Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihod osigurava 79 posto troškova

Plaća pokriva sve manji dio potrošačke košarice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječna neto plaća pokriva 79,11 posto prosječne košarice za četveročlanu obitelj.

S obzirom na troškove potrošačke košarice u odnosu na prosječna primanja pitanje je koliko ljudi u Hrvatskoj uopće živi dostojanstveno. Prosječna plaća iznosi 5.246 kuna, dok osnovni troškovi dosežu više od tisuću kuna, odnosno 6.631 kuna.

Pročitajte i ovo Pregovori oko plaća Loša situacija Traže veću osnovicu plaća, učitelj priznao: "Da me netko pita bih li opet odabrao tu profesiju, mislim da ne bih" Slika nije dostupna Prosječna primanja ne pokrivaju mjesečne troškove obitelji

Obračun sindikalne košarice izvršen je za četveročlanu obitelj čiji su članovi roditelji i dvoje djece školske dobi. U košarici nisu uračunati troškovi novorođenčadi. Cijene prehrambenih i higijenskih proizvoda prikupljene su u više prodavaonica za svaki grad, a birani su proizvodi najnižih cijena.

>> Jedna banka snižava kamate u 'švicarcima', ostale još ne

>> 20 % Hrvata ne uspijeva pokriti osnovne životne potrebe

Troškovi stanovanja obuhvaćaju prosječne režijske troškove za stan od 60 m², te troškove obnavljanja kućanskih aparata i namještaja. Režijski troškovi obuhvaćaju troškove struje, vode, grijanja, čistoće, komunalne naknade i doprinose za zajedničku pričuvu zgrade (što znači da je nije uračunata televizijska pretplata niti račun za telefon).

Za unajmljene stanove troškovi se penju dodatnih 250 eura

Obitelji koje su prisiljene unajmljivati stanove moraju izdvojiti dodatnih 250 eura, odnosno 1.797,42 kuna što ovisi u kojem se dijelu grada stan iznajmljuje. No to je uistinu hrvatski prosjek. U većim gradovima cijene najma su veće. U Zagrebu primjerice treba dodati još stotinjak eura.

Troškovi kulture obuhvaćaju samo jedan obiteljski odlazak u kino, redovito čitanje jednog mjesečnog časopisa i svakodnevno čitanje jednog dnevnog lista. U troškove obnavljanja kućanskih aparata i namještaja, u razdoblju od deset godina uračunati su troškovi najnužnijih aparata (hladnjak, perilica, štednjak) i namještaja (kuhinja, dnevna soba i spavaća soba). Također, pretpostavka je kako obitelj nema osobni automobil, već koristi javni prijevoz. Tako su u troškove prijevoza uključene cijene dvije mjesečne radničke karte i dvije mjesečne đačke karte.

Kako dio radnika dolazi iz prigradskih naselja i susjednih mjesta, troškovi prijevoza mogu biti veći od navedenih. Troškovi automobila na razini godine predstavljaju snažno
opterećenje kućnog budžeta i košarice. Troškovi kulture obuhvaćaju samo jedan obiteljski odlazak u kino, redovito čitanje jednog mjesečnog časopisa i svakodnevno čitanje jednog dnevnog lista.

Bez knjiga i lijekova

Redovnom košaricom nisu obuhvaćeni troškovi obrazovanja (kupovine školskih knjiga i pribora), njege zdravlja (dodaci prehrani, lijekovi i sl.), godišnjeg odmora i sportskih aktivnosti.

Prosječna košarica za mjesec lipanj iznosi 6.631,27 kn, odnosno za 0,03 posto više nego u svibnju. Od gradova u kojima se vršilo istraživanje (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Vukovar, Zadar, Varaždin, Pula, Dubrovnik i Slavonski Brod) prehrana je najskuplja u Vukovaru (3.125 kuna), a najjeftinija u Varaždinu (2.341 kuna). Stanovanje je najskuplje u Rijeci (1.867 kuna), dok ćete najmanje izdvojiti u Slavonskom Brodu (1.316 kuna). U prosjeku udio hrane u košarici iznosi 39,7 posto, kao i prethodnih šest mjeseci.

Prosječna neto plaća za mjesec travanj, isplaćena u svibnju prema DZS-u, iznosila je 5.246,00 kn, a prethodni mjesec 5.359,00 kn. S obzirom na to, prosječna neto plaća pokriva 79,11 posto prosječne košarice za četveročlanu obitelj, što je za 1,73 posto manje nego prethodnog mjeseca zbog pada prosječne neto plaće u odnosu na prethodni mjesec za 113,00 kuna.

Uključe li se troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana, a koji nisu uključeni u košaricu, košarica bi iznosila 8.428,69 kuna, a pokrivenost prosječnom neto plaćom bila bi 62,24 posto. U priloženom dokumentu možete pročitati sve podatke o troškovima po gradovima i pokazatelje zaduženosti.

Potrošačka košarica za lipanj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene