Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije SDP-ove koalicije

Milanović: Nema odustajanja, idemo naprijed još odlučnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izborni rezultat koji je Kukuriku koaliciji osigurao četiri mandata u Europskom parlamentu predsjednik SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović nazvao je "nekom vrstom poticaja".

"Ovaj rezultat smatram nekom vrstom poticaja da nastavimo s poslom koji smo započeli i koji radimo uporno i teško i rezultati se polako počinju vidjeti. Kampanja je iza nas, a pred nama su ogromni izazovi. Tu je i sanacija šteta od poplava u Slavoniji, ali ne samo to. To ćemo najlakše riješiti od stvari koje nas čekaju. Nema odustajanja, idemo naprijed, još jače, još odlučnije, još odgovornije", rekao je Milanović u središnjici SDP-a nakon objave prvih neslužbenih izbornih rezulata.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Tomislav Karamarko: 'Naš sljedeći korak je pobjeda na parlamentarnim izborima'

Dodao je kako Kukuriku koalicija "sluša građane i iz izbornog rezultata izvlači pouku, pa i određene kritike".

To što je odaziv na današnje izbore u Hrvatskoj bio niži nego u većini zemalja EU Milanović tumači kao dokaz da političari nisu uspjeli motivirati birače.

Čestitao je svima u SDP-u koji su, kaže, odradili velik posao, ali i čelnici ORAH-a Mireli Holy.

"Ona je dobila 10 posto bez ikakve stranačke infrastrukture, što je gotovo nemoguće postići. Ne znam kako je to uspjela, svaka čast", poručio je Milanović.

Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić zahvalila je svima koji su listi Kukuriku koalicije dali glas, ističući da će to biti velik poticaj Vladi koja radi u teškim uvjetima.

Ocijenila je kako je pred europarlamentarcima velika zadaća da u Europskom parlamentu i EU drže ravnotežu.

"Rezultati u cijeloj Europi su dosta neobični, rastu različite stranke koje su na sasvim drugoj strani od naše umjerene, odgovorne i razumne politike, i naši zastupnici u Europskom parlamentu imat će zadatak da zajedno drže EU na tom pravcu", kazala je Pusić.

Dodala je kako je zadaća Vlade raditi dalje i ne odustajati "kako bi u budućnosti imali bolji rezultat", iako je naglasila da se na ostvareni izborni rezultat "ne žali".

Napuštajući konferencijsku salu, Milanović se kratko pozdravio i s Toninom Piculom, koji je osvojio najviše preferencijalnih glasova na koalicijskoj listi, više od 120.000.

Uz Piculu (SDP), s liste Kukuriku koalicije u Europski parlament su prošli SDP-ovi Neven Mimica i Biljana Borzan, te HNS-ov Jozo Radoš, no budući da Mimica planira još jedan mandat u Europskoj komisiji, u EP-u će umjesto njega biti IDS-ov Ivan Jakovčić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene