Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne vraća se u politiku

Milanović otkrio što će raditi i zašto je u poziciji kao niti jedan hrvatski premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović, bivši predsjednik SDP-a, izjavio je u petak kako s Davorom Bernardićem razgovara, bez obzira što oko njega ima nekoliko ljudi kojima to ne odgovara, a njihov međusobni odnos, koji traje niz godina, opisao je slatko-gorkim.

"On je od mene dobio veliku šansu 2007. kad je ušao u Sabor kao potpuno nepoznata osoba. Naš odnos je uvijek bio poseban, slatko - gorki. Tako će biti i ubuduće. Ja mu želim sve najbolje", kazao je Milanović ocjenivši da Bernardić kao predsjednik SDP-a mora preuzeti odgovornost.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Zoran Milanović "Lažu vas" Milanović o Turudiću: "To mu je najbolja stvar koju je napravio"

"Ne možeš biti prvi među jednakima. Uz sve demokratske limite, kad vodiš stranku si prvi, jer to znači preuzimanje odgovornosti. Kad pobjeđujemo svi su zaslužni, kad gubimo ti si kriv. Mora se znati tko je zapovjednik", kazao je Milanović.

Smatra kako je teško biti predsjednik SDP-a i voditi stranku "kojoj svaki probisvijet može zalijepiti da je komunistička partija", te misli kako Bernardiću najbolje može pomoći tako da mu ne smeta.

"Pitaju me kako da pomognem Bernardiću - tako da ne smetam, jer sjena koju radim je preduboka. U sjeni rastu gljive i mahovina. Ne želim raditi ljudima one prljave male stvari koje su radili meni deset godina. Meni je stranka uvijek bila instrument za napredak zemlje, provođenje nekih politika, nečega što ima sadržaj".

Tvrdi kako se ne misli vraćati u politiku jer taj posao više nije za njega i želi da se u SDP-u grade neki novi ljudi, kojih ima u Klubu SDP-a.

Na pitanje je li njegovo odugovlačenje s odlaskom iz Sabora naštetilo SDP-u, s obzirom da stranci pada rejting, Milanović odgovara kako to nije napravio ranije jer je želio da se u stranci provedu izbori, a zatim je zbog privatnih razloga produžio svoje povlačenje na 1. ožujka.

"SDP je na izborima s partnerima dobio visoki postotak glasova, nikad nismo bili ispod 30 posto. Nakon toga ankete su malo drukčije, nadam se da će se to promijeniti. To nema od prvog dana nikakve veze s mojim čekanjem kako će se završiti stvari u SDP-u. Od početka prosinca imaju čistu situaciji u stranci, predsjednika, Glavni odbor, Predsjedništvo i mogu voditi stranku i pripremati je za lokalne izbore", rekao je.

Izranjavan, ali ne i bolestan

Ponovio je kako odlazi 1. ožujka te da neće koristiti nikakve beneficije, ali će ubuduće nastojati kao javna osoba pridonijeti hrvatskim interesima.

"Ova tri mjeseca sam odmarao. Izranjavan sam od svega i svačega, ali ne osjećam se bolesno. Osjećam se željnim da pridonesem hrvatskom boljitku, hrvatskim interesima, statusu Hrvatske u Europi. Mislim da se o tome u ovom trenutku ne razmišlja ni na birokratski, a kamoli državnički način".

Rekao je kako će u tvrtki koju je osnovao pružati savjetničke i intelektualne usluge hrvatskim i inozemnim klijentima, a možda i nekim stranim vladama, ali na temelju provedenih natječaja jer drži da im može ponuditi znanja stečena u vođenju države na njezinu putu transformacije prema EU.

"U poziciji sam u kojoj nije bio ni jedan hrvatski premijer ili premijerka - ne mogu raditi bilo šta, bez podcjenjivanja poslova koji drugi rade, pod lupom sam cijelo vrijeme". Svjestan je, kaže, kako neće moći pobjeći od interesa javnosti, pa i od interesa Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, koje ima široke ovlasti. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene