Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ljudskim pravima i Sjevernoj Koreji

Još nisu službeno ni postali ministri, a već na meti kritika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Platforma 112, koja okuplja 20-tak nevladinih udruga uputila je u četvrtak otvoreno pismo mandataru nove Vlade Tihomiru Oreškoviću vezano za predložene ministre kulture Zlatka Hasanbegovića i hrvatskog branitelja Mije Crnoje.

Platforma 112 u svom pismu ističe da se mandataru Tihomiru Oreškoviću obraćaju jer smatraju da je kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović apsolutno neprimjerena osoba za položaj na koji ga želi imenovati.

Upozoravaju i da je apsolutno nedopustivo nijekanje vrijednosti kao što je antifašizam.

Podsjećajući na ranije Hasanbegovićeve izjave kako "antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu", ili "…prema salonskim apologetima, bez obzira je li riječ o konjunkturnim povjesničarima ili 'subverzivnim' aktivistima na jaslama državnog proračuna i multinacionalnih korporacija, osjećam samo prezir....", drže da to pokazuje kako je osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva te time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlatko Hasanbegović Ministar oko kojeg se najviše 'lome koplja' Slika nije dostupna Župan na mjestu ministra Tko je Tomislav Tolušić - novi ministar poljoprivrede

Podsjećaju i da je Hasanbegović više navrata posprdno govorio o "ideologiji ljudskih prava“ čime je za jednog građanina s akademskom titulom povjesničara pokazao nevjerojatno neznanje o međunarodnom pravnom poretku i ključnoj tekovini naše civilizacije. Također, iskazao je i izraženu netrpeljivost prema zagovaranju ljudskih prava proglašavajući ga protudržavnom aktivnostšću.

"Njegovo javno djelovanje i kao predsjednika Nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda, i člana HOP-a (utemeljitelj Ante Pavelić), i kao povjesničara čije izjave i tekstovi imaju malo veze s istinom a puno s ostrašćenim revizionizmom, moraju biti nedvosmislenom zaprekom za imenovanje na čelnu poziciju Ministarstva kulture", navodi Platforma 112 u pismu.

Pozivaju Oreškovića da povuče i nominaciju za imenovanjem Mije Crnoje ministrom branitelja jer, drže, njegova najava izrade Registra izdajnika Republike Hrvatske primjerenija je državnom uređenju Sjeverne Koreje, a ne demokratskoj državi, članici EU.

Imenovanju Hasanbegovića ministrom kulture protivi se i Hrvatsko novinarsko društvo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene