Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROSVJED SREDNJOŠKOLACA

"U školi imamo profesore koji su optuženi za pedofiliju i one koji se opijaju u podrumu!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Dosta nam je miješanja politike u školstvo, dosta nam je primanja nekvalificiranih i nesposobnih profesora u škole, dosta nam je nepotizma", poručili su učenici.

U organizaciji učenika zagrebačke Poštanske i telekomunikacijske škole u 12:15 sati održan je ''Prosvjed protiv korupcije i nepotizma u školstvu''. Okupilo se 50-ak učenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

Na pitanje zašto danas prosvjeduju, Filip iz trećeg razreda, predstavnik učenika, kazao je: "Dosta nam je miješanja politike u školstvo, dosta nam je primanja nekvalificiranih i nesposobnih profesora u škole, dosta nam je nepotizma. Mi smo jučer dobili razrednika koji je osobni prijatelj s ravnateljem. Naša razrednica je otpuštena iako je imala potrebne kvalifikacije i prijavila se na natječaj, jer je na natječaju primljen čovjek koji je osobni prijatelj ravnatelja (ravnatelj je Zlatko Sviben, op.a.).

U školi imamo profesore koji su optuženi za pedofiliju i koji na satovima ne rade apsolutno ništa s nama. U godinu dana nismo jednu rečenicu napisali u bilježnicu ni na ploču. Dosta nam je priča na satovima o Bandiću, Mamiću, HDZ-u i SDP-u. Željimo daljnju demokratizaciju školstva, želimo da se učenicima da prilika da glasaju o tome koji će profesor doći raditi u njihovu školu".

Na pitanje koliko ima profesora koji su optuženi za pedofiliju kazao je da je riječ o jednom čovjeku. "Imamo i više profesora koji pod odmorima odlaze u podrum, gdje imaju vino i pivo, i ondje se opijaju. Znaju doći pripiti na sat, a mi na satovima radimo s opasnim instrumentima i sa strujom, pa to apsolutno nije u redu." Upitan koji su to profesori koji se opijaju kazao je da je riječ o profesorima elektrotehnike i radioničkih vježbi.

Na pitanje jesu li se obratili neki institucijama kazao je da nisu te pozvao gradonačelnika Milana Bandića da sjedne s njima za stol i čuje njihove zahtjeve. Pozvao je i resornog ministra da im se obrati, "da zajedno riješimo probleme koji se nagomilavaju u školstvu od 1990. godine, mijenjaju se vlade, mijenjaju se ministri, a stanje ostaje isto. Nama je dosta!"

Uputio je poziv svim učenicima i studentima da im se pridruže. "Izađimo na ulicu, recimo svoje mišljenje, tražimo demokraciju, tražimo slobodu govora! Dosta nam je!"

U pozivu na prosvjed bilo je navedeno kako je problem otpuštanje profesora tjelesnog odgoja, navodno zato što nemaju kvalifikacije, te su na njihovo mjesto postavljeni novi.

"Raspisan je natječaj za dva profesora tjelesne i zdravstvene kulture u našoj školi, koji je trajao osam dana. Dvije profesorice koje su radile u našoj školi od početka ove godine također su se prijavile na natječaj, no nisu primljene. Na natječaju je primljen jedan profesor koji je osobni prijatelj s ravnateljem, a za drugog profesora ne znamo ništa, jer ga još nismo vidjeli u školi.

Želimo da se o biranju novih profesora u našim školama pita i Školski odbor, jer ravnatelj dođe pred Školski odbor i kaže da će biti tako i tako. Mi to više ne želimo trpjeti. Želimo da se učenicima da pravo glasa u školskom odboru i da učenici sami procjenjuju i odlučuju, zajedno s drugim profesorima i kvalificiranim ljudima, tko će raditi i predavati im."

Jedna od profesorica koje su otpuštene došla je iz sesvetske gimnazije. "Sada joj je bilo rečeno da je natječaj samo formalnost, no odjednom se to izokrenulo. U petak je objema profesoricama rečeno da su otpuštene jer da su na natječaju našli kavalificiranije ljude. Pa pitam ja vas - ova profesorica radi već dugi niz godina u školstvu, a navodi se da nije dovoljno kvalificirana, dok je čovjek koji je primljen bio prije ovog posla osobni trener u teretani. Kako je on kvalificiran za rad s učenicima?"

Na pitanje je li točno da ih nisu pustili u školu, Filip je kazao: "Nitko nije sa mnom pričao. Pedagogica je rekla da mogu ući ako imam nastavu. Sad su na kraju pustili dio učenika van, a dijelu učenika su njihovi vlastiti profesori prijetili da će pasti razred, da će imati jedinice, da će imati problema ako izađu i daju podršku prosvjedu. Jučer se cijeli dan sastančilo u uredu ravnatelja, gdje su se izmjenjivali ti problematični profesori. Tajnica i ravnatelj su pregledavali školske papire - znači da se nešto mulja, znači da sređuju papire i da smo mi u pravu".

Naveo je i kako imaju podršku nekih profesora u ovoj školi, no oni bi htjeli ostati anonimni. "Imamo i veliku podršku profesora koji su prije bili otpušteni iz ove škole, kao i onih koji rade u drugim školama. Javili su nam se profesori koji su rekli da smo u pravu kad se radi o natječajima, o tome da naš ravnatelj ima bliske veze s gradonačelnikom Bandićem. Ravnateljeva stranka, ne znam postoji li još uvijek, blisko je surađivala s gradonačelnikom. Naš ravnatelj čak je bio na listi Bandićeve koalicije na izborima prošle godine." 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene