Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON BURNOG PROSVJEDA

STIGAO ODGOVOR Ravnatelj PTŠ-a oglasio se o teškim optužbama koje su iznijeli učenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Poštanske i telekomunikacijske škole Zlatko Sviben za DNEVNIK.hr komentirao je i optužbe učenika da je otpustio dvije profesorice uz izliku da nisu kvalificirane.

Današnji prosvjed učenika zagrebačke Poštanske i telekomunikacijske škole, nazvan ''Prosvjed protiv korupcije i nepotizma u školstvu'' , izazvao je pravu buru u javnosti. Naime, jedan od organizatora prosvjeda optužio je Zlatka Svibena, ravnatelja te škole, da je otpustio dvije profesorice uz izliku da nisu kvalificirane te zaposlio nove djelatnike, od kojih je jedan, po tvrdnjama učenika, njegov osobni prijatelj.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Nadalje, istaknuli su kako u njihovoj školi radi osoba koja je optužena za pedofiliju, kao i da se neki profesori tijekom nastave opijaju u podrumu škole te potom pripiti dolaze u razred.

"Što se tiče nerada ili nepriličnog ponašanja nastavnika unatrag niza godina nemamo nikakvih pisanih pritužbi od strane učenika ili roditelja, a što je lako provjeriti, pogotovo na pijanstvo." Upitali smo ravnatelja Svibena da nam komentira te teške optužbe. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti. 

"Unatrag 15 godina imamo samo jednu pismenu prijavu na neprimjereno ponašanje djelatnika (ne na pedofiliju) za što je djelatniku i to 2006.g. upućeno pismeno upozorenje na obaveze iz radnog odnosa i mogućnost otkaza ugovora o radu. Škola nema saznanja, a niti su nas službene institucije obavijestile da se protiv bilo koga od djelatnika Škole vodi postupak radi pedofilije ili da je osumnjičen za isto. Ako je to tako, kako da onda nema pritužbi niti tih učenika niti roditelja, a niti prijava policiji? Zar ne bi roditelji prvi otišli na policiju kada bi netko napastovao njihovu djecu?

Što se tiče nerada ili nepriličnog ponašanja nastavnika unatrag niza godina nemamo nikakvih pisanih pritužbi od strane učenika ili roditelja, a što je lako provjeriti, a pogotovo na pijanstvo.

Navedene djelatnice koje su obavljale poslove iz područja tjelesne i zdravstvene kulture primljene su na osnovu  članka 107. stavku 10. alineja 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13 i 152/14) koji propisuje da se radni odnos može zasnovati ugovorom o radu bez natječaja na određeno vrijeme, kada obavljanje poslova ne trpi odgodu, do zasnivanja radnog odnosa na temelju natječaja ili na drugi propisani način, ali ne dulje od 60 dana (dakle na određeno vrijeme).

Do izbora djelatnika po natječaju sa djelatnicama je sklopljen ugovor o radu sukladno članku 107. stavku 10. alineji 1. uz prethodnu suglasnost Školskog odbora.

Dopisom nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 23. rujna 2016. (klasa:602-03/16-06/00113, URBROJ:533-25-16-0005) propisano u kojim slučajevima nije potrebno tražiti suglasnost za radna mjesta.

"Kandidati koji po provedenom natječaju nisu odabrani ukoliko smatraju da im je povrijeđeno pravo mogu uložiti žalbu nadležnim institucijama koje obavljaju nadzor nad zapošljavanjem djelatnika." Temeljem navedenog dopisa i u skladu s odredbama članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13 i 152/14) Škola je prijavila potrebu Gradskom uredu za obrazovanje kulturu i sport od kojeg je dobila obavijest ( KLASA:602-03/16-01/1144, URBROJ: 251-10-11-16-2 od 7. listopada 2016. i KLASA:602-03/16-01/1144, URBROJ:251-10-11-16-5 od 20. listopada 2016) da nemaju organizacijskog viška te Škola može raspisati natječaj.

Na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te na službenim stranicama i oglasnoj ploči Škole od 02.11.2016.g nalazio se natječaj. Natječaj je trajao 8 dana od dana objave.

Na natječaj za nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture (puno i nepuno radno vrijeme) javilo se 96 kandidata. Nakon provedenog postupka po natječaju u skladu s odredbama zakona ravnatelj Škole odabrao je kandidate, zatražio je i dobio prethodnu suglasnost Školskog odbora za zasnivanje radnog odnosa sa predloženim kandidatima.

Dakle, neistina je da su djelatnice dobile otkaz budući da im je nakon izbora djelatnika po natječaju zakonski prestao radni odnos.

Neistina je da djelatnice nisu kvalificirane. Iste imaju potrebnu stručnu spremu kao i kandidati koji su izabrani u skladu s odredbama zakona. Isto tako, kada bi primanje na određeno vrijeme do raspisivanja natječaja garantiralo zaposlenje na stalno, čemu onda natječaj. Kako bi se ostalih 90-tak kandidata osjećalo kada bi znalo da je već netko izabran? Na web stranicama škole nalazi se obavijest o rezultatima natječaja od 02.11.2016.

Kandidati koji po provedenom natječaju nisu odabrani ukoliko smatraju da im je povrijeđeno pravo mogu uložiti žalbu nadležnim institucijama koje obavljaju nadzor nad zapošljavanjem djelatnika. Svi natječaji, kako ovaj tako i svi prošli provedeni su u skladu sa zakonom, a dokumentacija je u školi i na raspolaganju nadležnim službama.

"Upozorio sam nastavnicu kako je za nju intervenirano u par navrata da se primi na navedeno mjesto, a što je ona znala. Na moj upit, da li je rekla učenicima da su se za nju vršile intervencije odgovorila je pred svjedocima da zna, ali da se takve stvari ne bi trebale govoriti učenicima." U svezi prosvjeda dužan sam dati dodatne informacije: U petak, 16.12. nakon odluke školskog odbora obavio sam razgovor s djelatnicom kojoj je zakonski istekao radni odnos.

Nastavnica je učenicima rekla da je dobila otkaz jer nije kvalificirana. U prisustvu svjedoka upozorio sam nastavnicu kako je neistina da je dobila otkaz budući joj nakon izbora djelatnika po natječaju zakonski prestaje radni odnos i da ima potrebnu stručnu spremu kao i ostali kandidati.

Upozorio sam nastavnicu kako je za nju intervenirano u par navrata da se primi na navedeno mjesto, a što je ona znala. Na moj upit, da li je rekla učenicima da su se za nju vršile intervencije odgovorila je pred svjedocima da zna, ali da se takve stvari ne bi trebale govoriti učenicima.

Na kraju sam joj naveo, ako smatra da su joj povrijeđena prava može uložiti žalbu nadležnim institucijama koje obavljaju nadzor nad zapošljavanjem djelatnika.

Iz toga slijedi da se na navedenom prosvjedu učenici bore protiv korupcije i organiziraju ga za osobu koja zna da je za nju intervenirano.

Nezdravo miješanja politike u obrazovanje i školstvo mora pod hitno prestati, kažu organizatori prosvjeda, a istodobno Radnička stranka i Ivan Pernar pozivaju na prosvjed. Što je to nego miješanje politike?

Iz toga izvodim sažetak prosvjeda:
1.prosvjeduje se za osobu za koju je intervenirano, a nije primljena
2.u školi postoji pedofil za što nema dokaza
3.u školi možda neki nastavnici piju

Procijenite sami da li je opravdan. S poštovanjem,

Ravnatelj PTŠ
Mr.sc. Zlatko Sviben
"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene