Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Toplinski val zahvatio Hrvatsku

Izdržite još malo, nesnosne vrućine uskoro bi ipak trebale malo popustiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kninu je danas u 14 sati izmjereno čak 40,2 stupnjeva, a Sinj se pržio na 38,5 stupnjeva.

Hrvatska se ovaj tjedan prži na temperaturama koje debelo prelaze 30 stupnjeva. Toplinski val ovih je dana dosegao vrhunac, a osvježenje se traži posvuda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

U Kninu je tako u 14 sati izmjereno čak 40,2 stupnjeva, a Sinj se pržio na 38,5 stupnjeva. Iz DHMZ-a poručuju kako se do ponedjeljka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje očekuje vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

Toplinski val koji trese Hrvatsku ne popušta već treći dan, a odnio je i prvu žrtvu. U zagrebačkom Sigetu u dizalu Doma zdravlja u srijedu je pozlilo jednoj ženi. Djelatnici Doma zdravlja pokušali su je reanimirati, ali nije bilo pomoći.

Meteoalarm je i za četvrtak izdao crveno upozorenje za cijelu Hrvatsku. Vrućina neće popuštati.

"Najviša temperatura ikad zabilježena u Hrvatskoj je 42,8 stupnjeva u Pločama. Jučer je na aerodromu u Splitu zabilježeno 41, u Resniku 42 stupnja, tako da bi taj rekord do kraja vikenda vrlo lako mogao biti i oboren", rekla je meteorologinja Nove TV Ana Bago Tomac.

Sljedeći tjedan popuštaju vrućine

Sljedeći tjedan vrućine bi napokon trebale malo popustiti. "Početkom idućeg tjedna vrućina će ponajprije popustiti u sjevernim kopnenim krajevima, gorju i na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji će također biti malo manje vruće, no i dalje uz mogućnost za umjerenu opasnost od toplinskog vala", poručuju iz DHMZ-a.

Za vikend sunčano

Za vikend će  većinom biti sunčano, u unutrašnjosti i nestabilno. Vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu najveća je na zapadu zemlje u noći na ponedjeljak, no ne mogu se isključiti ni u noći na nedjelju. U ponedjeljak smirivanje.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu u početku bura, u noći na ponedjeljak mjestimice i jaka, a poslijepodne posvuda duž obale umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura u padu, osobito u unutrašnjosti.

Ponovno gužve na prometnicama

HAK upozorava kako se ovog vikenda na prometnicama ponovno očekuju gužve.

Već u petak, 4. kolovoza, u poslijepodnevnim satima, očekuje se jačanje prometa na glavnim cestovnim pravcima, zbog čega su mogući zastoji na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče u smjeru juga.U subotu, 5. kolovoza, obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a povodom 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ mnogi će se uputiti na proslave u Knin i Slunj. Upravo u tim gradovima koji se nalaze na državnoj cesti DC1 zbog mnogobrojnih gostiju koje će na proslavu dolaziti tijekom cijelog dana očekuju se značajni zastoji i gužve, poglavito u Slunju.

Cijele subote, već od ranih jutarnjih sati (između 6 i 13 sati) gust promet uz moguće zastoje očekuje se na uobičajenim lokacijama:

 - autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora  Bosiljevo 2;
 - zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
 -  Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija;
 -  granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
 -  duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
 - u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.
 - Na naplati Lučko, na ulasku na autocestu A1/A6, gužve u smjeru mora bit će od 6 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene