Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zoran Milanović

Zoran Milanović: "Za mene odluka uopće ne postoji, čudi me da uopće postoji interes"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Zoran Milanović, čija je Vlada izašla iz postupka arbitraže sa Slovenijom komentirao je odluku Arbitražnog suda koji je većinu Piranskog zaljeva dodijelio Sloveniji.

Zoran Milanović  komentirao je odluku Arbitražnog suda u Haagu o graničnom sporu sa Slovenijom.

Pročitajte i ovo Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..." Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

"Čudno mi je da uopće postoji interes za ovu temu. Ona ne postoji. To će nekog u Sloveniji možda obradovati, ali to naprosto ne vrijedi. Slovenija je naš dobar susjed",kaže Milanović.

"Odluka za Hrvatsku ne postoji"

Kazao je kako odluka za Hrvatsku ne postoji.

Na pitanje bi li na isti način govorio da je presuda bila u hrvatsku korist odgovorio je "ne znam".

"Za mene odluka uopće ne postoji. Cijeli postupak je bio kompromitiran. On više ne vrijedi i mora se ići na na novi postupak. Te odluke nema i nije bitno što se odlučilo", kazao je Milanović.

Kazao je kako pitanje Piranskog zaljeva nije gotovo jer su predstavnici Slovenije prekršili pravila igre.

"Ma to je Piranski zaljev, dvije države su ga dobile 1945. godine, osvojen je, mislim, otet Italiji. Ako ćemo iskreno govoriti nisu živjeli ni Hrvati ni Slovenci, OK, smijem to reći. To je postao teritorij Hrvatske i Slovenije nakon raspada SFRJ i nismo se uspjeli dogovoriti i sretni smo i jedni i drugi što ga imamo. Oko granice ćemo se već dogovoriti", poručio je Milanović.

Istaknuo je kako ni izjave njemačke i američke vlade nisu bitne jer je riječ o sporu između Hrvatske i Slovenije.

Osvrnuo se i na činjenicu što se medijima obratio na Trgu maršala Tita koji bi prema najavama gradonačelnika Milana Bandića uskoro trebao biti preimenovan u Trg Republike Hrvatske.

" Da nije bilo Tita i njegove vojske mi uopće sa Slovencima sada ne bi bili u arbitraži.To nije bio demokratski režim ali da tako gledamo i Churchill bi bio ratni zločinac jer je po njegovim naredbama pola milijuna njemačke žena i djece pobijeno bespotrebno. Ali to je bilo drugo vrijeme, ali neka odluče što odluče. Ta priča neće nestati, dok nema nasilja i incidenata to je ponekada čak i zabavno, ali sada već i zabavno", zaključio je Milanović

"Arbitražni sud štiti sebe"

Kazao je kako Arbitražni sud štiti sebe pa stoga nije čudno što nijednom tijekom izricanja presude nije rečeno kako je Hrvatska izašla iz procesa arbitraže.

Stalni arbitražni sud u Haagu danas je donio odluku kako Sloveniji pripada 3/4 Piranskog zaljeva. Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Slovenski koridror do otvorenog mora bit će širok 2,5 nautičke milje, rekao je predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillame.

Guillame je prethodno rekao da "trenutačno nema mjesta gdje je teritorijalno more Slovenije izravno spojeno na otvoreno more, ali ga sud ima dužnost odrediti".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene