Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje

Hrvatska o Josipoviću, Milanoviću, Karamarku i Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se u svibnju, mjesecu poskupljenja ili kako je to potpredsjednik Čačić rekao, mjesecu u kojem smo dotaknuli dno, povećao broj pesimista.

Naime, prema istraživanju CROBAROMETRA koje provodi IPSOS PULS, i koje u cijelosti možete pogledati u Dnevniku Nove TV u 19:15 sati, 61 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 27 posto misli suprotno. Njih 12 posto ne zna. Rast pesimizma u mjesec dana povećan je za 9 postotnih poena. Kada se pak gleda od siječnja, pesimisti su s 33 narasli na 61 posto, gotovo dvostruko. U pozitivan smjer još vjeruje samo 69 posto birača SDP-a, HDZ-ovi birači su pak pesimisti s 84 posto.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Pola Hrvatske protiv Vlade

U svibnju je prvi put 50 posto građana nezadovoljno potezima Vlade, a njih 39,3 odobrava rad Milanovićeva kabineta. Njih 10 posto ne zna. U mjesec dana broj nezadovoljnika narastao je za 8 posto. A od siječnja je s 20 posto broj nezadovoljnika narastao na 50 posto.

Uz Vladu SDP i laburisti

Vladinu politiku podupire SDP sa 79 posto, ali i 51 posto laburista, a HDZ-ovi birači su sa 76 posto protiv Vladine politike.

Vlada više nema ni apsolutnu potporu u vođenju vanjske politke i nju podupire manje od 50 posto birača ili njih 45 posto, a sve ostale politike podupire manje od 40 posto birača – gospodarstvo 36 posto, socijalu 31 i financije 31 posto.

SDP-ovci ne vjeruju u socijalnu politiku Vlade

Naravno i očekivano kod birača HDZ-a više nema simpatija ni za jedan segment politike, ali Vlada u svom biračkom tijelu SDP-a ima veliku potporu: jedino što bi mogla biti lampica za uzbunu je veliki pad potpore u segmentu socijalne politike gdje je potpora pala sa 70 na 59 posto u mjesec dana.

Koalicija opstaje, ali...

Koalicija će opstati - u to vjeruje 72 posto birača. No od početka svibnja ta je potpora pala za 10 postotnih poena. I dok je u krah koalicije na početku mandata vjerovao tek 1 od 10 birača, sad u to vjeruje svaki peti birač.

Predsjednik ima potporu, ali ona pada

Predsjednik uživa potporu 2/3 građana, a protiv njegove politike je 24,9 posto birača. Njih 8,5 ne zna. Veliku potporu očekivano ima na ljevici kod SDP-a s 89 posto, laburista sa 69 posto. Birači HDZ-a su podijeljeni, 47 posto podupire ga, a njih 49 posto ne podupire. I tu je kod tog biračkog tijela prvi put nakon dugog razdoblja više kritičara nego podupiratelja predsjednikove politike. 66 posto je i dalje velika potpora, no primjerice u ožujku je predsjednik uživao 74 posto potpore. Polako, ali sigurno klizi prema dolje.

Vlada pala na dvojku, ostali padaju

Vlada školskim ocjenama ima 2,49 i prvi je put s trojke pala na dvojku. Pao je i predsjednik, i sada ima ocjenu 3,28, a Sabor je na najnižim granama s 2,11 i također bilježi pad.

SDP raste, HDZ  "zacementiran"

SDP se pak u sveopćem padu potpore vratio na uobičajenih 33 posto, a HDZ ima potporu od 18,5 posto. Nakon travnja i pada potpore za vladajuću stranku vratili su se gdje su bili mjesecima. HDZ je pak u mjesecu kad su završili izbore zacementiran na jednom od najlošijih rejtinga. To je rejting kojim se Kosor oprašta, a Karamarko preuzima vođenje HDZ-a.

Laburisti stabilno treći

Laburisti su na 9,5 i od izbora rastu, sad su stabilno treći. Ili od izbora dvostruko jači. A prava je gužva među ostalim strankama s potporom oko 3 posto. Blok umirovljenika koji nije ušao u Sabor ima sad potporu od 3,7 posto, potom Lista Ivana Grubišića s 3,6 posto. HDSSB je na 3,5 posto. Pravaši su na 3,2 posto, a narodnjaci i dalje niski s 2,4 posto. HSS je na 2,2, a HSZ na 1,9 posto. Pravaši Ruže Tomašić su na 1,7, HSLS na 1,6 posto, IDS na 0,7, Kerumova stranka na 0,4 posto i SDSS na 0,4 posto, a za neku drugu stranku je 1,4 posto birača, neodlučnih je 12,9.

Predsjedniku najlošija potpora u godinu dana

Predsjednik ima potporu od 73 posto, premijer od 53 posto. I jednom i drugom pada potpora. Predsjedniku je ovo najlošiji rejting u godinu dana. Potpora mu je pala 4 postotna poena, a premijeru za 7 postonih poena. Jadranka Kosor napušta politiku s najnižom potporom za tako važnog političara i stranku s 23 posto ili najlošijim rejtingom. A zato njezin nasljednik Tomislav Karamarko ima na početku, i to prije nego što je efektivno preuzeo stranku, potporu od 24 posto. On s tom potporom ulazi u visoku politiku.

Populisti Lesar i Grubišić počeli padati

Iza predsjednika najvišu potporu i dalje ima Dragutin Lesar, ali prvi put počinje gubiti potporu i sada je na 55 posto. To je zanimljivije uzevši u obzir da je često imao populistički koncept od početka ove Vlade. No njegovi birači iznimno su skloni Vladinoj politici, a on je kritizira. Sada, prvi put, potpora mu ne raste, već pada. I drugom populistu Ivanu Grubišiću potpora pada iako je treći s 54 posto, prije mjesec dana imao je potporu od 59 posto. Premijer je pao na 4. mjesto, a iza njega je predsjednik Hrvatskog sabora s 48 posto. Ruža Tomašić ima potporu od 36 posto, Ivan Jakovčić 29 posto, Silvano Hrelja 26 posto,Vladimir Šišljagić 26, Tomislav Karamarko 24, Jadranka Kosor 23 posto. Radimir Čačić i dalje gubi potporu, sad je na 18 posto.

Tko je Tomislav Karamarko?

Novi predsjednik HDZ-a uživa potporu 24 posto birača, nešto bolje od njegove prethodnice. Tim rezultatom počinje mandat. Njegov glavni politički suparnik kada je preuzeo SDP 2007. imao je potporu višu od 50 posto, ali i tada je rejting SDP-a bio iznimno dobar. HDZ sada ima loš rejting.

HDZ-ovci uz Karamarka

Tomislav Karamarko uživa potporu 57 posto svojih birača, Kosor se oprašta od politike s potporom do 64 posto svojih birača. Jasno je da u sljedećim mjesecima novi predsjednik HDZ-a mora učvrstiti potporu, ne u stranci, već u svom biračkom tijelu - možda da dođe u situaciju da ga podupire više od 80 posto njegovih birača.

Karamarko - gdje je "in", gdje "out"

Karamarka iznadprosječno podupiru muški birači s 27 posto. I stariji od 60 godina. Zatim oni s fakultetskim obrazovanjem s 26 posto, birači sa sela s 31 posto. Ličani i Banijci s 35 posto i Dalmatinci s 28 posto.

Svaka peta žena podupire novog predsjednika HDZ-a, među mlađim biračima stoji malo lošije. Mlađi od 30 godina podupiru ga sa samo s 21 posto, baš kao i birači od 45 do 60 godina. U gradovima stoji lošije i uživa potporu od 19 posto, kao i u Zagrebu i okolici. Tamo ga podupire 20 posto birača. Ali i u Slavoniji samo 21 posto birača, a to je desetljećima bila utvrda HDZ-a.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene