Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslužbene informacije

Zoran Milanović danas će objaviti da odlazi s čela SDP-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović danas će, prema neslužbenim informacijama, objaviti kako se neće kandidirati na idućim unutarstranačkim izborima.

Treba li Zoran Milanović odstupiti s mjesta predsjednika SDP-a?

  • Da
  • Ne
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prema neslužbenim saznanjima Novog lista, šef SDP-a, Zoran Milanović, danas će objaviti da se neće kandidirati na idućim unutarstranačkim izborima, a oni se moraju održati za najviše šest mjeseci.

Ta objava zapravo će značiti da Milanović odstupa s čela stranke i da počinje neformalni postupak traženja novog lidera SDP-a, piše Novi list. Kao najizgledniji Milanovićevi nasljednici u ovom trenutku spominju se Tonino Picula, Siniša Hajdaš Dončić i Ranko Ostojić.

Podsjetimo, Narodna koalicija na čelu s Milanovićem na parlamentarnim izborima osvojila je 54 mandata - 7 manje nego HDZ i partneri.

Oko 14 sati Milanović će dati izjavu za medije koju ćemo prenositi uživo na portalu Dnevnik.hr i u Vijestima Nove TV od 13.55 sati. Možete ju pratiti OVDJE.

O Milanovićevom odlasku razgovaralo se u izbornom stožeru

I Hini je u krugu Milanovićevih suradnika potvrđena informacija koju je objavio Novi list da Milanović više ne namjerava voditi SDP. Doznaje se kako se o tome razgovaralo u izbornom stožeru u nedjelju navečer, nakon objave rezultata izvanrednih parlamentarnih izbora na kojima je SDP osvojio 54 mandata, sedam manje od HDZ-a, što im ne daje izglednu mogućnost za sastavljanje nove vlade.

Milanović je svojim suradnicima kazao kako više ne namjerava voditi stranku, a izvor iz Predsjedništva stranke nije znao precizirati hoće li Milanović već sada podnijeti ostavku i prepustiti svom zamjeniku Ranku Ostojiću da pripremi unutarstranačke izbore ili će tek najaviti kako se ne namjerava ponovo kandidirati za predsjednika.

SDP po svom statutu provodi unutarstranačke izbore nakon svakih parlamentarnih, i to u roku od najviše 150 dana. U SDP-u očekuju da će novo vodstvo dobiti do početka prosinca.

Milanović SDP vodi od 2007., no stranka izbornu pobjedu nije ostvarila od parlamentarnih izbora 2011.

Komadina: SDP nije dobro iskoristio poziciju pozicije i opozicije

Potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan, Zlatko Komadina, odgovorio je danas na novinarsko pitanje smatra li da nakon niza izgubljenih izbora Milanović treba odstupiti s čela SDP-a. Rekao je kako će svaki od SDP-ovaca učiniti sve za bolji SDP. "SDP-ovac sam od osnutka i stalo mi je do boljitka SDP-a. Prema tome, sve što treba učiniti svatko od nas za bolji SDP, vjerojatno će učiniti, vidjet ćemo kada bude vrijeme i kada se završi treća trećina", rekao je.

Na novinarsku tvrdnju da je Milanović već izgubio šest izbora zaredom, a da mu se lošim rezultatima u VIII. izbornoj jedinici na ovim izborima pridružio nositelj liste Narodne koalicije Željko Jovanović (SDP), Komadina je kazao da "nažalost SDP nije iskoristio poziciju opozicije kada smo bili u toj situaciji".

"Ne baš dobro je iskoristio i poziciju opozicije, ali još nije sve gotovo. Objektivno, u političkoj utakmici, dok se ne oglasi sučev zvižduk da je utakmica zatvorena, treba se nadati postizbornom sporazumijevanju, tako da trebamo pričekati, a u unutarstranačkim procesima također će biti vremena. Ja sam dosta toga rekao i u našoj unutarstranačkoj utakmici“, istaknuo je i dodao: "Što je tu je, građani su svoje rekli". (Hina/Ma.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene