Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radili bi dodatne poslove

20 % Hrvata ne uspijeva pokriti osnovne životne potrebe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina bi građana Hrvatske željela pronaći gotovo bilo kakav dodatni posao kako bi pokrili osnovne životne potrebe, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje o potrebi za dodatnim poslom provedeno je u lipnju na internetskom portalu posao.hr kako bi se vidjelo jesu li zaposlenici spremni na honorarne poslove, traže li ih i koje su sve poslove spremni prihvatiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Ilustracija Ocjena zaposlenika Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj, jedna vrsta kompanija napravila je znatan skok na ljestvici

Rezultati istraživanja koje je proveo portal posao.hr pokazali su kako bi čak 89 posto ispitanika radilo posao koji je ispod njihovih intelektualnih i profesionalnih sposobnosti, ako bi bio dobro plaćen. Ipak, tek 12 posto ispitanika, uz redovni ima i dodatni posao. Zanimljiv je podatak da čak 70 posto ispitanika želi pronaći dodatni posao, ali im to ne uspijeva.

Nezadovoljno svojim prihodima je 43 posto ispitanika, dok je samo šest posto zadovoljno, a četiri posto zaposlenih ispitanika ne dobiva plaću za svoj rad. 35 posto ispitanika istaknulo je kako su njihovi prihodi dovoljni za pokrivanje osnovnih životnih potreba kao što su stanovanje i hrana. Čak 20 posto ispitanika svojim prihodima ne uspijeva pokriti niti ove osnovne životne potrebe, a samo tri posto prihodima u potpunosti uspijeva zadovoljiti sve životne potrebe.

Zaradu od dodatnog posla, 57 posto ispitanika potrošilo bi na pokrivanje dodatnih životnih potreba kao što su odjeća, obrazovanje, internet, telefoni i slično, dok bi čak 21 posto dodatnu zaradu koristilo za pokrivanje samo isključivo osnovnih životnih potreba. U istraživanju je sudjelovalo 1.254 ispitanika, uglavnom od 25 do 34 godine te većinom s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije.

'Spremnost na rad na nekom od honorarnih poslova tijekom godišnjih odmora te spremnost na rad nakon radnog vremena pokazuju da je tržište rada oslabljeno i da ne pruža dovoljno mogućnosti za sve one koje žele raditi, što na stalnim, a što na honorarnim poslovima', rekao je Saša Jurković, direktor portala posao.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene