Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolektivno pregovaranje

ZOR se mora prilagoditi krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporni Zakon o radu zbog kojeg su sindikati skupljali potpise za referendum konačno je na raspravi.

Stručnjaci, suci i predstavnici Vlade složili su se da sadašnja produžena primjena pravila ne odgovara gospodarskoj situaciji. Radnike, većinom državnih i javnih službi, štite kolektivni ugovori. Božićnice, regres i dar za djecu isplaćuju se, unatoč gubicima tvrtke, što nema nijedna zemlja zapadne Europe. Trenutačni prijedlog Zakona o radu sličan je grčkom dok se stručnjaci pozivaju na austrijski i njemački. Sindikati okruglom stolu nisu prisustvovali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporazum s Vladom na tri godine Dogovor: Sindikati se odrekli božićnica, regres ostaje Slika nije dostupna Vlada troši na stara prava U 5 mjeseci 80 posto planiranog proračunskog manjka!

'Okolnosti su se izmijenile i poslodavačka strana više ne može izvršavati te kolektivne ugovore', smatra Krešimir Rožman, državni tajnik Ministarstva gospodarstva. 'Ranije smo imali sindikate koji nisu bili zainteresirani za kolektivno pregovaranje, sada ćemo dobiti poslodavce koji neće biti zainteresirani za kolektivno pregovaranje', istaknula je Iris Gović, sutkinja općinskog suda u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene