Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Znate li koji su kriteriji za siromaštvo u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novca nema, to potvrđuje i službena statistika: računajući prema mjesečnim primanjima, dvadeset posto Hrvata je siromašno.

U Europskoj uniji najsiromašnije su Letonija, Rumunjska, Španjolska, Bugarska, a Hrvatska je na visokom petom mjestu. A znate li kako se mjeri siromaštvo? Ubrajate li se među siromašne ili ne, utječe i to - možete li si priuštiti novi namještaj ili pozvati prijatelje na večeru.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Informer: Siromaštvo u Hrvatskoj - 7 PODACI SU GODINAMA STATIČNI Hrvatska je na petom mjestu u Europi po stopi siromaštva: "Veliki problem može biti ono što slijedi nakon završetka ove krize"

>> Siromaštvo u Hrvatskoj sve više pogađa razvijene i urbane sredine!

Od deset Hrvata, dvojica su siromašna. To znači da mjesečnim primanjima ne mogu pokriti svoje troškove. Za četveročlanu obitelj to je iznos od 4.410 kuna. Sve ispod toga na rubu je siromaštva. Ako se odričete ribe ili mesa, spadate među siromašne građane. Ipak, popis onoga što nas čini siromašnima je dugačak.

Uz ribu, piletinu i meso, među siromašne se ubrajaju i oni koji ne mogu održavati stan toplim, zamijeniti staro pokućstvo, kupiti novu odjeću ili tjedan dana otići na godišnji odmor. Ali i ako vam je prevelik trošak jednom na mjesec pozvati prijatelje na večeru ili ih počastiti kavom u kafiću.

Siromaštvo pogađa muškarce više nego žene. No. u toj se mreži najčešće nađu nezaposleni i oni koji rade, a ne primaju plaću. Takvih je između 16 i 20 tisuća. Oni muku muče i s neplaćenim računima. U odnosu na zemlje EU-a, Hrvatska je po siromaštvu na 5. mjestu. najmanje siromašnih ima u Švedskoj, no siromašni Šveđani sa svojim plaćama ipak mogu preživjeti do kraja mjeseca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene