Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović:

'Tečaj od 6,39 i za OPG-e i obrtnike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanović je to rekao u Saboru nakon Kajinovog upozorenja da su mjere kojima Vlada nastoji olakšati poziciju građana sa stambenim kreditima u francima zanemarile seljake.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je u srijedu kako je ministru financija Borisu Lalovcu naložio da u izmjene Zakona o kreditnim institucijama, koje su u saborskoj proceduri, unese odredbu po kojoj će se tečaj švicarskog franka od 6,39 primjenjivati i na kredite obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i obrtnika.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Hrvatski sabor Ususret izborima Koalicijski partneri dogovorili raspuštanje Sabora: Doznajemo datum

Milanović je to rekao u Saboru, kojemu je podnio izvješće o sastancima Europskog vijeća u 2014., nakon upozorenja nezavisnog Damira Kajina da su mjere kojima Vlada nastoji olakšati poziciju građana sa stambenim kreditima u francima zanemarile seljake.

VIDEO 'Kako je ono bilo prije 11 godina - visok, zgodan, plavih očiju, govori jezike. Pazite s tim'

'Kucate, ne na otvorena vrata, vrata u stvari i nema', odgovorio mu je Milanović te izvijestio da će se isti tečaj primjenjivati i na OPG-e i obrtnike. Naglasio je da će Vlada u narednih godinu dana 'voditi računa o svakom detalju'.

'Na kraju će to sve biti kao što treba, ali to je netko na kraju trebao napraviti i presjeći, a ja moram priznati da ni od koga takav naputak iz ovog Sabora nisam čuo, osim od onih koji se sustavno obračunavaju s Narodnom bankom jer bi je valjda htjeli preuzeti', rekao je premijer.

Hrvatska će do 1. srpnja aplicirati za Schengen

Laburista Dragutina Lesara zanimalo je hoće li Hrvatska u srpnju aplicirati za ulazak u schengenski režim, s obzirom na izjave nekih hrvatskih eurozastupnika i članova Europske komisije da će 'biti stavljena na čekanje'.

'Znam da ima nekoliko zastupnika čiji je glavni posao da tamo ogovaraju Hrvatsku, to rade svaki dan i sram me je zbog toga', uzvratio mu je Milanović, istaknuvši da će Hrvatska 1. srpnja svakako aplicirati.

'O tome hoće li ući u Schengen i koliko je dorasla tome će, srećom, odlučivati netko drugi. Po nama, mi smo dobri', kazao je Milanović, podsjetivši da su hrvatski građani i ranije imali slobodu putovanja po EU bez vize, a u Italiju i bez putovnice od 1994. 'Mi smo bezopasni, samo da smo dobro organizirani', kazao je premijer.

'EU se pretvorila u bankovnu uniju'

Nezavisni zastupnik Branko Vukšić uvjeren je da se EU, umjesto unije građana, pretvorila u bankovnu uniju. 'U bankovnoj uniji će se podjela na bogate i siromašne radikalizirati. Hrvatski građani nisu dali svoj glas da uđemo u bankovnu uniju, koja se gura na mala vrata. Na mala vrata nas guraju na giljotinu, i to bankari', ocijenio je Vukšić.

Milanović mu je uzvratio da se treba suprotstaviti daljnjoj nepotrebnoj političkoj integraciji i birokratizaciji EU na štetu hrvatskog suvereniteta.

'Guverner Vujčić straši narod'

'Mislim da imamo dosta EU, a bankovna unija će jamčiti svima da se krize kao što je bila ova neće događati ili da su šanse da se dogodi puno manje. To nije nikakva dominacija stranih banaka, koje su i tako prisutne u Hrvatskoj, ali s višim kamatnim stopama', kazao je Milanović.

HDZ-ov zastupnik Domagoj Ivan Milošević Vladu je optužio za iznevjerena obećanja iz Plana 21, za izostanak reformi i investicija. 'U proteklih godinu i pol ništa niste učinili na istinskoj europeizaciji Hrvatske i integraciji Hrvatske u europske ekonomske tokove', ustvrdio je.

Milošević je skeptičan prema izvješćima o proračunskom deficitu i rastu izvoza, a tvrdi da Vlada koristi metodologiju različitu od one u EU. 'Na žalost, morat ćemo čekati veljaču pa ćemo saznati iz Europske komisije koliki je po europskoj, a ne nacionalnoj metodologiji, zaista deficit u prošloj godini', rekao je Milošević.

Ustvrdio je da Vlada manipulira brojkama te da ne živi u stvarnosti. 'Sada ćemo, isključivo zato što smo ušli u izbornu godinu, slušati o tome što je bilo prije', kazao je Milošević.

HNB pustila na tržište 326 milijuna eura za spašavanje tečaja kune

Milanović je suglasan da su stagnacija i pad osobne potrošnje glavni problem u Hrvatskoj. 'Ljudi koji su relativno mladi, koji su opterećeni dugovima i velikim kreditima neće početi ponovo trošiti ako im ne pomognemo. Pomoći ćemo im i samo tako gospodarstvo će opet rasti i mi to radimo. Ja sad iz ovih stopa to idem raditi s guvernerom', kazao je.

Oporbu je optužio da tomu nije ničim doprinijela, a u prilog tomu naveo je da je SDP u opoziciji predložio 43 zakonska prijedloga, dok je HDZ u ovom mandatu predložio svega četiri. 'To hrvatski građani, birači u izbornoj godini moraju vidjeti, dakle nerad i rad, pa kako bilo', rekao je Milanović i izazvao niz replika iz HDZ-ovih klupa.

'Utekli ste'

Ivan Šuker (HDZ) premijeru je uzvratio da Vlada nije implementirala ni jedan od prijedloga SDP-a iz vremena kad je stranka bila u opoziciji. 'Dapače, mnoge financijsko-gospodarske koje ste predlagali, kad ste došli na vlast napravili ste dijametralno suprotnu stvar', ustvrdio je Šuker.

Vladajućima je spočitnuo 'guranje' oporbenih prijedloga na dno dnevnog reda, a kao primjer je naveo odbijanje zaključka kojim je HDZ želio zaštititi dužnike s kreditima u ilegalnim zadrugama iz Raiffeisen grupacije.

Milanović je uzvratio optužbom da je HDZ bio 'protiv Zakona o francima i pomoći građanima'. 'Dapače, pobjegli ste, utekli ste odavde. Utekli ste odavde da se ne biste morali očitovati, a to radite sustavno i ove tri godine', ustvrdio je Milanović, na što mu je Šuker uzvratio da se 'zna tko je pobjegao iz Sabora kad su se donosili za Hrvatsku sudbinski zakoni'.

'Mi smo ovdje sjedili i nikud nismo pobjegli. Dapače, i kroz raspravu i javno smo govorili pod kojim uvjetima ćemo podržati zakon', kazao je Šuker, a na Milanovićevo 'dobacivanje' iz klupe zaključio je kako premijeru 'očito popustila tableta koja ga smiruje pa je postao nervozan'.

'Jedan jedini u tri godine'

Šukerov stranački kolega Branko Bačić podsjetio je da je predložio cjelovit novi zakon o pomorskom dobru, što mu Milanović i priznaje.

'To što ste vi predložili je zaista jedini suvisao zakon, to je činjenica, jedan jedini u tri godine. Mi smo, s druge strane, u vašoj županiji nakon 20 i nešto godina otvorili radove na prvoj ACI-evoj marini. To je ona ista tvrtka u kojoj ste vi bili u Nadzornom odboru koja je i tada bila sto posto državna. To je ona ista tvrtka čiji je tadašnji predsjednik uprave vama i vašem kolegi ministru poklonio po švicarski sat vrijedan 5000 dolara', rekao je Milanović.

Bačić je priznao da je primio sat te da ga je poklonio jednom ronilačkom društvu, a premijera je upitao zašto javnosti nikad nije objasnio pod kojim je uvjetima dobio kredit za stan u Erste banci. 'Građani koji su imali iste uvjete kao i vi kredit nisu mogli dobiti', ustvrdio je Bačić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene