Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stare metode se - ne preporučuju

Počela najezda gmazova: U splitskoj bolnici zabilježena tri ugriza otrovnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC Split upozorava kako se stare, narodne metode, kao što su stavljanje leda na mjesto ugriza i isisavanje ugriza - ne preporučuju.

Počela je najezda gmazova u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Splitska bolnica do sad je zabilježila i tri ugriza zmije. I dok liječnici umiruju javnost tvrdeći kako situacija nije alarmantna, građani ipak trebaju biti na oprezu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija SAVJETI I PREPORUKE I one traže svoje mjesto pod suncem, a češće su im žrtve - muškarci: Što učiniti ako vas ugrize zmija? Poskok (Foto: Pixell) Napadaju stoku, opasni i za ljude Napad ove opasne zmije zabilježen iznenađujuće rano. Jedna bočica spasonosnog seruma košta nevjerojatnih 18 tisuća kuna

Uz Istru, najkritičnije područje upravo je Splitsko-dalmatinska županija. Pogotovo kaštelansko, trogirsko i omiško zaleđe. U KBC-u Split zabilježena su tri slučaja ugriza zmije do sada. Najčešće žrtve su poljoprivredno stanovništvo, djeca, ali i starije osobe. Najkritičnija su krševita područja.

Jedini protuotrov protiv ugriza je serum. Boris Lukšić, predstojnik  Klinike za infektologiju KBC Split upozorava kako se stare, narodne metode, kao što su stavljanje leda na mjesto ugriza i isisavanje ugriza - ne preporučuju.

Oprez: Bude se zmije!

Iako broj ugriza opada, treba biti na oprezu, jer svake godine u svijetu zmije ugrizu pet milijuna ljudi. Njih 120 tisuća umre. Samo u Europi ugriza ima 15 do 20 tisuća godišnje, a smrtno strada 50 osoba. U Hrvatskoj je smrtnost između 0,4 i 1,8 posto.

Miodrag Marić iz Žrnovnice preživio je ugriz poskoka: 'Nakon što me je ugrizao, nisam se krenuo obračunavati sa zmijom, jer obično drugi ugriz bude koban.' 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene