Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedeno 20-ak aktivista

Zagreb: Živi zid spriječio deložaciju, Sinčića policija nije pustila u zgradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokušaj deložacije trajao je nekoliko sati, pri čemu je interventna policija privela dvadesetak aktivista Živog zida.

Šezdesetak članova nevladine organizacije Živi zid i Hvidre uspjelo je u četvrtak spriječiti pokušaj deložacije 59-godišnjeg hrvatskog branitelja Vesela Vezaja i njegove bolesne supruge Slavice Lovrić iz stana u zagrebačkoj Dubravi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja" Slika nije dostupna Strahuju od ovrhe i zatvora Aktivisti Živog zida zbog ometanja deložacija dobivaju velike kazne, a stranka im ne želi pomoći: "Izmanipulirani smo"

Stan je u vlasništvu Grada Zagreba, na temelju sudskog rješenja o ovrsi nakon što dvoje bespravnih stanara u mirnom postupku nije htjelo stan predati Gradu.

Pokušaj deložacije trajao je nekoliko sati, pri čemu je interventna policija privela dvadesetak aktivista Živog zida. Pri pokušaju deložacije jedna osoba je ozlijeđena, a još jednoj osobi je pozlilo, no ovrhovoditelji su ipak odustali od deložacije koju je već počelo provoditi tridesetak pripadnika interventne policije.

FOTO Deložacija kuće bivšeg nogometaša: Policija iznijela Sinčića

'Ovo je prvi put da je pritisak javnosti i medija djelovao na ovrhovoditelja da odustane od deložacije tijekom same provedbe ovrhe', objavljeno je na na Facebook profilu Živoga zida.

Iz udruge navode da je deložacija odgođena za četiri mjeseca, tijekom kojih Vesel Vezaj mora regulirati svoja braniteljska prava i s Gradom se dogovoriti oko otplate nakupljenih dugova, kako do deložacije ipak ne bi došlo.

Vezaj je angažirao aktiviste i branitelje nakon što mu je u srijedu rečeno da će se deložacija ipak provesti. Tvrdi da dugove jednostavno nije mogao plaćati jer je tvrtka za koju je radio završila u stečaju.

Novinarima je rekao kako je ga je bivši vlasnik stana prevario tijekom kupoprodaje. Poručio je kako samo želi odgodu deložacije od nekoliko mjeseci kako bi mogao ostvariti svoja prava kao hrvatski branitelj. Kaže da ima 39 godina radnoga staža pa bi u lipnju mogao ići u prijevremenu mirovinu.

'Ne bježim od dugova, ali trenutačno nemam sredstava. Ili plaćati pričuvu ili ne jesti', rekao je Vesel novinarima.

Došao i Sinčić

Na mjesto događaja došao je i Ivan Vilibor Sinčić, bivši predsjednički kandidat Živoga zida, no stigao je nakon što je deložacija počela pa ga policija nije pustila u zgradu.

Novinarima je rekao kako je sramotno da se takve stvari događaju u Zagrebu u kojem se 'milijarde kradu na pročistaču voda i sanaciji Jakuševca'. 'To je strahota i licemjerje. Problem je u sustavu, zato se borimo za monetarnu reformu', poručio je Sinčić.

Aktivisti Živog zida obaviješteni su preko društvenih mreža o tom slučaju pa su već od srijede poslijepodne zaposjeli zgradu u Ulici Vile Velebita, rekao je novinarima Damir Trnačić iz te udruge.

U četvrtak ujutro zauzeli su stubište vičući 'Živi zid', 'Otpor', 'Danas mi, sutra vi', 'Ivo srami se, Kolinda, srami se', pokušavajući spriječiti dolazak sudskog ovršitelja i policije.

Deložacija na temelju pravomoćne i ovršne presude

Iz Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu kažu da je deložacija započeta na temelju pravomoćne i ovršne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu, kojom je naloženo iseljenje iz gradskog stana. Riječ je o stanu od dvadesetak četvornih metara u ulici Vile Velebita 13, u kojem dvoje stanara bespravno živi od 2005.

Sud je donio rješenje o ovrsi nakon što Vezaj i Lovrić nisu htjeli u mirnom postupku stan predati Gradu. U mirnom postupku nije podmiren ni trošak iz parničnog postupka pa je u tijeku ovrha radi naplate.

Kako se moglo doznati od policije, da je deložacija uspjela Vezaj i Lovrić bili bi odvedeni u prihvatilište za beskućnike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene