Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska na +40

POZOR! Vrhunac toplinskog vala očekuje se sutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperature zraka diljem Hrvatske i danas su izrazito visoke. Živa je u termometru ponegdje dosegnula i 40 Celzijevih stupnjeva. vrhunac toplinskog vala očekuje se sutra.

Izrazito vruće vrijeme ni danas ne posustaje. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u 13 je sati na mjernoj postaji u Kninu zabilježeno 40 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

U isto se vrijeme Lastovo pržilo na 37 stupnjeva, dok je u Pazinu i Pločama zabilježeno 36 stupnjeva.

>> PAZITE SE: Vrlo velika opasnost od toplinskih udara!

Uz izuzetak Sljemena i Zavižana, sve ostale mjerne postaje zabilježile su temperature od 30 ili više Celzijevih stupnjeva. U Splitu je izmjereno 35, dok su u Zagrebu, Osijeku i Rijeci zabilježena 34 Celzijeva stupnja.

Sutra isto kao i danas

Vrhunac toplinskog vala očekuje se sutra, kada će temperature prelaziti 40 stupnjeva. Najvažnije je, svakako, sunce izbjegavati između 10 i 17 sati. Rijetki poslijepodnevni lokalni pljuskovi s grmljavinom mogući su uglavnom u gorju.

Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 18 do 23, u Lici malo niža, a na Jadranu većinom od 22 do 27 °C. Najviša dnevna većinom od 35 do 40 °C.

'Najtoplije će biti u središnjoj Hrvatskoj, u unutrašnjosti Dalmacije. Najmanje 38 stupnjeva, a najviše temperature 40 ili koji stupanj više s tim da treba imati na umu da se radi o temperaturama izmjerenim na dva metra i to u hladu', rekla je meteorologinja Ana Bago.

Izdana su brojna upozorenja za ponašanje pri ovako visokim temperaturama. 'Prvo i osnovno ne izlaziti van ako je ikako moguće, dakle čuvati se vrućina, rashladiti stanove. Kad izlaze van važno je da uzimaju dosta tekućine, da se zaštite sa adekvatnom odjećom, staviti šešir na glavu, svakako krema za zaštitu od sunčevih zraka', rekla je Davorka Muškardin iz Zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu.

Unatoč temperaturnim rekordima, raditi se mora. Građevinski radnici bore se i temperaturama koje u kanalima dosežu i 50 stupnjeva. 'Bez rukavica se ne može primit čelik, željezo ne ide, vrelo previše', rekao je jedan radnik.

Osvježenje u petak i subotu

Dobar dio petka trebao bi također biti sunčan i vrlo vruć, no poslijepodne će biti sve nestabilnije. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu očekuju se ponegdje pljuskovi i grmljavina uz mogućnost olujnog nevremena.

Zatim će biti promjenljivo uz osvježenje, koje će se najmanje osjetiti na jugu zemlje, a mjestimične kiše i grmljavine bit će još uglavnom u subotu. Zapuhat će umjeren i jak sjeverac i bura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene