Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predložio dopisom

Zmajlović traži da se što prije potpiše sporazum o zaštiti okoliša s BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović je dopisom mjerodavnome ministru BiH Mirku Šaroviću predložio da se uskoro sastanu i potpišu međudržavni sporazum o suradnji između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o zaštiti okoliša i održivom razvoju.

S obzirom na to da je do kraja prošle godine trebala biti uspostavljena automatska mjerna postaja u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, jučer je hrvatska strana zatražila odgovor.

U dopisu je ministar Zmajlović izvijestio ministra Šarovića o provedenim aktivnostima hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, priopćilo je to ministarstvo.Najavilo je kako su daljnje aktivnosti ministarstva dnevno praćenje stanja imisija u Slavonskome Brodu te nastavak rada radnih skupina po ugovorenim točkama.

Uz potpisivanje međudržavnog sporazuma, daljnje aktivnosti ministarstva su i postavljanje mjerne postaje, projekt za izradu katastra onečišćivača i meteorološkog modela te praćenje modernizacije rafinerije u Bosanskome Brodu. Najavljene su i dodatne aktivnosti za utvrđivanje izvora onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda.

>>
Novo zagađenje u Sl. Brodu: Deset puta više sumporovodika od dopuštenog

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u priopćenju navodi i kako kroz stručne službe Državnoga hidrometeorološkog zavoda kontinuirano prati podatke o koncentracijama spojeva u zraku na mjernoj postaji u Slavonskome Brodu te da su od 1. do 8. siječnja uočene povećane satne vrijednosti benzena svaki dan i povećane srednje dnevne (pet dana); povećane satne i dnevne vrijednosti sumporovodika u dva dana (3. i 8. siječnja), povećane satne vrijednosti lebdećih čestica svaki dan i srednje dnevne u šest dana.

Ministarstvo navodi i kako uskoro očekuje drugi sastanak radne skupine na kojem će se podnijeti izvještaj o dogovorenim i pokrenutim aktivnostima.

Hrvatski supredsjedatelj, pomoćnik ministra Goran Heffer poslao je 8. siječnja dopis pomoćnici ministrice Svjetlani Radusin, supredsjedateljici radne skupine iz BiH, u kojem ju je izvijestio o realiziranim aktivnostima s hrvatske strane od sastanka u rujnu do kraja 2012. te je zatražio povratne informacije o provedenim aktivnostima koje su oni preuzeli. Heffer je predložio novi sastanak od 11. do 22. veljače kako bi se nastavile aktivnosti u skladu s ugovorenim planom. U dopisu je zatražio povratnu informaciju o postavljanju automatske mjerne postaje u sklopu rafinerije nafte u Bosanskome Brodu koja je, u skladu s okolišnom dozvolom, trebala biti uspostavljena do 31. prosinca 2012.

Hrvatsko ministarstvo podsjeća i da je kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo 2,5 milijuna kuna za postavljanje još jedne mjerne postaje u Slavonskome Brodu. Javni natječaj za tu mjernu postaju završio je 3. siječnja, a sutra se otvaraju ponude.

Rafinerija nafte u Bosanskome Brodu počela je, nakon remonta, punim kapacitetom raditi prije deset dana. Koncentracija sumporovodika od 70 mikrograma po prostornome metru, deset puta veća od dopuštene, i ponovni kvar na mjernim uređajima za praćenje kakvoće zraka ponovno su uzbunili stanovnike Slavonskoga Broda, koji tvrde da je rafinerija u Bosanskome Brodu uzrok onečišćenja zraka u njihovu gradu. (Hina)

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene