Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Hrvatskoj

Ljekovita voda, najstarije pivo i najbolji burek - sve to možete pronaći u gradu punom potencijala, iz kojeg mladi nažalost odlaze

Aktualno Galerija Daruvar - 1 Daruvar - 1 Foto: DNEVNIK.hr Daruvar - 2 Daruvar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Daruvar - 3 Daruvar - 3 Foto: DNEVNIK.hr Daruvar - 4 Daruvar - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Daruvar - 5 Galerija 1/5 >>
Mali gradić u kontinentalnoj Hrvatskoj, Daruvar, grad je u kojemu živi malo manje od 12 tisuća stanovnika od kojih je samo 288 njih bez posla, a osim ljekovite vode i najstarijeg piva, može se pohvaliti najboljim burekom u Hrvatskoj.

Daruvar nosi titulu najljepšeg malog grada kontinentalne Hrvatske. U njemu živi 11.600 ljudi, njih 288 je bez posla. Može se pohvaliti ljekovitom vodom, najstarijim pivom i najboljim burekom, ali ne i odlaskom mladih i propalom industrijom.

Ukupno je 1,2 milijuna kilometara prešao je na motoru. Aktivistički duh odveo ga je na sve strane svijeta, ali srce uvijek natrag u Daruvar.

''Obišao sam 58 država sve europske države sam obišao i 10-tak azijskih. Obožavam putovanja, obožavam daleke destinacije. Međutim, sva ta putovanja počinju i završavaju u Daruvaru'', otkriva Goran Bence.

Pročitajte i ovo Cijepljenje, ilustracija - 1 ODLUKA EUROPSKOG SUDA "Miješanje u pravo na privatni život bilo je opravdano": Može li nakon povijesne presude cijepljenje protiv koronavirusa postati obvezno?

Pročitajte i ovo Ivo Farčić, odvjetnik Dragana Kovačevića Zabrinulo ga priopćenje HDZ-a Odvjetnik Dragana Kovačevića: "Analize poruka i telefona su neugodna situacija, neke šaljive izjave mogu se tendenciozno protumačiti..."

Jer, ovdje su se nekad kupali rimski carevi, a danas se poput careva osjećaju svi oni koji dođu u toplice.

''Ja se sada idućih dana osjećam kao, kao...Ma ne mogu vam ni opisati kako se osjećam nakon ove vode'', govori Vjenceslav Putić iz Bjelovara.

''Na našem prostoru su obitavali stari Rimljani koji su toplice zvali toplicama po mjeri čovjeka, a grad se razvio i same toplice na temeljima rimskih termi'', objašnjava Stojanka Lukačin, ravnateljica daruvarskih toplica.

A na temeljima češke recepture razvila se najstarija pivovara u Hrvatskoj.

''Od osnovna četiri sastojka piva, peti element je ljubav. Ljubav majstora pivara, svih nas u pivovari je to što je utkano u pivo i kvalitetu'', komentira Sandra Kufner, direktorica Pivovare Daruvar.

Nekadašnji socijalistički gigant i simbol grada DALIT, Daruvarska ljevaonica i talionica, 70 godina zapošljavala je gotovo dvije tisuće ljudi, a onda je krajem 80-ih stavila ključ u bravu.

''Grad Daruvar je grad pun potencijala, no definitivno nedostaje poslova malo modernija poduzetnička zona. Veliko je iseljavanje mladih'', objašnjava Tanja Herceg.

Zato je u gradu sve više starijeg stanovništva, a Daruvar zovu i gradom umirovljenika.

Pročitajte i ovo Epidemiolog Vladimir Mićović i Marko Balen NA DVA TJEDNA u lockdownu Riječki epidemiolog otkrio zašto su zatvorili samo trgovine odjećom, a ne i one bijelom tehnikom: "Sve se greške skupo plaćaju"

Pročitajte i ovo Damir Vanđelić, ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba Pohlepa raste Šef Fonda za obnovu Zagreba otkrio detalje prvog pokušaja prevare: "Tražio se novac za radove koji nisu bili izvedeni"

''Imamo sve, ali sve je to malo da se stvore neka radna mjesta da ljudi ne odlaze odavde'', izjavila je Milena Kelemin.

Srećom, iz grada ne odlazi multikulturalnost. Daruvar je središte češke nacionalne manjine, a središte svih manjina upravo je u pekari kod Faruka, gdje je najbolji burek u Hrvatskoj. Faruk Demiri, burek majstor iz Daruvara, grad ne bi nikad napustio.

''Volim Daruvar, ne razmišljam da napustim ovaj najljepši grad u cijelom svijetu'', govori.

Čini se da nije samo povoljnija polica osiguranja razlog zašto se tako lako mijenjaju registracijske oznake u DA - Daruvar.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene