Upravnog vijeća bolnice, smatra da za neke manje propuste nije bilo nadležno Upravno vijeće.

"Ako su bili neki manji propusti, mislim da za to nije bilo nadležno Upravno vijeće. Po onome kako stoji u samom izvješću, nije bilo koordinacije između koordinatora i ravnatelja, to je nešto što nije bilo u nadležnosti Upravnog vijeća", napominje.

Animozitet između odjela? 

Hodnicima "zelene bolnice" već se mjesecima šaputa o animozitetu uprave i COVID odjela. Ministar kaže da je došlo do dvostrukog vodstva.

"Ja sam rekao s kim komunicira ekspertna skupina i ja osobno, s koordinatorom za bolničko liječenje COVID bolesnika, to je Vladin čovjek", rekao je Beroš. Situacija u bolnici očito je užarena već dugo. Zanimljivo, i resorni ministar već je mjesecima upoznat s tim. 

"Upozoren sam i prije dolaska na ovu dužnost da situacija nije najbolja, da postoje određeni klanovi", priznao je Beroš. Klanovi usred epidemije zasigurno ne pomažu zdravstvenom sustavu.

Iz HUBOL-a poručuju - na ovu se priču potrošilo previše vremena.

"Trebali smo voditi računa o tome da će nam stići jesen i da ćemo ove situacije s porastom zaraženih i hospitaliziranih imati na ovu jesen i da je to već sve skupa davnih dana trebalo biti organizirano", smatra šefica HUBOL-a Ivana Šmit. Jer sustav bi trebao funkcionirati - za dobrobit pacijenata, ali i osoblja koje ga održava na životu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene