Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedan dana ranije

BOJKOT Židovske općine najavile svoju komemoraciju u Jasenovcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Židovske općine najavljuju svoju komemoraciju u Jasenovcu dok će državnu bojkotirati.

Koordinacija židovskih općina Hrvatske priopćila je u ponedjeljak da će ove godine komemoraciju žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac održati u petak, 15. travnja, što znači da je odlučila bojkotirati službenu komemoraciju, zakazanu za 22. travnja, a neslužbenoj komemoraciji možda se priključe i predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašista Hrvatske (SABA) i SDP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija predao policiji Arsenal za manju vojsku: Pronađena velika količina ilegalnog oružja Slika nije dostupna ZATAŠKAVANJE ZLOČINA 'Ako sljedeći put Hrvatska izabere predsjednika antifašista, stvari će biti bolje'

Koordinacija židovskih općina još je prije tjedan dana najavila bojkot državne komemoracije u znak prosvjeda zbog "politike nečinjenja" u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, te "dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", a o mogućnosti da joj se priključe u bojkotu i organizaciji vlastite komemoracije danas trebaju odlučiti čelnici SNV-a i SABA-e.

Iz SDP-a se neslužbeno dozanje da bi na "alternativnu" komemoraciju žrtvama ustaškog logora mogao doći i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji bi time također izbjegao sudjelovanje na službenoj komemoraciji.

Također, po neslužbenim informacijama, čelnici Koordinacije Ognjen Kraus, SNV-a Milorad Pupovac i SABA-e Franjo Habulin otišli su danas u Predsjedničke dvore na Pantovčaku, gdje će o tom problemu razgovarati s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

Predsjednica je u međuvremenu izrazila zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja žrtava Jasenovca. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene