Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećate li ih se?

"Plesali su jedno ljeto": Provjerili smo gdje su danas nekadašnja izborna iznenađenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjećate li se Laburista, ORaH-a i Borisa Mikšića. Provjerili smo gdje su danas iznenađenja izbora u Hrvatskoj.

Najveće iznenađenje izbora! Tim riječima mediji su u izbornoj noći opisivali Mislava Kolakušića, bivšeg suca koji je osvojio jedan mandat na izborima za Europski parlament. Kolakušićeva lista osvojila je 84.765 glasova, pri čemu je sam Kolakušić osvojio 68.883 glasova i tako zasjeo na drugo mjesto iza Ruže Tomašić (Suverenisti) sa 69.989 osvojenih glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najnovija inicijativa HDZ o prikupljanju potpisa za referendum o ukidanju financiranja stranaka: ''To je anarhizam. Na istom je nastao i Živi zid'' Nositelj liste Živog zida Tihomir Lukanić (Foto: Dnevnik.hr) "Sustav krivo nasađen" Živi zid uoči izbora za EU parlament krenuo s prikupljanjem potpisa za referendum o financiranju političkih stranaka

Na prethodnim europskim izborima održanima 2014. godine kao treća snaga i iznenađenje izbora pojavio se ORaH s 9,42 posto, čiju je listu tada predvodila Mirela Holy, koja je prije pet godina osvojila 52.375 glasova. Godinu dana prije, na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament "iznenađenje" su bili Hrvatski laburisti s 42.750 glasova.

ORaH i Laburisti gotovo neprimjetni

Nekadašnja izborna iznenađenja ORaH i Laburisti na hrvatskoj političkoj sceni danas su gotovo neprimjetni, no obje stranke izašle su na EU izbore, ORaH uz platformu Možemo i Novu Ljevicu koji su osvojili 1,79 posto glasova te nisu prešli izborni prag, a Laburisti uz Amsterdamsku koaliciju koja je osvojila jedan mandat. Laburistica Mira Morović, deveta na listi Amsterdamske osvojila je 0,65 glasova, dok je ORaH na listi koju predvodi Možemo zastupao Zorislav Antun Petrović, trenutni predsjednik ORaH-a koji je kao treći na listi osvojio 2,13 posto glasova. Bivša šefica ORaH-a Mirela Holy stranku koju je osnovala napustila je 2016., da bi se tri godine kasnije našla kao predzadnja na listi SDP-a.

Iako su svojedobno isplivali kao "treća opcija", ORaH i Laburisti na trenutnoj političkoj pozornici Hrvatske gotovo i ne postoje. Još jedna treća stranka bio je i Most, koji je na političkoj sceni isplivao 2016. godine. Nakon neuspjelog eksperimenta s HDZ-om Most je prešao u oporbu. Jedni su od gubitnika jučerašnjih izbora jer iako su očekivali jedan mandat, nisu uspjeli prijeći izborni prag te su se zaustavili na 4,67 posto glasova.

Kako Laburisti 2014. nisu osvojili niti jedan mandat u Europskom parlamentu, čelnik stranke Dragutin Lesar podnio je ostavku i povukao se iz političkog života. Naslijedila ga je Nansi Tireli, koja je 2016. suspendirana zbog svojih medijskih istupa.

"Dečko s Trešnjevke"

Kad promatramo predsjedničke izbore, jedno od najpoznatijih iznenađenja bio je Boris Mikšić, poznat i kao "dečko s Trešnjevke". Na predsjedničkim izborima 2005. pojavio se doslovno niotkud, osvojio 400.000 glasova te mu je za dlaku promakao ulazak u drugi izborni krug. I on je poput mnogih izbornih iznenađenja nestao iz političkog života. Vlasnik je tvrtke EcoCortec, koja je lani u Belom Manastiru otvorila novu tvornicu antikorozivnih folija, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo oko 28 milijuna kuna, od čega su 35 posto sredstva europskih fondova.

Među izbornim iznenađenjima ipak ima i onih koji su opstali i preživjeli prvotnih pet minuta slave. Živi zid na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 2015. dobio 94.808 glasova te je osvojio jedan mandat, a u međuvremenu je saborski klub Živog zida i SNAGA-e narastao na četiri zastupnika. Na jučerašnjim izborima osvojili su jedan mandat. Najviše glasova s njihove liste osvojio je Ivan Vilibor Sinčić, čak tri puta više od prvog na listi Tihomira Lukanića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene