Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Mislava Bage

Zoranov putujući cirkus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je zemlja u kojoj najbolje prolaze oni koji su glasni, puno pričaju, a iza sebe ostave samo hrpu ideja. Tako je bilo, a na žalost tako izgleda i Vlada Zorana Milanovića, ili da budemo točniji, dio Vlade.

Stoga ne čudi sto su 'najpopularniji' oni koji su pogazili svoja obećanja, koji su se kao na Formuli 1 rastrčali po zemlji iz grada do grada. Koji trče za mikrofonima, a dožive ekstazu kada gostuju na TV.  A što ostaje iza njih?

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Posjet BiH Milanović zagrmio u Tuzli: "HDZ nije napravio ništa za Hrvate u BiH, a DP se mora odlučiti..." Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 16 Objava s Pantovčaka Milanović povjerio Plenkoviću mandat za sastavljanje Vlade

Za sada ništa. A vrijeme curi, ne Vladi već zemlji. Izgubilo se vrijeme za pregovore sa sindikatima oko kolektivnih ugovora, a 1. srpnja počinje isplata prvih regresa u državnoj administraciji. Nema sumnje da Neven Mimica u Vladi odaje dojam osobe koje zna što treba raditi. No Neven Mimica isto tako mora shvatiti da vrijeme ne radi za Vladu, a niti zemlju, da vremena za čekanje nema. Ta, a i mnoge druge stvari koje koordinira, trebale su se učiniti prije. Postaviti ciljevi, rokovi izvršitelji. Za sada imamo veliko ništa.

>> Hrvatska o Josipoviću, Milanoviću, Karamarku i Kosor

No Mimica ima jednu prednost za razliku od njegovih kolega pozera. On se ne slika, radi u tišini, da možda malo sporo, ali ne kupuje svoju medijsku slavu.

ZAŠTO SU 'NAJBOLJI' ZAPRAVO LOŠI

Zato je Rajko Ostojić kralj medija. Ministar koji radi medijski tsunami, ali je odavno pregazio svoja obećanja o listi čekanja. Ministar koji olako zaključi da mu je prethodnik ostavio osam milijardi kuna duga. To graniči s ludilom kao da je Obama optužio prethodnika kako je 'maznuo' tri nuklearna projektila i odnio ih doma u Texas.

Ostojić Rajko je imao jednu veliku prednost, a sada to izgleda kao mana. Znao je od 2007. da će biti ministar zdravstva. Radio je u najvećem sustavu pa tako i znao sve prednosti i nedostatke.

Kada su ga upozoravali da ne obećava nemoguće, kao liste čekanja, tvrdio je sve je moguće. Sada baš i nije. Pa smo sada dobili plan, a realizacija će biti, kada, ne zna se. Rajko Ostojić koji 'troši' najviše proračunskih novaca nije za sada donio suvisli prijedlog kako smanjiti gutanje novaca.

>> Milanović Mislavu Bagi: Božićnice i dodaci su uspomene iz nekih ljepših vremena

Treba li porezni obveznik financirati i 30 posto onoga u zdravstvu što nema veze s našim liječenjem. Pa od biblioteka, restorana, kuhinja, praonica, čuvara i slično. Ili zašto doktori koji rade u državnim bolnicama mogu raditi u 'fušu': Do kada i za čiji račun? Misli li to tolerirati ili ukinuti?

A da ne pričamo o zakonu u medicinski potpomognutoj oplodnji. Isti ministar koji je kao zastupnik branio zakon SDP-a pisao je novi zakon: Što znači da je kao zastupnik branio loš zakon, ili je sada 'progledao'. Pa onda priča o homoseksualcima. Sve nesuvislo, nepotrebno politički glupo. A dugoročno po njega može biti pogubno.

KRALJEVI MEDIJA

Željko Jovanović kralj je političkih poruka. Bombastičnih bez pravog sadržaja. Ministar koji najavljuje ofanzivu idejama. A što smo dobili za sada? Pa i ništa. Samo kaos. Toliko je želio biti ministar, premijer mu udovoljio. Nitko nije mogao očekivati da će se obrazovni sustav promijeniti preko noći, ali ministar je taj koji mora ponuditi plan, rokove i izvršitelje.

I ono najvažnije Željko Jovanović je pripadnik nove generacije politike koji jasno kaže što misli, ali isto tako i koji mora znati da puno priče, a malo sadržaja jedan dan dolazi na naplatu. A do tada će komentirati Mamića, obiteljske nasilnike, pedofile, HDZ, itd.

Gordan Maras je kralj putovanja kroz Hrvatsku. Tvrdi, pokrenuo je malo poduzetništvo. Malo sutra. Samo je nastavio projekte prethodnika. Tvrdi kamate su nikad manje. Malo sutra. Da nije bilo Linića, kamate ne bi bile tako niske. Tvrdi radi se na uklanjanju prepreka. Malo sutra: Nije učinio ništa. A da, osnovao je novu agenciju.

Ali će zato proći svaku SDP-ovu organizaciju u borbi za mjesto potpredsjednika stranke. Zato će rado stati pred kameru i komentirati sve što treba. A toliko je želio biti ministar pa i financija. Samo je pitanje kako bi izgledala državna blagajna da je kojim slučajem Maras ministar financija. U svom trku po Hrvatskoj teško da bi spasio Hrvatsku od pada kreditnog rejtinga, teško da bi osigurao dogovor s bankama o niskoj kamati za poduzetništvo, teško da bi krenuo u porezne reforme.

No, kada se podvuče crta popularni ministri bez sadržaja problem su Zorana Milanovića. Jer oni to rade zato što im to netko omogućava. Premijer im je dao odriješene ruke. Dečki rade što misle da znaju najbolje, reklamiraju se, vode unutarstranačke borbe. A do tada zemlja je u recesiji, grebemo po dnu, a oni se slikaju. Da je zemlja 23.12. htjela pozere birali bi manekene, a ne Kukuriku koaliciju. A ovi ministri su čak i loši pozeri pa i manekeni.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene