Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA RUNDA

Milanović: ''Majka me molila da zbog mira u obitelji pustim Jandrokovića na miru. Plenković i ja nismo ista dimenzija''

Aktualno Galerija +0 Zoran Milanović Galerija 1/1 >>
Predsjednik Republike Zoran Milanović provodi dan u Slavoniji, a između ostalog sudjelovao je i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara povodom obilježavanja Dana Grada.

Rodna Slavonija ministra obrane Marija Banožića bila je mjesto s kojega je predsjednik Republike Zoran Milanović odapeo novu strelicu prema Banskim dvorima u kojima se navodno snuje smanjenje Milanovićevih ovlasti.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Zaoštravanje sukoba? Banožić najavio izmjene zakona kojim će smanjiti predsjedniku ovlasti: ''On donosi nemir gdje god se pojavio''

Banožić je, podsjetimo, prije koji dan dao naslutiti mogućnost smanjenja Milanovićevih ovlasti vezano uz Zakon o obrani.

Ministar je u nedjelju kazao da Vlada neće ispuniti zahtjev predsjedniku koji zaziva promjenu zakona i traži veće ovlasti, a potom u ponedjeljak dodao da se ide u izmjene Zakona o obrani jer u njemu ima nedorečenosti oko ovlasti predsjednika u mirnodopskom i razdoblju rata. 

"Dobro je da nema nedorečenosti. Sve što je zbunjujuće, što nas dovodi do isključivanja ministra obrane će biti eliminirano", kazao je i premijer Andrej Plenković nakon jučerašnje redovite zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

''Banožić je smiješan čovjek''

Upitan o toj temi, Milanović je rekao da ne želi o tome i samo je poručio da je Banožić ''jedan smiješan čovjek, komplicirana je to materija'', kazao je i dodao: ''Njemu treba uzeti ono što ima, on je sitni kriminalac. ... Na sve ga potiče Udbašenković''.

''Rekli su da sam zajedno s nekim odvjetnikom izmanuplirao Gotovinu, Čermaka i još neke generale kao udbaške idiote, a onda su jučer izjavili da sam se zalagao protiv širenja NATO-a još prije napada Rusije na Ukrajinu. Naravno da jesam, ali širenja na Ukrajinu i Moldaviju, Gruziju. Tada nitko nije spominjao Švedsku i Finsku. ... Takvu laž može plasirati samo udbaška osovina. Takvu laž mogu plasirati samo Udbašenković, Njonjo od HDZ-a koji se javio neki dan”, rekao je Milanović.

Govoreći o Gordanu Jandrokoviću rekao je da ga je ''majka molila da zbog mira u obitelji ga pusti na miru''.

''Plenković i ja nismo ista dimenzija, a pritom ne mislim da sam ja viša ili niža'', kazao je i dodao: ''Udbaške metode kojima se Udbašenković odgojen u maniri KOS-a i vojne bolnice služi su strašne. Kako da obranim minimalnu čast svoju i najslavnijih ratnih zapovjednika prema kojima je Plenković običan šuft... Staviti Gotovinu u jednu poziciju udbaškom smicalicom, to može vrlo niska forma političkog i ljudskog života".

''Rusija je agresor. Mi imamo izdajničku Vladu''

''Ja nisam na strani Rusije, niti poznajem Medvedeva niti se želim navlačiti na takve udice da se stavljam između njega i nekih luđaka u Ukrajini ili Rusiji. Na hrvatskoj sam strani, na strani naroda, pokušavam iskamčiti što je moguće više. Tretiraju nas kao budale, naciju trećeg reda, sve to huljski podupire Plenković samo da bi se obračunali sa mnom'', rekao je Milanović.

''Nisam mu neprijatelj i suparnik. Radi svoj posao. Radi ga stravično, lopovski, na čelu je bande koja je osuđena za kriminal i to ne prestaje. Svaki skup se pretvori u idolatriju Plenkovićevog doprinosa preporodu neke sredine, muze slave Apolona s harfama i lutnjama u baroknim i postbaroknim kazalištima", kazao je predsjednik. 

''Ja s Rusijom nemam veze. Oni igraju svoju igru, oni su agresor u ovom ratu, a mi imamo kliku na vlasti'', kazao je dodavši da se ne boji ni Rusije, niti Ukrajine.

''Na summitu NATO-a ću uložiti veto, ovisno o tome gdje će biti pozivnica'', kazao je Milanović i poručio: ''Kao đavao grešnu dušu progonit ću svakog zastupnika koji bude bio za''.

''Imamo izdajničku Vladu koja izdaje Hrvate u BiH, a taj narod tamo traži jako malo, samo osnove, državu gdje se poštuju nacionalna prava'', opetovao je Milanović i nastavio: ''U BiH se očekuje da se ignorira činjenica da postoje Hrvati, Srbi i Bošnjaci pa da Bošnjaci mogu preglasati Hrvate. Za ovo smo se pripremali, potpit ćemo ih intelektualno, mene neće slomiti. Igraju na izdajničku vladu. Ja ne želim biti simpatičan u Bruxellesu, nije me briga, to su tamo totalni bezveznjaci''.

''Pogledajte koliko puta je diplomacija bila suzdržana ili su uložili veto kad su bili napadi na Orbana. Ja se ne slažem s Orbanom, ali to je iživljavanje. Tu sam na strani Orbana - principijelno, ne politički. A ove naše šmizle su svaki put bile na strani Orbana, bili su suzdržani, a sad rade protiv Hrvata'', ponovio je predsjednik.

''Sad će mene sitni kukolj nazivati šovinistom i ekstremistom. Hrvati znaju tko sam ja. Ja se ne natječem za poziciju u Bruxellesu, ja sam to mogao 2014. Imao sam ponudu na stolu, nisam to napravio, bilo mi je neugodno otići na plaću od 20.000 eura'', kazao je Milanović.

Iako je danas u Vukovaru dobro dočekan, prijašnjih godina situacija je bila drugačija na što su spomenuvši dvije kolone Milanovića podsjetili novinari, a on kazao da je to bilo ''djelo gnjavatora'' uz osmijeh se obrativši Stipi Mlinariću Čipi, sada saborskom zastupniku Domovinskog pokreta (DP).

''Ljudima pristupam dobronamjerno'', kazao je potvrdivši da je nekad, uz napomenu na ''nekad'' bio Komšićev jaran, a za što ga je optužio dan ranije Plenković: ''Kad sam vidio da je džepar i lopov, doviđenja''

Pročitajte i ovo Davor Božinović, Borovo selo "živimo u opasnim vremenima" Ministar upozorio: "Europske zemlje se naoružavaju, zabrinute su da bi se rat mogao proširiti"

Vukovar slavi Dan grada i predsjednik Republike je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada na Dunavu gdje je u prigodnom obraćanju, između ostalog, iznio i niz pohvala na račun Vukovara.

''Više nisam naivan, već dugo nisam naivan''

''Grad se nevjerojatno promijenio, bilo bi lako živjeti u njemu i čovjeku iz velikog grada'', kazao je Milanović prisjetivši se kako je Vukovar izgledao kroz godine te je Vukovarcima i Vukovarkama želio puno novaca i mira između Hrvata i Srba.

''Borit ću se za Hrvatsku svim mirnim sredstvima'', kazao je predsjednik dodavši da nam Srbija duguje neke stvari i da želi da postanu normalna europska država, ''da prestane cirkus s naoružanjem, to što oni mogu kupiti je za pet dana rata, mi malo više, sve u svemu – za jedno dva tjedna ludila. Mi smo u NATO-u, Srbija nije … a Rusija je nedokučiva, nepredvidiva, daleka, opasna…''

Ponovio je da je Banja Luku oslobodila gotovo Hrvatska, i da u BiH nema opasnosti od sukoba te da Hrvatska traži prijatelje.

''Više nisam naivan, već dugo nisam naivan'', dodao je.

Inače, bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev, trenutno dopredsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost upozorio je da uskoro prijeti odmazda Kijeva Milanoviću zbog njegovih stavova i izjava o Ukrajini i Rusiji.

Pročitajte i ovo Ruski premijer Dmitrij Medvjedev tijekom obraćanja donjem domu ruskog parlamenta, 11.04.2018. (Foto: AFP) Ime mu osvanulo na ''Mirotvorcu'' Medvedev: Kijev sprema odmazdu hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću



Predsjednik Republike je ranije i položio vijenac ispred Spomen-obilježja 12 poginulih redarstvenika povodom 31. obljetnice njihove pogibije u Borovu Selu.

U poslijepodnevnim satima Milanović, inače i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske, uručit će odlikovanja braniteljima Vukovara na svečanosti u amfiteatru Vukovarskog vodotornja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUKOB BEZ KRAJA Banožićeva košnja na Pantovčaku: Rezao bi Milanoviću ovlasti, no koliku moć predsjednik zaista ima?

Odluke o dodjeli odlikovanja braniteljima Vukovara, predsjednik RH donio je povodom obilježavanja 30. obljetnice 204. brigade HV-a i 30. obljetnice Bitke za Vukovar, a također je predviđeno još jedno njegovo prigodno obraćanje.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene