Obavijesti Video Pretražite Navigacija
145 godina od prvog poziva

Nekada u svakom domu, a danas u muzeju: Stariji ih se dobro sjećaju, a mladi ih ne znaju koristiti

Aktualno Galerija Telefonska govornica - 2 Telefonska govornica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Telefonska govornica - 1 Telefonska govornica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stari telefon - 1 Galerija 1/3 >>
Prošlo je 145 godina od uspostave prvog telefonskog poziva. Od tada se mnogo toga promijenilo, primjerice klasične telefone s brojčanikom mnoga djeca nikad nisu vidjela.

Stari telefoni s brojčanicima danas su samo muzejski izlošci.

"Jedan od telefona s početka prošlog stoljeća radio je na principu slanja elektromagnetskih impulsa prema centrali u kojoj su bile telefonistice", rekao je Marijo Zrna, voditelj Odjela za komunikacije s javnošću Tehničkog muzeja.

Starije generacije još ih se dobro sjećaju. Branka iz Zagreba nam je rekla da je imala "najstarinskiji crni kaj je postojao" te je dodala da su "okretali okolo brojevi". Takvi su predmeti za generaciju Z dio prapovijesti. Osmogodišnja Nata kaže da takav telefon nikada nije vidjela niti bi ga znala koristiti.

Telefonskih govornica posljednjih se godina po gradovima može vidjeti sve manje, ali su ih zamijenile suvremene govornice preko kojih se možete spojiti na internet ili napuniti mobitel. Danas telefoni služe za mnogo više od poziva.

"Ujutro, kad se probudim, odmah idem pogledati na mobitel što se događa, je li mi netko poruku poslao, ima li nešto novo", rekla nam je Ruža.

Pročitajte i ovo Ljiljana Pranjić ''Serviramo roditeljima ublažene informacije'' Pokrenuta kampanja ''Ne odustajem'' posvećena ženama s metastatskim rakom dojke: ''Želimo poslati poruku da bolest nije kraj''

Pročitajte i ovo Nasilje nad ženom, ilustracija Ide se u izmjene kaznenog zakona Što je s Istanbulskom konvencijom? Ministra brinu niske kazne, pravobraniteljica upozorava na lošu sudsku praksu, a žrtve obiteljskog nasilja obeshrabrene

Iako se zbog ovakvih navika sve češće govori i o ovisnosti o mobitelima, napredak mobilne telefonije donio je i mnogo dobroga – poput videopoziva.

"Imati mogućnost svakodnevno napraviti videopoziv sa svojim najdražima jako puno znači. Možemo im pokazati i kako izgleda svijet ovdje kod nas. U ovoj situaciji s koronavirusom to je još naglašenije", rekla nam je Ivana, koja živi na Maleziji.

U ovih 145 godina telefoni su prešli dalek put, pa nam je zato sada cijeli svijet bliži.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene