Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost na najvišem nivou

Zagrebački studenti suočit će se s dosad teško zamislivim problemom kad pokušaju otići u – knjižnicu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica - 2
Nacionalna i sveučilišna knjižnica - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nacionalna i sveučilišna knjižnica - 1 Nacionalna i sveučilišna knjižnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nacionalna i sveučilišna knjižnica - 2 Galerija 1/2 >>
Hrvatska će u četvrtak svečano otvoriti predsjedanje Vijećem Europske unije. Sigurnost se stoga podiže na najvišu razinu, pripremaju se kuhari, restorani, ali i Zračna luka Franjo Tuđman, u kojoj su uvedena nova pravila.

Kada slete u Zagreb, delegati će prvo stići na poseban ulaz. Nakon sigurnosnog pregleda ući će u VIP salone u kojima su sobe za sastanke, ali i prostorije za druženje uz hranu i piće.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

"Mi smo ovdje na zračnoj luci u sklopu sveukupnih priprema osmislili i uredili otprilike 900 kvadrata prostora namijenjenih za predsjedanje Vijećem EU-a", rekao je Petar Rogošić, rukovoditelj službe razvoja Zračne luke Franjo Tuđman.

Uređen je i stari terminal zračne luke, gdje će slijetati privatni avioni. U VIP salonima gosti ovog terminala, uz sve navedeno, imat će i tuš-kabine.

"Štićene kolone dolaze direktno do zrakoplova. Dakle, sve to ovisi o diplomatskom rangu gostiju koji dolaze", rekao je Dragutin Škrlec, koordinator aerodromske aktivnosti.

Kada dođu, većinu sastanaka održavat će u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje su već na snazi posebne mjere sigurnosti, kao na aerodromu. Međutim, studenti su nam rekli da im to ne predstavlja prevelik problem.

"Mislim da je to super stvar. Napokon se osjećam sigurno. Ja sam uvijek mislio kako je ovaj prostor nesiguran jer možeš unijeti što hoćeš", rekao nam je student Marko.

Sličnog je mišljenja i studentica Anamarija: "Kako sam često tu, skoro svaki dan, malo je naporno, ali minuticu traje, pa nije ništa strašno", rekla je te dodala da joj je od mjera sigurnosti napornije učiti.

Restorani su već popunjeni

Osim delegata i studenata, prostorije knjižnice popunit će i prevoditelji. Ovisno o situaciji, bit će ih od 18 do 39.

"To je sve već osigurano. Kabine su osigurane, tehnika je osigurana i prevođenje će raditi glavna uprava Europske komisije za prevođenje", rekao je Gordan Markotić, koordinator predsjedanja Vijećem EU-a.

Neće se samo raditi, već će se i jesti. Naime, mnogi su restorani već popunjeni: "S ovih prvih mjesec dana smo jako zadovoljni. Sad to traje, koliko smo upoznati, šest mjeseci", rekao je voditelj restorana Milan Martinko.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene